Recenzia – Vilma Kadlečková: Pád do temnot (audiokniha)

Audiokniha-Mycelium-3-Pad-do-temnot-Vilma-Kadleckova

„Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu.“


Tretí diel série Mycelium od Vilmy Kadlečkovej sa rozbieha pomalšie. Vo vesmíre prebieha mimozmyslový boj o artefakt Lodí. Aj keď sa agenti snažia utajiť medziplanetárne intrigy a konšpirácie medzi planétou Gerda a Össe, postupne všetko vychádza na povrch. Lucasove bolesti hlavy sa stále zhoršujú, no nie sú už len prejavom ťažkej choroby, ale aj možnosťou na vyjednávanie s Loďami a Aš~šádom z Fomalhiwy. Lucas sa aj napriek enormnému záujmu o svoju osobu prepadá do nedôstojnej temnej samoty. Čaká ho dilema a rozhodnutie. Ökrë, Tretia z posvätných drog, môže byť jeho záchranou ale aj skazou.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Pád do temnot

Štýl rozprávania sa ani v tretej knihe v podstate nemení, stále prevláda analýza vzťahov a pocitov, no má to svoje čaro. Najzaujímavejšie je sledovať stret össeanskej viery a terronskej morálky. Autorka nás zoznámi s Aurigiánskou herézou, ktorá popiera Akkütlixovu božskú podstatu. Na svetlo sa dostane aj tajomný Sgen. Čoraz viac sa kryštalizujú prepojenia medzi planétami a treba povedať, že veľmi dobre vystihujú komplikované vzťahy medzi rozdielnymi kultúrami.

V tretej časti Pád do temnot sa, podobne ako v predošlých knihách, postavy striedajú po kapitolách. Aj audiokniha je spracovaná rovnako ako predtým. Interpreti sa striedajú podľa toho, koho očami sa na dej práve pozeráme. Hudobné predely a celkový motív taktiež vychádzajú z prvého a druhého dielu. Kvalita je stále veľmi vysoko a interpretom sa nedá nič vytknúť. Pinki je nevinne naivná, z Lucasa priam sála sarkazmus. Audiokniha sa počúva veľmi príjemne a hoci sa podstatnú časť nič akčné nedeje, rozhovory postáv poslucháčov pohltia. Ku koncu príbeh graduje a vy si jednoducho musíte hneď pustiť ďalší diel.

Niekedy sa ale stane, že je faktov a rozhovorov až priveľa a zabudnete, o čom vlastne bola hlavná dejová línia. Po čase vám tak môžu jednotlivé diely začať splývať do jednoliateho celku a nebudete vedieť, čo sa stalo v ktorej knihe. Na konci série zostane niekomu pravdepodobne len celkový dojem. Všetko je zamotané a ani čitateľ/poslucháč netuší, ktoré možnosti sú správne. Každá postava má svoju misiu, no zároveň aj city a morálne povinnosti. Čím bližšie spoznávame Pikertinu, Lucasa, jeho sestru Sofiu, ktorá postupne vytvorí pár s Aš~šádom, Össeanky Ëltaühl, Maëwënë či Lucasovu dávnu lásku Kamëlëmöernü, tým menej vieme odhadnúť, kto sa ako zachová a aké má úmysly. Vilma Kadlečková však nenechá nikoho ani chvíľu oddychovať. Hlavne nie Lucasa, ktorého život je už nezvratne spojený s össeanskými hubami. A že sa mu na konci dejú veci. Rë Akkütlix!

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Pád do temnot je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Pád do temnot si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pád do temnot
Séria: Mycelium III
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Interpreti: Jana Stryková, Valérie Zawadská, Klára Issová, Jaroslav Plesl, Kristýna Frejová, Jan Vlasák, Michal Balcar, Dana Pešková
Formát: CD, MP3 na stiahnutie (1171 MB)
Dĺžka: 20 hodín a 55 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Vilma Kadlečková: Jantarové oči (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


11. októbra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií