Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)

Mycelium 2 - Led pod kůží audiokniha

V 26. storočí duchovno ovplyvní Zem výraznejšie ako kedykoľvek predtým. Össeanka Kamëlë sa snaží usmerniť Lucasov a Aš~šádov osud. Čaj Laëgühr, Ľad pod kožou, pritom zaostrí jej myseľ a zrak.


Druhý diel série Mycelium od Vilmy Kadlečkovej je výrazne akčnejší ako zoznamovacia jednotka Jantarové oči. Zdieľané vedomie Lodí sa obracia k Studni planetárneho ticha, v ktorej centre je Aš~šád z Fomalhiwy spolu s Lucasom Hildebrandtom. Kto im padne za obeť? Össeanka Kamëlë cíti pohnútky Lodi a zúfalo sa snaží odvrátiť neodvratné. Všetko sa však stavia proti nej. Navyše sa zamotáva do mocenských bojov v rámci össenskej Cirkvi Boha Akkütlixa. Snaží sa vyhnúť cirkevnému Vykonávateľovi, veľkňazom a vlastnej minulosti. Celú situáciu jej navyše sťažuje fakt, že ju Lucas nesmie spoznať, Cirkev ju nesmie zabiť.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Led pod kůží

Lucas Hildebrandt sa stále nedokáže odosobniť od výchovy, ktorú mu dal jeho otec, významný profesor a odborník na planétu Össë. Navyše ho však kvári choroba, ktorá mu postupne v skracujúcich sa intervaloch prináša neskutočnú bolesť hlavy. Na Zemi však pre neho neexistuje liek, a tak sa záchvaty snaží skrývať a pretrpieť ich osamote v tichu. Priateľka Pinkertina sa mu stále neodvažuje odovzdať odkaz od jeho otca. Ak ste si však tento párik neobľúbili, dobrou správou je, že v tejto časti sa dej zameriava skôr na Aš~šáda a Kamëlë.

V druhom diele sa viac zamotávame do intríg Cirkvi a bližšie spoznáme jej fungovanie a aj oddanosť bežných Össeanov Bohu Akkütlixovi. Aš~šád je síce z Fomalhiwy, no pôvodne pochádza zo Zeme. Oplýva výnimočnými mimozmyslovými schopnosťami, čo vzbudzuje pozornosť všetkých, ktorí sa o ňom dopočujú. Lucas sa z neho snaží vytvoriť mediálne známu osobu, pričom si vyrába mnoho nepriateľov. Jeho arogantné správanie sa mu však konečne vráti. Hlavne Aš~šád mu dokáže na rovinu chrstnúť do tváre pravdu o jeho povahe a pohnútkach.

Ako v jednotke, tak aj v druhej časti autorka Vilma Kadlečková preukázala, že vie veľmi dobre pracovať s vnútornými svetmi postáv. Pohľady sa opäť v každej kapitole striedajú, takže sa môžeme na udalosti pozrieť z rôznych strán. Audiokniha je spracovaná rovnako ako predtým. Rozdielnosť postáv perfektne dokresľuje striedanie sa interpretov. Hudobné predely a celkový motív taktiež vychádza z prvého dielu a výborne sa hodí k atmosfére húb a össeanského prenikavého pohľadu trëighrü.

Ak ste sa po úvodnej časti Jantarové oči dostali do deja, nebudete už takí stratení, ako pri prvom počúvaní. Led pod kůží sa navyše zaoberá aj Loďami, účinkom húb na Pozemšťanov a zvykmi či výchovou mládeže na rôznych planétach. Väčšiu úlohu dostane aj Terronka Fiona Fergussonová, ktorá je spočiatku len naivnou nasledovníčkou Akkütlixa na Zemi. Z celého textu je cítiť, že autorka má všetky intrigy a pohnútky postáv premyslené. Druhý diel svojej série navyše zakončila napínavo a prekvapivo, čiže sa v ďalšej časti určite máme na čo tešiť.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Led pod kůží je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Led pod kůží si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Led pod kůží
Séria: Mycelium II
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2015
Jazyk: český
Réžia: Jitka Škápíková
Interpreti: Jaroslav Plesl, Jana Stryková, Kristýna Frejová, Klára Issová, Marek Holý, Valérie Zawadská, Jan Meduna
Formát: CD, MP3 na stiahnutie (914 MB)
Dĺžka: 16 hodín 31 minút


Súvisiaci link

Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


13. septembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií