Recenzia: The Haunting – Záhadné sídlo Bly (seriál)

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

Zomrieť neznamená odísť.

Mladá americká opatrovateľka Dani Clayton (Victora Pendretti – Vtedy v Hollywoode, Shirley) prichádza do honosného sídla na anglickom vidieku, aby sa spolu s trojčlenným personálom starala o dvojicu malých sirôt. Múry starobylej budovy s rozľahlým pozemkom (a hlbokým jazerom) však ukrývajú tajomstvo.

Sú to už dva roky, čo na televízne obrazovky vtrhol úspešný seriál The Haunting. Šlo o adaptáciu klasického duchárskeho románu od Shirley Jackson – prenesenú do súčasnosti a po dejovej stránke pomerne dosť inovovanú. Knihu mimochodom sfilmoval v roku 1963 Robert Wise a v roku 1999 Jan de Bont (s Liamom Neesonom a Catherine Zeta-Jones v titulných rolách).

Za projektom, ktorý šikovne skákal krížom cez časové osi, originálne ich zauzlil a následne dojemne rozuzlil, stál Mike Flanagan. Tento zaujímavý štyridsiatnik natočil vydarený horor Ouija: Zrodenie zla, Hush (o hluchonemej mladej žene bojujúcej o život v chate uprostred lesov) alebo kingovky Geraldova hra (o žene pripútanej k posteli počas erotických radovánok) a Doktor Spánok s Ewanom McGregorom (ktorý považujem za jeden z najlepších filmov minulého roka).

Pre tvorbu Mikea Flanagana je typické sústrediť sa na postavy, ich dôkladný vnútorný rozbor, psychológiu a vzťahy medzi nimi. Ide o citlivého tvorcu, ktorý v minulosti viackrát preukázal talent na tvorenie mimoriadne silných (nielen) ženských postáv.

Druhá séria k divákom zavítala len nedávno. Je to adaptácia knihy od Henryho Jamesa, tiež prenesená do súčasnosti, a v minulosti sa tiež dočkala niekoľkých filmových adaptácií. Jedna prišla dokonca aj tento rok v podobe filmu s Mackenzie Davis (Grace z Terminátor: Temný osud).

Hoci si Flanagan do druhej sezóny ponechal nemalú časť kastingu z prvej, siahol po inom príbehu a i tento je plnohodnotne uzavretý. Aj druhá sezóna sa odohráva v obrovskom „prekliatom“ dome. A obsahuje nemalé množstvo postáv, ktoré sú spolu v rôznorodých interakciách. Herci z prvej série tým pádom hrajú úplne nové postavy.

Z hercov najpozitívnejšie zaujmú sympatický kuchár v podaní Rahula Kohliho (iZombie) a spočiatku nemastný neslaný, ale s pribúdajúcimi epizódami čoraz vyladenejší Henry Thomas (E. T. – Mimozemšťan, westernový horor Hnev duší). Bohužiaľ, kasting vyšiel 50:50. Hlavná hrdinka je typovo nie príliš šťastne vybraná (fakt nedokáže ani len uvariť kávu?). Detské súrodenecké duo skôr irituje, než nadchýna; nepochybne ide o umelecký zámer (aristokratické deti z bohatého klanu od útleho detstva naučené na osobného kuchára), ale proste to nie je ono.

Flanagan je pomalý. Nikam sa neponáhľa, je dômyselný, zamyslený, má čas. Niekomu to bude vadiť. Niekomu nie. Mne rozvážne tempo neprekážalo, ale trochu ma iritovalo, že viaceré postavy neboli dosť plastické na to, aby udržali moju pozornosť. Napriek tomu režisér dokáže prekvapiť: či už čierno-bielou retro epizódou o počiatkoch prekliatia, časťou, ktorá je venovaná zdanlivo nedôležitej postave (čo je zvyčajne zásterka), alebo posledným dielom, ktorý je taký dojemný, že si zrejme poplačete.

Mike Flanagan by mal skôr alebo neskôr natočiť „ultimátnu“ dojemnú romancu odohrávajúcu sa naprieč niekoľkými desaťročiami. Zjavne najsilnejší totiž nie je v hororových momentoch. Tie ho vlastne v podstate nebavia, považuje ich za nutné zlo. Najistejší si je v momentoch citlivých a psychologických. Dokonale to v praxi ukazuje finálna časť seriálu, keď sa všetko dôležité stane v úvodných minútach a po zvyšok (takmer hodinovej) epizódy sa „len“ psychologicky uzatvárajú cesty jednotlivých postáv. Proste, ako na konci povie jedna postava: Zle ste to nazvali. Toto nebol duchársky príbeh. Bol to príbeh ľúbostný.

Percentuálne hodnotenie: 70 %


The Haunting – Záhadné sídlo Bly (The Haunting of Bly Manor)
Žáner: horor, dráma
Výroba: USA, 2020, 9 epizód, minutáž: 46 – 66 min.
Réžia: Mike Flanagan, Ciarán Foy a i.
Scenár: Mike Flanagan, Diane Ademu-John a i.
Hrajú: Victoria Pedretti, Henry Thomas, Kate Siegel, Rahul Kohli, Carla Gugino a ďalší.



Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


11. novembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií