Recenzia – Vilma Kadlečková: Jantarové oči (audiokniha)

Audiokniha-Mycelium-I-Jantarove-oci-Vilma-Kadleckova

Dvadsiate šieste storočie prinieslo ľudstvu adrenalínové plazmolyžovanie. Pozemšťania navyše už dlhší čas spolupracujú s Össeanmi, ktorí veria v hmyzieho boha Akkütlixa. Sú však naozaj takí neškodní, ako sa zdá? Ponorte sa spolu s terroncom Lucasom do príbehu plného intríg a zahmlievania.


Pětice posvátných drog. Pět stupňů na cestě k Osvícení: to nejskvělejší a nejstrašnější, co přinesla civilizace Össeanů lidským planetám. Gömeršaül, terronsky zvaný Jantarové oči, prolomí hradby příčetnosti. Laëgühr, Led pod kůží, zaostří mysl na vzdálený cíl. Ökrë, Pád do temnot, sežehne plamenem všechno, co bylo; a yantrün, Vidění, otevře bránu do nového světa a nové reality. Nakonec přímo k duši promluví räwë, Hlasy a hvězdy – a spojí chaos pochybností do jediného a jedinečného celku, do Vesmírného kruhu Dokonalého Bytí. Taková je víra Össeanů. Jenže pak jsou tady ti ostatní. Lidi jako Lucas Hildebrandt, kteří sice pochopili, co se po nich chce, ale stejně to jaktěživi neudělají správně. Vesmírnému kruhu Dokonalého Bytí zásadně říkají Nesmírný puch Dokonaného Zblití; a místo aby stoupali k Bohu, zarytě klopýtají přesně opačným směrem. Pro ně je to opravdové peklo. Nebo aspoň boj o život. Pět stupňů nesvobody, závislosti, šílenství.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Jantarové oči

Slovami o posvätnej pätici össenských húb začínajú knihy patriace k sérii Mycelium, ktorej prvý diel Jantarové oči po prvýkrát vyšiel v tlačenej verzii v roku 2013 a ako audiokniha v roku 2014. Ako si nejeden čitateľ už len z úvodu určite všimne, Vilma Kadlečková mimozemské svety premyslela do detailov, vrátane krkolomných názvov. To je prvým plusom, pri počúvaní audiokníh (a zároveň aj mínusom, ak potrebujete písať recenziu a nemáte tlačenú predlohu). Nemusíte si domýšľať výslovnosť a lámať oči.

Prvý diel napreduje pomalým tempom. Postupne spoznávame Lucasa Hildebrandta, ktorý si neustále s nechuťou spomína na svojho despotickému otca. Ten ho drsnými metódami učil jazyk a zvyky obyvateľov planéty Össë. Jeho sestra Sofia bola podobného výcviku ušetrená. Svoju matku pôvodom z planéty Gerda stratili už dávno a takmer sa na ňu nepamätajú. Popri tom stretávame aj Lucasovu dávnu kamarátku Pinkertinu Wardovú a množstvo exotických postáv, ako Kamëlë z Össë alebo Aš~šáda z novoobjavenej planéty Fomalhiwa. Dôležitou súčasťou ich vesmíru je aj kryštál Argenit, z ktorého sa dajú vytvoriť predmety ovládané psychotronikou.

Celá séria by sa dala označiť za soft sci-fi. Nejde v nej o ľudské technológie budúcnosti a vesmírne boje. Teda aspoň zatiaľ. Pracuje však s myšlienkou národa komunikujúceho prostredníctvom myšlienok, dokazujúceho si dominanciu pomocou sily trëighrü a lietajúceho na živých Lodiach. Rieši sa odolnosť ducha a reakcie v stresových situáciách. A že ich je v knihe viac, než dosť! Všetky postavy sa snažia získať prístup k tajomnému Aš~šádovi z Fomalhiwy, pričom každý sleduje vlastné ciele a pohnútky.

Autorka Vilma Kadlečková vie veľmi dobre pracovať s vnútornými svetmi postáv. Lucasova odmeranosť a Pinkina zdráhavosť nás iritujú, no zároveň si uvedomujeme, že takto sa ľudia dokážu správať aj v skutočnosti. Každá kapitola je venovaná inej postave, a tak sa môžeme na udalosti pozrieť z rôznych strán, čo navyše v audioknihe perfektne dokresľuje striedanie sa interpretov. Nakoniec nevieme, kto je kladný a kto záporný. Všetci sa totiž len správajú podľa určitých psychologických či spoločenských pravidiel.

Mnohým čitateľom/pos­lucháčom sa však môže stať, že sa medzi postavami stratia a dej im nebude dávať zmysel. Jantarové oči sú koniec koncov zdĺhavým úvodom do sveta komplikovaných vzťahov a politík. Niekoho môže odrádzať ezoterickosť psychotroniky a viera v Boha Akkütlixa. Ide však skôr o použitie „tradičného“ fantastického prvku telepatie a na nej založenej sieti, protonácii, ktoré však u Össeanov patria ku každodennej realite. Na druhej strane je práve vďaka týmto prvkom celá séria Mycelium taká výnimočná a zaujímavá. Prečo navyše ostávať vo väzení žánrov?

Úžasné je, že sa takéto veľkolepé dielo zrodilo u našich bratov Čechov. A aj keby vás myšlienka hmyzieho Boha a pitia čaju pripraveného z húb veľmi nenadchla, netreba sa báť vkročiť do tohto temného sveta stvoreného Vilmou Kadlečkovou. Keby ste náhodou všetkému neporozumeli, netrápte sa.

Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu.

Hodnotenie: 80 %

Audiokniha Jantarové oči je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Jantarové oči si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Jantarové oči
Séria: Mycelium I
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2014
Jazyk: český
Interpreti: Jana Stryková, Jan Vlasák, Valérie Zawadská, Klára Issová, Jaroslav Plesl, Kristýna Frejová, Jitka Škápíková, Jan Meduna, Dana Pešková
Formát: CD, MP3 na stiahnutie (713 MB)
Dĺžka: 12 hodín a 54 minút


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


6. septembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií