Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry (audiokniha)

Soudné sestry - audiokniha

Fanúšikom humornej fantasy Terryho Pratchetta predstavovať Soudné sestry obzvlášť netreba. Je to tá kniha, kde tri dedinské čarodejnice – panna, matka a… tá tretia –, doslova a do písmena zvrátia beh dejín kráľovstva Lancre. Kniha sa dočkala rôznych adaptácií. Spomeňme napríklad animovaný seriál či divadelnú hru, ktorú úspešne naštudovalo aj pražské Divadlo v Dlouhé. Vydavateľstvo OneHotBooks sa pustilo do spracovania príbehov zo Zeměplochy v podobe audiokníh. Prečo nezačať práve Soudnými sestrami?

Vypočujte si ukážku z audioknihy Soudné sestry

Aj taká malá krajina ako Lancre má svojho kráľa. Ale ako história hovorí, pracovná náplň kráľov býva síce vcelku príjemná, ale ich životnosť je zvyčajne priamo úmerná vynaloženým bezpečnostným opatreniam.

Niežeby to čarodejniciam vadilo. Králi prichádzajú a odchádzajú. Keď už na to príde, nech zdaňujú aj podpaľujú, nech sa medzi sebou vraždia, koľko chcú, hlavne, aby sa nekafrali do záležitostí dám v čiernych klobúkoch. No poslednému samozvanému kráľovi, poťažmo vojvodovi, sú tŕňom v päte práve tieto slobodomyseľné ženy. Ich si totiž pospolitý ľud váži a poslúcha ich, aj keď nad ním nestoja stráže s korbáčmi.

V Lancre sa začnú diať veci, ktoré sa čoskoro znepáčia nielen Bábi Zlopočasnej, ale aj celej krajine. Lenže osud si vždy necháva zadné dvierka. A zadné dvierka si nechávajú dverečká úplne až v… Kyselej Prdeli.

Autor sa netajil inšpiráciou klasickými šejkspírovkami, ktoré za búrlivých temných nocí v knihe priam cituje. Príbeh o zavraždenom kráľovi, ktorý nemôže nájsť svoj pokoj, dokiaľ na trón nedosadne skutočný dedič, poskytuje mnoho príležitostí na odľahčený humor i vážne veci. Zápletka v tradičnej kompozícii sa rozvíja postupne, presne ako v dobrej divadelnej dráme, a vyvrcholenie je prekvapivé aj úsmevné.

Okrem hlavnej línie troch čarodejníc sledujeme aj ďalšie postavy – najmä nešťastného šaša Verenca a dediča trónu Tomjana, na ktorého sa nabalí celá divadelná spoločnosť. S nimi všetkými a mnohými ďalšími postavami si musí poradiť interpretka Zuzana Slavíková. Výber tejto herečky bol pre vydavateľstvo mimoriadne šťastným ťahom. Nadšený bol s ním aj prekladateľ Jan Kantůrek, ktorý sa už, bohužiaľ, naštudovania tejto knihy nedožil. Pani Slavíková rozhodne vie pracovať s hlasom a prednesom. Neuchyľuje sa k lacným barličkám ako spotvorovanie či predimenzovanie hĺbok a výšok. Využíva kompletnú paletu možností, ktoré dikcia ponúka. Z jej úst znie absolútne prirodzene ako nesmelá Magráta, ktorá sa učí objavovať svoje čarodejné schopnosti i svoju ženskosť zároveň, tak rozšafná Starenka Oggová, ktorú už máločo na svete dokáže prekvapiť, a rovnako aj nekompromisná a prísna Bábi. Interpretku pri čítaní tejto knihy môžeme porovnať s hercom Tomjanom, ktorý sa bez jarmočných prestrojení mení na toho človeka, ktorým sa chce stať. V úlohe rozprávača vľúdny prejav znie ako med a v spojení s humorným textom pôsobí doslova ako balzam na dušu.

Tí, ktorí už majú Pratchetta načítaného, možno zostanú zaskočení pri vyslovovaní názvu kráľovstva Lancre. V audioknihe totiž niekoľkokrát veľmi výrazne zaznie „Lankér“. Keď sa kniha dostala na pomyselné pulty e-shopov, rozbehla sa medzi fanúšikmi na túto tému čulá diskusia. Internety tvrdia, že takúto výslovnosť zastával sám autor, a prevzali ju aj pri horeuvedenej divadelnej inscenácii. Nuž kauza Lancre vs. Lankér pre niektorých poslucháčov padne do toho istého čarodejného kotlíka audioprekvapení, kde sa už varí Deckard z Blade Runnera.

K zvukovému záznamu niet čo dodať okrem toho, že sa pohybuje v príjemnej kvalite, bez rušivých vplyvov. Hudobné vsuvky medzi jednotlivé kapitoly sú uchu lahodiace a dokonale sa hodia ku koloritu hôr Baranej hlavy. Len párkrát bol hudobný predel strihnutý o desatinu sekundičky skôr, ako by sa žiadalo.

Audiokniha Soudné sestry je výborným štartom do audiosveta Zeměplochy. Rozhodne nie je ťažké prísť jej na chuť. Ťažšie sa potom ale odoláva ďalším titulom z tohto vydavateľstva: Čarodejky na cestách a Stráže! Stráže!

Nuž, ale ako občas tvrdí Starenka Oggová, načo by sme odolávali, keď môžeme tak radostne podľahnúť?

Audiokniha Soudné sestry je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Soudné sestry si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Soudné sestry – audiokniha (orig.: Wyrd Sisters)
Žáner: fantasy
Autor: Terry Pratchett
Preklad: Jan Kantůrek
Vydavateľstvo: OneHotBook
Jazyk: český
Réžia: Jitka Škápíková
Interpretka: Zuzana Slavíková
Dĺžka nahrávky: 14 hodín, 3 minúty
Formát: mp3 (1209 MB)
EAN: 8594169481852


Dosiaľ recenzované audioknihy zo sveta Plochozeme

Recenzia – Terry Pratchett: Hrrr na ně! (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Dámy a pánové (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Sekáč (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Nohy z jílu – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Muži ve zbrani – audiokniha

Rozhovor: Fanúšik Terryho Pratchetta Jan Zadražil hovorí o svojej práci na audioknihe Stráže! Stráže!

Recenzia – Terry Pratchett: Stráže! Stráže! – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


6. decembra 2018
Alexandra Pavelková