Recenzia: Interstellar

interstellar - cooper
interstellar - endurance
interstellar - dr. brandtova
Interstellar
Interstellar - horiaca Zem

Keď vlani oslnila divácku obec prahnúcu po vzduchoprázdne Cuarónova Gravitácia, skeptici i realisti si pomysleli: „Na toto nie sme pripravení.“ Polodokumentárny Corderov Europa Report Cuarónovu myšlienku len potvrdil. Od čias, keď prvý človek pristál na Mesiaci, ubehlo štyridsaťpäť rokov. Od Kubrickovej 2001: Vesmírnej odysey o rok viac. Celé nasledujúce desaťročia nás filmári kŕmili hrdinskými dobrodružstvami vo všelijakých kútoch vesmíru, do ktorých zatiaľ ľudská noha nevkročila, až sme si zvykli brať lety do vesmíru ako čosi ľahké a jednoduché. Ale veci sa majú inak. V skutočnosti sme sa ešte neodlepili od Zeme. Obrazne i reálne.

Je to smutné. O to viac, keď zoberieme do úvahy, čo so svojou rodnou matičkou stvárame. Ak ju to raz omrzí a obráti sa proti nám, zaslepení vlastným sebavedomím nebudeme na to pripravení ešte stále. Radšej tuhšie zavrieme oči a prepíšeme historické knihy. Prispôsobíme si pravdu, aby lepšie vyhovovala našej neschopnosti. A budeme sa spoliehať, že ono sa to – hádam – nejako vyrieši.

Samé od seba sa ale nevyriešilo nikdy nič. Našťastie, vždy sa nájde pár jedincov, ktorí nie sú spokojní so stavom vecí, a práve takíto posúvajú ľudstvo dopredu. Keď našu planétu postihli dlhotrvajúce suchá a namiesto dažďa nám príroda začala nadeľovať prachové búrky, mnoho ľudí pomrelo. Tí, čo sa prispôsobili, niektorí až prirýchlo, prežili. Na podobné srandičky, ako je vesmírny výskum, sa môžeme vykašľať, veď pomaly niet čo do úst a dochádzajú lieky i vzduch. Iste, je možné strčiť hlavu do ulity a nejako to prečkať, snáď raz bude lepšie, alebo aj nie.

Pri jednej z prachových búrok je ale zasiate semienko pochybností. Azda i nádeje. Farmár Cooper (Matthew McConaughey), ktorý ostatné roky opravuje mcgyverovskou technikou traktory, si spomenie, že kedysi bol skutočným inžinierom, ba pilotom. Semienko v hlave klíči a postrkuje Coopera dovtedy, kým sa neho nestane ten, ktorý má pomôcť zachrániť Zem. Či prinajmenšom ľudstvo. Pretože keď naša vlastná planéta zlomila nad nami palicu, načim sa pobrať o dom či galaxiu ďalej. Na hrdinskej ceste, kde sa nedá poučiť z omylov, lebo na druhý pokus už nie sú prostriedky, však pochybnosti narastajú. Ak na vašom rozhodnutí leží osud človečenstva, máte sa rozhodovať rozumom či srdcom? V čom tkvie logika a v čom tkvie ľudskosť? Ako pomôže veda, keď prípadné riešenie je len snom, ktorý ľudská skúsenosť a ľudské ľudské prístroje nevedia ani odmerať, ani pochopiť?

Nolanovi sa podarila nevšedná vec: spojiť do harmonického celku monumentálnu dobrodružnú space operu a komornú filozoficko-psychologickú drámu. Nelineárnosť je jeho devízou, viacplánovosť bonusom. Okrem zložitých technických a vedeckých aspektov sa pohráva aj s morálkou a psychológiou ľudí v hraničných situáciách. Neschopnosť komunikácie spôsobená technikou, osamelosťou či osobným blokom zapríčiňuje strach a beznádej, v konečnom dôsledku kolaps a skazu. Ak nájdeme spôsob, ako medzi sebou komunikovať, získame lepšiu perspektívu a snáď i riešenie. Hrdina v Nolanovom podaní však nie je ten, ktorému by sa mali stavať pomníky. Je ako nenápadný hobit Frodo, ktorého cestu sledujeme s napätím, ktorému držíme palce a dýchali by sme za neho, ale len dovtedy, pokým má hodiť Prsteň do Hory osudu. Potom už nezáleží na tom, či hrdina zahynie alebo odpláva loďou za obzory. Žiadny pátos, žiadne slavobrány.

Komplikovaný scenár, podobne ako v Počiatku, je plný odkazov, exkurzov a zdanlivo nepodstatných detailov a bolo dozaista náročné realizovať ho do zrozumiteľnej a vizuálne pútavej podoby. Avšak s pomocou vynikajúceho kastingu, strihu, kamery, dialógov a hudby Hansa Zimmera, ktorý po dlhom čase konečne prekročil svoj tieň, Nolan vytvoril viacrozmerné dielo, ktoré môžeme vnímať mnohými spôsobmi, a pritom stále zostáva zábavné v tom pravom slova zmysle, keď polovičke kina vypadúva z úst popkorn, lebo sánky už ležia na zemi. A pritom nezabudol vpasírovať do záveru malý cliffhanger pre prípad, že by si film zarobil na ďalšie pokračovanie.

Áno. Po všetkých Mementách a Batmanoch to prišlo. Nie sme pripravení, ale už si to aspoň pripúšťame a sme ochotní o tom diskutovať. A odteraz Pán režisér Nolan.

Hodnotenie: 100 %


Interstellar
Žáner: science fiction, dobrodružný
Výroba: USA/Veľká Británia, 2014, 169 min.
Réžia: Christopher Nolan
Scenář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Kamera: Hoyte Van Hoytema
Hudba: Hans Zimmer
Hrajú: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Wes Bentley, Jessica Chastain, Matt Damon, Mackenzie Foy, Michael Caine, Casey Affleck, John Lithgow


11. novembra 2014
Alexandra Pavelková