Recenzia – Suzanne Collins: Balada o hadoch a vtáčatkách

Balada o hadoch a vtáčatkách

„Minulosť mi nevezmete.
Ani to, čo v srdci mám.
Vziať mi môjho otca chcete?
Berte! Toho nepoznám.
Čo môžete mi vziať, nestojí za to mať.“
(Lucy Gray Baird)


Návrat k Hrám o život

Hry o život sú ešte len v začiatkoch. Ak sa vám tie s Katniss zdali kruté, tak tieto sú tisíckrát neľudskejšie. Sledujeme prerod obyčajných jatiek na reality show. Celou knihou sa nesie myšlienka, ktorá sa v ľuďoch drží už od dávna – že ak sme ponechaní slobode a chaosu, prejaví sa v nás to najhoršie. No je to skutočne tak? Collins s touto témou nepracuje čierno-bielo, ale poukazuje aj na povahy rôznych postáv a príkoria, ktoré musia znášať. Kniha si zachováva ráz pôvodnej trilógie, nemôžeme veriť citom a konaniu postáv, pretože čelia extrémnym situáciám a myslia pritom na svoju budúcnosť a prežitie. Je to síce YA, ale číta sa dospelo.


Mentori

Vojne treba predísť strachom a kontrolou. Sídlo Panemu si musí udržať moc a tým aj mier. No Hry o život ľudí príliš desia a nechcú sa na ne pozerať. Preto do nich tvorcovia – dekan Highbottom a krutá výskumníčka Volumnia Gaul – zapoja aj prominentné decká zo Sídla. Každé z nich sa má stať mentorom jednému z vyvolených. Tak ako mnohé začínajúce projekty, aj v tomto sa vyskytnú komplikácie. K účastníkom sa usporiadatelia navyše správajú horšie ako k zvieratám, takže čitateľov nečaká podobná showka ako v pôvodnej trilógii.


Záporná hlavná postava?

Collins v Hadoch a vtáčatkách predstavila perfektný príbeh o Coriolanovi Snowovi. Romantické duše sa však asi nepotešia. Nie preto, že by sa v knihe neobjavil vzťah dvoch mladých ľudí, ale preto, lebo Corio nie je šľachetný princ. Tento príbeh nie je o tom, ako sa milý muž následkom traumy zmení na manipulátora, ale o sebavedomom, vypočítavom a inteligentnom chlapcovi. Je taký od začiatku a výzvy, ktoré sa pred neho kladú, zdoláva s ohľadom na svoju povahu. Nie je však vyslovene zápornou postavou. Stále rieši vnútorné dilemy a svoje rozhodnutia sa snaží obhájiť pred svetom aj sám pred sebou.

Mladý Snow navyše musí pred ostatnými predstierať, že jeho rodina stále žije v bohatstve, aj keď opak je pravdou. Je verný Sídlu a jeho myšlienke. Hoci o Hrách o život spočiatku nemá vysokú mienku, chopí sa príležitosti na lepší život, ktoré sa mu vďaka nim ponúkajú. Treba si uvedomiť, že je jediným rozprávačom, a preto sa na jeho tvrdenia nedá vždy spoľahnúť. Čitateľ vie len to, čo Snow.


Vzťahy v Paneme

Hlavná postava je veľmi silná. Na vyváženie jeho suchého kalkulu preto dostaneme idylického Sejanusa. Ten je synom zbrojárskeho magnáta. Hoci jeho rodina ušla z druhého obvodu do Sídla, Sejanus sa vo vyberanej spoločnosti necíti komfortne, čo dokazuje svojim postojom voči Hrám a rôznymi nenásilnými rebelantskými skutkami.

Mnohí obyvatelia Sídla však pohŕdajú ľuďmi z obvodov, čo bolo ukázané aj predtým. Všetci mentori a mentorky sucho zratúvajú svoje šance na výhru. Vidíme zrod systému, v ktorom hráči odsúdení na smrť musia publikum zaujať vystupovaním, schopnosťami či príbehom.

A tu pri žrebovaní dievčenského mena v dvanástom obvode, ktoré pripadlo práve Coriovi, nastupuje na scénu Lucy Gray Baird. Vehementne tvrdí, že nepatrí k žiadnemu obvodu, ale ku Kŕdľu, skupinke akýchsi potulných spevákov, ktorí ostali po vojne uväznení na jednom mieste. Ak by natočili film, musel by byť v odtieňoch sivej a Lucy by bola jediným farebným elementom. Každého hneď zaujme drzosťou a spevom, pričom si Coriolanus aspoň na chvíľu vydýchne. S ňou by víťazstvo nemuselo byť nedosiahnuteľným cieľom. Jeho poháňa hlavne vidina peňazí a miesta na prestížnej univerzite. Najskôr však musí vymyslieť stratégiu, ako Lucy Gray Baird presvedčiť, aby spolupracovala.


Strom obesenca

Balada o hadoch a vtáčatkách má šesťsto strán, aj keď treba povedať, že font písma je dosť veľký. Klasicky je, ako iné knihy v sérii, rozdelená na tri časti. V prvej spoznáme súťažiacich, autorka tu predstavuje povahy a vzájomné vzťahy postáv. V druhej vidíme samotné hry a v tretej osud protagonistov po hrách. Pre ľudí, ktorí hľadajú akciu, bude možno tretia časť najmenej zaujímavá, no ak vás baví rozpitvávanie vzťahov, konšpirácie a intrigy, romantické aj politické, potom vás záver nemá prečo nudiť.

Mnohí ľudia sa na internete vyjadrovali, že je to zlá kniha, lebo je v nej veľa filozofovania a málo akcie. Je to trochu ironické, keď si uvedomíme, že pointou celej knihy je zmeniť neatraktívne Hry tak, aby pritiahli masy. Fanúšikov pôvodného príbehu o Katniss určite potešia scény z dvanásteho obvodu a priblíženie osôb a udalostí, ktoré sa v ňom spomínajú. Keďže je Lucy Gray hlavne speváčkou, nájdeme v knihe kopu známych aj neznámych textov. A zapoja sa aj drozdajky.

Hodnotenie: 100%

Knihu Balada o hadoch a vtáčatkách si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Balada o hadoch a vtáčatkách (orig.: The Ballad of Songbirds and Snakes)
Séria Hry o život – 0
Žáner: science fiction
Autorka: Suzanne Collins
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Prekladateľka: Ivana Cingelová
Väzba: brožovaná
Počet strán: 592
EAN: 9788056619940


Súvisiaci link

Predstavujeme – Suzanne Collinsová: Balada o hadoch a vtáčatkách


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


15. apríla 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií