Recenzia: Sandmann – Piesočný démon a iné strašidelné príbehy

Sandmann_obálka
Sandmann_ukážka 1
Sandmann_ukážka 2
Sandmann_ukážka 3

Pozor! Prichádza Piesočný muž. Zakráda sa po schodisku a keď vás dostane, nasype vám do očí piesok. Nechcite vedieť, čo s nimi potom urobí.

V roku 2019 na náš trh uviedlo mladé slovenské vydavateľstvo Monokel bohato ilustrovaný titul Sandmann – Piesočný démon a iné strašidelné príbehy. Ide o poviedkovú zbierku nemeckého spisovateľa E. T. A. Hoffmana (1776 – 1822), ktorý síce umrel len vo veku 46 rokov, ale napriek tomu stihol po sebe zanechať bohaté literárne dielo. V slovenskom a predovšetkým českom preklade mu v minulosti vyšlo množstvo kníh, napr. Ďáblův elixír alebo Princezna Brambilla a jiné fantastické povídky. A teraz prichádza s legendárnym Sandmannom.

Sandmann ako taký je nielen antagonista jednej z autorových poviedok, ale i všeobecne známa bytosť pochádzajúca z folklóru germánskych národov. Hoci postava vo všeobecnosti nie je až taká známa a kultová ako niektoré iné, predsa len sa stala súčasťou popkultúry. Komiksovú sériu jej daroval Neil Gaiman a dokonca je hrdinom východonemeckého večerníčka z 50. rokov minulého storočia.

Najľahšie, čo sa u Sandmanna hodnotí, je bez debaty vizuálna stránka. I vďaka podpore FPU sa vydavateľstvo mohlo s knižkou pekne pohrať. Tvrdý obal, decentná vôňa, záložka, kvalitný papier, pekné písmo, dodatky Petra Krištúfeka (hoci krátke, nemajú ani dve strany, nebránil by som sa väčšiemu počtu) a najmä veľmi pekné a výrazné ilustrácie Dávida Soboňa. Jeho surrealistické práce sa halia do šera a tmavých tónov. Ukazujú svet okolo nás (a literárnych postáv) ako pokrútenú, snovú realitu, kde sa s mysľou zahrávajú tiene a vyľakaná predstavivosť a kde fyzikálne zákony skôr neplatia, než platia. Ilustrovaných strán sú v tejto zbierke desiatky, takže si prídete na svoje.

Ak je čo vizuálu vyčítať, tak snáď iba nahusto nasádzaný text (a možno príliš malé písmo?) a niektoré dialógy, ktoré sú pokope v jednom odseku a nie v samostatnom pre každého protagonistu. Rozporuplný dojem som mal aj z niektorých slov, ktoré si s vami dnes už rande bežne nedávajú (samopaš, pochábeľ). Inak ide po vizuálnej stránke naozaj o nadštandard.

Horšie je to s poviedkami. Kniha ich obsahuje štyri. Sandmann je už na obale charakterizovaný ako zbierka strašidelných príbehov. Ale doba, v ktorej Hoffman žil a tvoril, bola iná. Preto nemôžeme očakávať, že sa pri cca dvestoročných textoch budeme naozaj báť alebo budeme znepokojení a nervózni ako pri niektorých súčasných žánrových autoroch. A je to tak, na Hoffmanových textoch poznať, že už nie sú najmladšie.

Lepšia nálada nás obklopí v momente, keď Sandmanna začneme vnímať v kontexte doby a reality. Hoffman sa s chuťou vyžíval v dlhých opisoch a v hre so slovami. Na tie časy šlo o strašidelnú záležitosť, ktorá však už dnešného čitateľa neprekvapí svojou nervy drásajúcou atmosférou. Skôr pôsobí hravo a nevinne. Určite by stálo za to porovnať Hoffmanovo literárne dielo s tvorbou našich autorov na čele s Pavlom Dobšinským alebo Boženou Němcovou. Ich tvorba tiež vychádzala z našich ľudových rozprávok a tiež je to v skutočnosti poriadny horor, aj keď dnes ju už pochopiteľne vnímame inak. O čisté hororové prvky v dnešnom chápaní teda nejde ani náhodou. Obal však v tomto neklame, pretože hororové a strašidelné príbehy vonkoncom nemusia byť jedno a to isté. Zároveň sa však knižka dostala medzi dve mlynské kolesá, pretože hardcore hororového fanúšika neuspokojí (jednotlivé príbehy sú v najlepšom prípade mysteriózne), na druhej strane by bolo ťažké označiť ich za literatúru pre deti. Knižku skôr môžeme vnímať ako ľahký a príjemný spôsob, ako si doplniť základné vzdelanie a zoznámiť sa so žánrovým spisovateľom, ktorý už dávno nie je medzi nami.

Knihu Sandmann – Piesočný démon a iné strašidelné príbehy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sandmann – Piesočný démon a iné strašidelné príbehy
Žáner: horor, fantasy
Autor: E.T.A. Hoffmann
Vydavateľstvo: Monokel
Rok vydania: 2019
Jazyk: slovenský
Ilustrácie: Dávid Soboň
Preklad: Dana Petrigáčová
Počet strán: 160
Väzba: šitá
ISBN: 978–80–972993–7–8


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


3. januára 2020
Ivan Kučera