Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách (audiokniha)

Terry_Pratchett_Carodejky_na_cestach_3D_audiokniha
Zuzana_Slavikova_OneHotBook

Ak ste už siahli po audioknihe Soudné sestry zo sveta Zemeplochy, určite vám učarovala. Vydavateľstvo OneHotBook sa po tomto skvelom štarte pustilo do zvukového spracovania ďalších kníh Terryho Pratchetta, a tak sa s Bábi Zlopočasnou, Starenkou Oggovou a Magrátou Česnekovou môžeme znova stretnúť v čítanej knihe Čarodějky na cestách.

Kmotričkosudič­kovanie je prekérna robota. Mladá (teda, na starú čarodejnicu mladá) Magráta sa má o tom dozvedieť viac, ako kedy túžila. Či chce alebo nie, čarodejnícku paličku po starej sudičke zdedí práve ona – a s ňou aj úlohu zabrániť tomu, aby si Popoluška vzala princa.

Moment, čo to?

Áno. Vo väčšine známych príbehov si mladé dievča princa nejakým spôsobom získa a na konci je svadba. Teraz by svadba znamenala katastrofu. Preto sa Magráta musí vydať do ďalekého mesta Genova. Lenže Magráta je, ako hovorí Bábi, len taká zmoknutá sliepka, a tak ju tie dve staré strigy nemôžu v tom nechať samu. Začína sa veľká púť za dobrodružstvom a, ako by povedala Starenka, rozmanitým množstvom cudzokrajných nápojov.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Čarodějky na cestách

Čarodějky na cestách patrí k najhumornemším autorovým knihám. Tri čarodejnice nielenže reprezentujú trojaký ženský prístup k vesmíru, ale poskytujú skvelý priestor na konfrontácie troch žien ako medzi sebou, tak s okolitým svetom. Samozrejme, dve staršie lazníčky sú od počiatku predpojaté voči všetkému cudziemu, zatiaľ čo Magráta je voľnomyšlienkárka a jej tolerantnosť voči všetkému niekedy až svrbí.

Táto kniha je o príbehoch v príbehoch. O príbehoch, ktoré by mali fungovať samé od seba, a o príbehoch, na ktorých fungovanie sa tlačí zhora. Tak, ako splieta svoje príbehy autor knihy, aby čarodejnice postupne dostal do Genovy, tak ich splieta Lilith, aby ona ovládla mesto. A kto sa vymkne príbehu, ten pochodí zle.

Genova je totiž niečo celkom iné. Tu sú tri ženy, ktoré vo svojom svete niečo znamenali (dokonca aj Magráta), len štatistky. Dokonca neželané osoby. V Genove totiž vládnu iné čarodejnice. Jedna pohladí a naleje kocúrikovi mliečka, druhá rúbe hlavy. A za treťou sa prevaľuje, kypí a presmŕda močiar.

Kým sa naše tri dámy prepracujú do cieľovej destinácie, zažijú množstvo príhod, pretkaných popkultúrnymi odkazmi na inú literatúru. Samozrejme, dostanú sa aj do nezávideniahodných situácií. Avšak vďaka neotrasiteľnej Bábinej schopnosti ignorovať všetko, čo sa nespráva, nevyzerá a nedýcha podľa jej predstáv, Starenkinej svetáckosti a Magrátinej úslužnosti zvyčajne vybŕdnu z problémov. Alebo zabŕdnuť do nich hlbšie. Lenže pre záchranu Popolušky s jej dekadentným mestom na brehu rieky sa budú musieť ponoriť až na dno.

Počúvať toto dobrodružstvo ovinuté kopou srandy, zdravej dedinskej filozofie a životnej múdrosti je oproti tlačenej knihe poriadny rozdiel. Pri čítaní knihy si až tak neuvedomíte, ako veľmi je každá veta dôležitá. Pri počúvaní je dôležité zbaviť sa okolitých ruchov, aby vám náhodou nič neušlo. Výber herečky Zuzany Slavíkovej, ktorá celý príbeh nesie na svojich pleciach, bol preto excelentný. Táto kniha totiž určite nebola ani pre interpretku, ani pre režisérku Jitku Škápíkovú jednoduchou výzvou. V knihe je veľa rôznorodých postáv, ženských, mužských, ba dokonca zvieracích, ktoré musela herečka jednoznačne od seba odlíšiť. Navyše, hlavný „božský“ rozprávač je tu rozšírený aj o poznámky pod čiarou, čo pani Slavíková tiež zvládla znamenito. Silno zarezonuje postava samotného princa Agu, ktorého hlasovo stvárniť bolo určite neľahké, a interpretka sa s touto záležitosťou popasovala brilantným spôsobom. Hudobné predely sú, podobne ako v predchádzajúcej knihe, ľubozvučné a akurátne dotvárajú atmosféru knihy. Po technickej stránke je záznam bezchybný.

Ak ste teda ešte stále nepodľahli čaru zvukových kníh, vyskúšajte to teraz. Zaručujem vám, že hlas Starenky Oggovej, ktorá si voľká s pohárikom „bananánového dejjikry“, vám nadlho zostane znieť v ušiach.

Audiokniha Čarodějky na cestách je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Čarodějky na cestách si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čarodějky na cestách – audiokniha
Žáner: fantasy
Autor: Terry Pratchett
Preklad: Jan Kantůrek
Vydavateľstvo: OneHotBooks
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Réžia: Jitka Škápíková
Interpretka: Zuzana Slavíková
Dĺžka nahrávky: 14 hodín, 23 minút
Formát: 2 CD alebo mp3 na stiahnutie (868 MB)
EAN: 8594169482125


Dosiaľ recenzované audioknihy zo sveta Plochozeme

Recenzia – Terry Pratchett: Hrrr na ně! (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Dámy a pánové (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Sekáč (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Nohy z jílu – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Muži ve zbrani – audiokniha

Rozhovor: Fanúšik Terryho Pratchetta Jan Zadražil hovorí o svojej práci na audioknihe Stráže! Stráže!

Recenzia – Terry Pratchett: Stráže! Stráže! – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM.

Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


Súvisiaci link

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


11. júna 2019
Alexandra Pavelková