Retro: Dobrodružstvo Ewokov

Dobrodružstvo Ewokov - poster

Kým niektorí by ich najradšej mali vypchatých nad krbom, pretože podľa nich práve oni zničili Star Wars, George Lucas im dal spin-off.

Úspech starwarsovskej Epizódy VI bol v roku 1983 závratný, ale po extra temnom filme Impérium vracia úder sa táto odbočka podľa mnohých niesla v až príliš pozitívnom duchu. Vadila im podstatná vec: drastické podetštenie ságy výskytom novej mimozemskej rasy, Ewokov. Boli to rozkošní, malí a chlpatí macíkovia zo zalesneného Endoru.

Otec ságy Lucas mal na vec iný názor a už o rok neskôr uviedol na trh ich vlastné dobrodružstvo. Rip-off sa odohrával na Endore, kde mončičáci pomáhali ľudskej rodine, ktorá v tunajších hustých lesoch havarovala. Lucas si sadol na stoličku hlavného producenta a réžiou poveril anonymného Johna Kortyho, o ktorom sme nikdy predtým ani potom nepočuli. Štúdio 20th Century Fox podobným štýlom podojilo aj inú slávnu filmovú sériu, a to Planétu opíc, ktorá sa taktiež prevrieskala až na televízne obrazovky.

Už neviem, kedy som sa prvý raz stretol s týmto filmom. Bolo to v desivo dávnej minulosti. Mohlo ísť buď o videokazetu, alebo o premietanie na Filmnete v nemčine, ktorej som síce nerozumel, ale kto by potreboval rozumieť dialógovom v tejto snímke? Dieťa zaujímali predsa úplne iné veci. Film svojho času patril k peckám, ktoré diváci v našich zemepisných končinách sledovali s jednohlasovým prekladom (dabing je silné slovo). Týpek dej prekladal simultánne, v „priamom prenose“, do češtiny. Presne v tomto úžasne zlom formáte som si film zohnal pre účely dnešného Retra a musím uznať, že to bol ozaj pestrý, jedinečný zážitok. Chlapík to dával skutočne priamo za pochodu. Čiže sa občas zakoktal, zle preložil alebo mu zabehla káva a na pozadí znelo pôvodné znenie. Nezabudnuteľné.

Hviezdami filmu nie sú ľudia, ale Ewokovia. Jedného z nich, Wicketa, si zahral Warwick Davis (Willow, hororová séria Leprechaun, profesor Flitwick z potteroviek). Medzi ľudskými hercami síce spoznáte Fionnulu Flanagan (slúžka z duchariny Tí druhí), ale hlavné slovo tu naozaj majú práve, len a najmä Ewokovia.

A výprava. Endor je krásny, plynulo sa striedajú poetické lesné zákutia so strašidelnými miestami. Na tie je lepšie nechodiť, lebo vás tam zabije obor alebo aspoň sesternica Oduly z Pána prsteňov.

Už Hviezdne vojny neboli žiadnym gore festivalom ani Hitchcockom, ale oproti Ewokom pôsobia ako niečo od Bergmana. Ewokovia vo svojom celovečernom dobrodružstve oslovujú už nie ani rodinné, ale rovno detské publikum. Srandovne sa pišišvoria, pôvabne padajú na zadky, rozkošne sa váľajú po zemi, sú takí zlatí, až im takmer med vyteká z pusiniek. A hoci sú ich masky fajn (aj keď s odstupom desaťročí mi začínajú pripadať trochu… hororové?), nemožno si nevšimnúť, že pri rozprávaní nehýbu perami. Alebo že ewokské bábo je v prvej scéne nedýchajúca, plyšová dekorácia. Do toho hrá roztopašná, veselá hudba. Aby nebolo rozkokošenej roztomilosti primálo, Lucas Ewokom pod nohy prihodil blonďavé dievčatko, ktoré síce nevie hrať, no tak ale čo už. Aubree Miller má dnes 40 rokov a detský pobyt s Ewokmi pre ňu zrejme predstavoval celoživotnú traumu, keďže odvtedy (mimo dvojky) už v ničom nehrala.

Ja som proti Ewokom nikdy nič nemal, ale zasa sa nečudujem, že hardcore fanúšikovia Hviezdnych vojen by ich najradšej veď-vy-viete-čo.

V roku 1985 séria pokračovala televíznou dvojkou Bitka o planétu Endor a kresleným seriálom a odvtedy sme o Ewokoch nič nepočuli. Asi vymreli. Česť ich pamiatke.


Dobrodružstvo Ewokov (orig.: The Ewok Adventure)
Žáner: sci-fi, dobrodružný
Výroba: USA, 1984, 96 min.
Réžia: John Korty
Hrajú: Warwick Davis, Fionnula Flanagan, Aubree Miller, Tony Cox a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


15. februára 2019
Ivan Kučera