Recenzia: Sebevražedný oddíl 7: Vymýtit zlo (komiks)

Sebevražedný oddíl 7 Vymýtit zlo

Riskujú pre svoju krajinu životy. Nič iné im nezostáva, ak chcú mať hlavy i naďalej na vlastných krkoch.


Samovražedný oddiel (alias Operačná skupina X) aktuálne pozostáva z bláznivej majiteľky gigantického kladiva Harley Quinn, zaľúbeného ľudožrúta Killer Croca, mierne zbabelého Austrálčana Captaina Boomeranga, nekromantky Enchantress alebo ostrostrelca Deadshota. V tomto zložení metaľudia zažijú v komikse Sebevražedný oddíl 7: Vymýtit zlo hneď dva náročné prípady.

Prípad číslo pochádza z pera Si Spurriera (Liga spravedlnosti versus Sebevražedný oddíl 1 – 2) a je najlepší. Žiaľ, zároveň najkratší. Nejde ani tak o to, čo oddiel rieši, ale s kým. Nováčikom v tíme je totiž vystrašený civil Juan, ktorý v akcii bez pomoci zjavne nemá šancu prežiť. Ani minútu, nieto ešte hodinu. O to viac si je vedomý axiómy, že počas výsadkov zomierajú len anonymovia, nie hlavné postavy. Preto sa s každým členom družiny snaží skamarátiť. To je samozrejme problém, keďže ho berú ako otravný hmyz, prípadne si žijú vo svojom vlastnom vesmíre a niekedy ani sami poriadne nevedia, kde a prečo sa práve nachádzajú. Juan je nevýznamný, s nábehom na bezvýznamnosť. Na konci sa ukáže, že všetko bolo inak, než sme si mysleli nielen my, ale i drahý Juan.

Druhý prípad je dlhší a jeho autorom je Rob Williams (Temné noci – Metal). Máme do činenia s klasickou, veľkolepou bitkou. Konkrétne so supervojakom zvaným Zeď. Ten bol síce pôvodne vytvorený americkou armádou a disponuje najmodernejšími technológiami a zbraňami, ale ako to už býva, vymkne sa spod kontroly a keďže Superman aj Batman sú zrejme na dovolenke alebo niekde inde, špinavá práca padne na plecia oddielu. Nič výnimočné, poviete si. Dozaista by ste mali pravdu. Tentokrát je to ale predsa len iné z dvoch dôvodov.

Dôvod č. 1. Scenárista je sebakritický. Kritizuje riziko prehnane ambicióznych riešení a poukazuje na amorálnosť zneužívania trestancov na plnenie vládnych príkazov. Kráča s dobou, takže ponúka nepredvídateľný kyberterorizmus a neviete na 100 % povedať, kto je dobrý a kto zlý. Situácia je neprehľadná a komplikovaná. Ako svet, v ktorom žijeme.

Dôvod č. 2. Šéfka Amanda Wallerová bola doteraz nenápadnou, i keď paradoxne ozrutnou silou v pozadí. V ňom zákerne a vykalkulovane ťahala za nitky. Tentoraz intenzívne vystupuje do popredia. Je natoľko zaujímavá, že si koleduje o vydanie komiksu poňatého ako mrazivý politicko-špionážny triler o tom, ako sa obyčajná žena, ktorá to kedysi dávno myslela dobre, dostala k moci, tá ju zmenila a spravila z nej monštrum. Hoci na to nevyzerá, v skutočnosti je Wallerová desivejšia ako humanoidný krokodíl s obrovským apetítom na ľudské tkanivo.

Všetko ide ako z rýchlika. Za oknom sa mihá krajina a ak vás niečo na nej zaujme, máte smolu, upaľuje sa ďalej. Skutočné emócie a špičkovo prepracované postavy nečakajte. Toto je skrátka komiks, keď postava príde o obe ruky a trápi ju to len o čosi viac, než ako keby si v obchode kúpila múku a až doma by zistila, že namiesto hladkej omylom vzala polohrubú. Je ale vysoko pravdepodobné, že presne toto fanúšikovia očakávajú od zoskupenia, v ktorom sa nachádza osoba s hovoriacou katanou. Nie každý komiks predsa musí byť náročný ako V jako vendeta. Potrebujeme aj zábavu a odľahčenie od vážnych tém.

Koncové bonusy sú tvorené dvanástimi stranami pozostávajúcimi zo skíc a alternatívnych obálok, medzi ktorých autormi nechýba fantastický Andrea Sorrentino (Batman: Dvojník).

Na výtvarnej stránke samotného komiksu sa podieľala armáda ilustrátorov. Medzi nimi nájdeme napríklad Toma Derenicka (New X-Men: Impérium), Neila Edwardsa (Assassin´s Cre­ed) alebo Španiela Fernanda Pasarina (Batman Detective Comics 9: Gordon ve válce). Dali dokopy hlavy (a iné pracovné nástroje) a vytvorili živý, dýchajúci organizmus hýriaci farbami, akciou, rôznorodými postavami, výbuchmi, náladami.

Sebevražedný oddíl 7: Vymýtit zlo nie je prelomový, revolučný komiks, ktorý by navždy (alebo aspoň na okamih) zmenil, resp. čo i len chcel zmeniť tvár komiksu. Je to komerčné remeslo snažiace sa uspokojiť fanúšikov a (až na drobnosti) nedať im nič navyše, lebo to možno vlastne ani nevyžadujú, chcú sa iba baviť. Takže Harley hláškuje a je nepredvídateľná, Killer Croc vás síce neustále očucháva, ale rozhodne nie preto, aby sa s vami spriatelil, a Boomerang zabáva čitateľa niečím, čo pripomína syndróm dráždivého čreva. Je to hrubé, veľkolepé a hlučné, čo je asi presne to, čo čitateľ a fanúšik od siedmej časti svojej obľúbenej série očakáva.

Hodnotenie: 60 %

Komiks Sebevražedný oddíl 7: Vymýtit zlo si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 9 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sebevražedný oddíl 7: Vymýtit zlo (orig.: Suicide Squad 7: Drain the Swamp)
Autori: Si Spurrier, Rob Williams
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Tom Derenick, Neil Edwards, Jack Herbert, José Luis, Eduardo Pansica, Fernando Pasarin
Jazyk: český
Preklad: Pavel Švanda
Počet strán: 192
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–587–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


12. augusta 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií