Recenzia - Universal War One 5, 6 (komiks)

Universal War One 5, 6

Rozuzlenie sa blíži.


Všetko začalo pomerne nenápadne. Hoci… Naozaj tak môžeme označiť situáciu, keď solárny systém prepolí neznáma sila v podobe abnormálnej „steny“ s priemerom niekoľkých miliárd kilometrov? Na jej prieskum bola najatá skupina odborníkov, ktorí ani len netušili, na aké nepravdepodobné miesta ich riešenie hlavolamu zavedie. A že ich životy už nikdy nebudú také, aké boli predtým.

Universal War One 5, 6 je dokončením kultovej európskej sci-fi série scenáristu, ilustrátora a koloristu v jednej osobe Francúza Denisa Bajrama. Vychádzať začala koncom 90. rokov a veľkolepého slávnostného konca sa dočkala v roku 2006. V češtine stihla vyjsť behom jediného roka, konkrétne v roku 2022, a to v trojici zväzkov edície Modrá CREW. Tá sa špecializuje a na publikovanie významných európskych počinov z komiksovej branže (recenzia prvého a druhého). Denis má mimochodom rozpracovaný projekt so za všetko hovoriacim názvom Universal War Two, ešte ho však nedokončil.

Ako to už niekedy v prostredných dieloch sérií chodí, aj ten v Universal War One bol komplikovanejší. Detailnejšie pracoval s postavami, ktoré nám boli predstavené v prvom dejstve a hlbšie sa ponoril do beztak komplikovanej témy s červími dierami, bublinami časopriestoru, antigravitačnými poľami, totalitnými režimami a cestovaniami v čase. Všetko dôkladne zaplietol, doplietol a preplietol, až sa čitateľ pýtal, ako sa to skončí. Nastal čas na odpoveď. Keďže koniec je na spadnutie, záver ságy sa nesie v znamení uzatvárania liniek, osudov postáv a odpovedania na nejeden raz značne náročné otázky vyplývajúce z nepredvídateľného deja. Ten mohol vyzerať až mierne chaoticky. Pôsobí tak, že ak ho chce človek pochopiť, musí si všetko nakresliť, premyslieť, zapísať, napísať, rozpísať a pravdaže dopísať. Ako však potvrdzuje finále ságy, autor mal všetko chladnokrvne do detailov naplánované.

Najlepšie by bolo, keby si čitateľ našiel čas a ešte raz si celú sériu prečítal teraz, keď ju už máme pekne skompletizovanú. Pri opakovanom čítaní už totiž disponujeme zásadnými informáciami. Pred nami sa roztvorí veľkolepá maľba plná drobností, nenápadných žmurknutí a jemných štuchnutí. Tie sme si na prvý raz nemali šancu všimnúť, keďže sme ani netušili, koľká bije, respektíve že vôbec nejaká bije.

Čitateľov určite poteší, že to Bajram nevzdal a neuľahčil si prácu jednoduchými riešeniami. Každý čin, ktorý sa pod jeho taktovkou odohrá, má následky, prirodzenú reakciu. Sú činy, ktoré nevrátite späť. Každý akt, vrátane tých, ktoré sa vďaka cestovaniu v čase podarí vrátiť do pôvodného stavu, zanechá vo vesmírnych diaľavách odtlačok, ozvenu, akciu. A každá akcia vyvolá protireakciu.

Ako všetky časti predtým, aj posledná je fantasticky nakresleným kozmickým dobrodružstvom. Bajram skvele pracuje s ohromujúcou výtvarnou stránkou a farbami. Mnohé jeho nápady sú ťažko zabudnuteľné. Či už ide o mŕtvoly plávajúce vesmírom, predstavujúc mĺkvu výčitku na adresu hrdinov, alebo ruiny svetových unikátov na čele s Eiffelovou vežou.

Prvoradý je však predsa len scenár s časovými skokmi, pádmi, nedorozumeniami, šokujúcimi zvratmi, zauzleniami, rozuzleniami a postavami. Tie nech na začiatku rozprávania vyzerali tak či onak, na konci sú z nich úplne iní ľudia. Osoby s tajomstvami, prekvapivými vlastnosťami, veľkí hráči na komplikovanej, nepredvídateľnej šachovnici života a času. V závere série to najviac udrie do očí v podobe postavy, ktorá dostala meno po Super Mario Bros.

Bajram klame telom a šikovne pracuje s našou chuťou charakterizovať človeka podľa toho, ako vyzerá. Svet je však nepredvídateľné miesto plné záhad a nečakaných okamihov, takže i z nenápadnej komickej postavičky sa môže vykľuť niekto iný.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Universal War One 5, 6 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Universal War One 5, 6 (orig.: Universal War One, volumes 5 & 6)
Autor: Denis Bajram
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Denis Bajram
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 100
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–295–1


Súvisiace linky

Recenzia: Universal War One 1, 2 (komiks)

Recenzia: Universal War One 3, 4 (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


22. februára 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií