Recenzia: Zvrácená (manga)

Zvrácená

Máte sestru? Nie? A chcete jednu?

Existuje mestská legenda: Na nočnej ulici stretnete lolitu, ktorá sa vás spýta, či máte mladšiu sestru. Neexistuje správna odpoveď. Nech odpoviete akokoľvek, prinesie to nešťastie nielen vám, ale aj vašej rodine, kamarátom, najbližším. Jedinou správnou reakciou je ignorovanie lolity. Toto nepísané pravidlo však nedodržal mladý Kazuki. Na čudnú otázku zareagoval a roztočil tým kolotoč šialených, neuveriteľných, hrôzostrašných a tragických udalostí, ktoré pravdepodobne nebude v jeho silách zastaviť.

Zvrácenú radíme medzi CREWácke hororové mangy, kde jej exkluzívnu spoločnosť robia vynikajúce záležitosti Ryby – Útok z hlubin, Balónky oběšenců a další hororové příběhy alebo Skrýš. Stojí za ňou Japonec Haruto Rjó, pre ktorého ide o tuzemskú premiéru. Rjó sa počas svojho českého debutu osvedčil a bolo by vítané, aby sme sa s ním ešte v budúcnosti stretli.

Autorovi síce žiadna úchylnosť nie je cudzia, ale nebojte sa, nie je to samoúčelný masaker. Rjó buduje atmosféru. Šponuje ju. Predstavuje nám sympatického hrdinu a jeho rovnako sympatickú sestru Hikari. A hrozbu. Samozrejme, hrozba nemôže chýbať. O čo nenápadnejšie sa dej rozbieha, o to viac v ňom postupne pribúda scén, ktoré sú zdanlivo pokojné a nič strašné sa v nich nedeje, avšak cítime prítomnosť enormného vnútorného napätia. Zjavne sa chystá niečo príšerné.

A zrazu nastane peklo.

Niektoré veci sú len naznačené a ostávajú bez odpovedí, jasnej interpretácie. Aj to je však vlastne dôvod, prečo máme mangy radi, nie? Sú iné, riadia sa svojimi vlastnými, často značne špecifickými pravidlami.

Hoci možno budete od Zvrácené čakať samoúčelné jatky, ničoho takého sa nedočkáte. Manga obsahuje zopár drsných momentov, ale nie explicitných. Niektoré sú iba naznačené a iné síce ukázané, ale v takých obrovských detailoch, že paradoxne možno ani nebudete vedieť, na akú otrasnosť sa vlastne presne pozeráte.

Zvrácená funguje ako hororová detektívka, kde nič netušiaci hrdina, či už sám alebo s pomocou hŕstky najvernejších, pátra po príčinách zloby, ktorá mu agresívne vpadla do života a úplne mu ho zničila. Lenže, ako to už v hororoch chodí, pátranie môže človeka zaviesť na odporné miesta. Tam sa dozvie odpovede, ktoré možno ani nechcel počuť. Samotný „prípad“ ťažko označiť za extra svetoborný, ale funguje bez problémov a postupné rozuzľovanie ústredného tajomstva má určite niečo do seba. Nechceme miešať komiksy s filmami, ale zdá sa, že autor sa pri písaní scenára nechal inšpirovať mnohými slávnymi japonskými horormi, predovšetkým Ringu (r. Hideo Nakata) a Audition (r. Takaši Miike).

Rjó je zručný nielen v budovaní napätia, ale aj v tvorení atmosféry miest atraktívnych pre žáner: ľudoprázdna večerná škola, v ktorej je živý len vrátnik (a možno ani on nie) a dávno opustená psychiatrická liečebňa, v ktorej priestoroch sa ale do dnešných nocí schovávajú hnusné veci.

Bonusom sú dve kratšie „poviedky“, samozrejme takisto hororového zamerania. Druhá pripomína istý slávny román Stephena Kinga.

Obal síce nevzbudzuje dojem hororu (hoci…), ale kombinácia modro-bielej dievčiny a do očí bijúceho názvu (vytvoreného v červenej farbe) upúta pozornosť náhodného okoloidúceho. A to je dobre. Zvrácená si totiž pozornosť zaslúži. A dávajte si pozor na mestské legendy. Nejako sa začať museli.

Hodnotenie: 80 %

Mangu Zvrácená si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zvrácená (orig.: Ibicu)
Autor: Haruto Rjó
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Haruto Rjó
Jazyk: český
Preklad: Michaela Kropáčová
Počet strán: 420
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7449–959–3


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


21. júla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií