Recenzia - Jana Plauchová: Večnosť omylov

Jana Plauchová: Večnosť omylov - obálka

Padá raketoplán Discovery, želaj si niečo! Po oskarovom úspechu Gravitácie a nolanovke Interstellar máme (s menším odkladom) na stole dielo z podobného súdka, a to priamo z domácej vyhne. Sci-fi triler Večnosť omylov od Jany Plauchovej.

Je taký normálny deň v NASA: Skorý budíček, chvatné raňajky, okolo deviatej vystrelíme pár šťastlivcov do kozmu a potom pôjdeme na bagetu. Dnes to ale bude trochu iné. Bageta sa nekoná, lebo nielenže nevidno bufetára, ale aj celá kantína je v čudu. Niekde sa stala chyba a miesto rakety máme gigantický ekvivalent mixu diétnej koly a dvoch paklov mentosiek. Bývalý kozmonaut momentálne zodpovedný za výber posádky raketoplánu Derek Watson nevie, čo skôr. Jeho kolegovia nehodu pri štarte nemohli prežiť a on má teraz kopu otázok, no ani jednu odpoveď. Bolo by to oveľa ľahšie, keby sa krstným volal John a za kamoša mal vysoko-funkčného sociopata, nehovoriac o tom, že bez bagety sa strašne ťažko pátra.

Okrem hroznej emocionálnej ujmy a mnohých otáznikov sa musí Watson popasovať s rôznymi konšpiračnými teóriami či šialenými vedecko-fantastickými hypotézami. Uľahčiť mu to nechcú ani Rusi, ktorí sa správajú čím ďalej, tým podozrivejšie. Myslím ešte viac než zvyčajne. Všetci spojení s nešťastím na tom nie sú najlepšie. Chlapík, ktorý svoje miesto v rakete prepustil nováčikovi, skoncoval zo životom. Watson má čím ďalej, tým viac dôvodov ísť na dovču do cvokhausu. Okrem pocitu viny z neplánovaného ohňostroja ho otravuje bývalá manželka, ktorej súcit a podpora nie sú až také nezištné, ako to vyzerá. Pocit viny umocňuje aj nevyjadrená náklonnosť k manželke jedného zo zosnulých astronautov. Napätie a stres rastie a šialenstvo čaká na svoju príležitosť. A Rusi takisto.

Sci-fi triler z prostredia vesmírneho výskumu je veľmi výstižný opis tejto viac než 400-stranovej knihy. Detailné sondy do ľudskej psychiky sú rovnako uveriteľné ako podrobné postupy a opisy vesmírnych projektov. Práve tieto kvality Večnosti Omylov však zároveň môžu byť jej mínusmi. Komplikované a odborné postupy v riadiacom centre vesmírneho strediska či v kabíne raketoplánu pôsobia naozaj autenticky a prepracovane, no pre neznalého čitateľa po chvíli aj unavujúco. Miestami text pripomínal ťažké a nudné články z nemenovaného filozofického predmetu, pri ktorom študentovi zlyháva systém a rozumie len predložkám a spojkám. Našťastie, v týchto prípadoch kniha prezieravo ponúka prehľadný slovníček pojmov.

Nie je triler ako triler. Hlavnou a nezameniteľnou zložkou v tomto žánri je napätie, ako guma v gatiach. Samozrejme, napätie môže spôsobovať veľa faktorov. Či už spomínaná časť odevu alebo, v prípade zápletky, prítomnosť nebezpečenstva. Napríklad nejakého tajomného tvora. V prípade knihy Večnosť omylov pretrváva napätie z neznámeho. Prečo chýba podstatná časť trosiek havarovaného raketoplánu? Čo majú za lubom Rusi, ktorí furt nedajú pokoj? Dajú sa medzihviezdne lety uskutočnisť skôr než sme si mysleli? A čo do kelu je tá telemetria?!

Napätie je tu viac menej prítomné, no guma je často rozgajdaná. Keď raz za čas dôjde k nejakej akcii, situácia je opäť rozťahaná a adrenalín sa vyplaví skôr, než stihnete povedať Interstellar. Čo sa týka samotného cestovania do vzdialených kútov vesmíru, je kniha celkom originálna. Planéta destinácie má zaujímavý dizajn a spôsob dopravy je prešibane šikovný. Obzvlášť treba pochváliť „mytológiu“ polohy neznámej planéty a taktiež jej prepojenie s udalosťami v priebehu celej knihy, ktoré je zdanlivo náhodné. Miestami kniha naozaj pripomína film Christophera Nolana, čo je parádna zhoda náhod, keďže kniha filmu predchádzala. Každopádne je príjemné si porovnať jednotlivé prístupy k podobnej problematike.

Čitateľovi, ktorý preferuje dynamické rozprávanie a akčný dej, tento román pravdepodobne nesadne. Naopak, otvorenejšiemu čitateľovi, ktorý obľubuje pomaly nadávkovaný príbeh a zápletku s nádychom tajomna, sa kniha zapáči. Navyše poteší fakt, že autorka je naša, a teda okrem iných výhod sa nič nemohlo stratiť v preklade. Ak si neviete zapamätať, koľko hviez je v súhvezdí Veľkého voza, po prečítaní tohto titulu o ňom budete vedieť jednu zaujímavosť. Napínavé čítanie a príjemný let!


Večnosť omylov
Autorka: Jana Plauchová
Žáner: sci-fi triler
Vydavateľ: Artis Omnis
Rok vydania: 2014
Počet strán: 424
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089341870


15. januára 2015
Mária Antoničová