Recenzia – Pérák: Jantarová komnata (komiks)

Pérák Jantarová komnata

Temná doba potrebuje hrdinov. Legendárny Pérák hlási comeback. Nechcite ho napružiť!

Udatný bojovník proti zvrhlým nacistom sa vracia do boja, aby Nemcom ukázal, že Čechy a Moravu si v žiadnom prípade nedá. Okrem toho sa mu naskytne príležitosť pomsty za dávnu osobnú tragédiu, ktorá z neho urobila to, čím je dnes – bojovníka bez budúcnosti. Tentokrát sa s nacistami dostáva do konfliktu po tom, ako sa pokúsia získať mystickú, záhadami opradenú Jantárovú komnatu.

Pérák je stará česká mestská legenda o tajomnom mužovi s pružinami na nohách, vďaka ktorým sa pohyboval pomocou obrovských skokov. Nie je to žiadna sranda, ale české národné zlato, ktoré do dnešných dní fascinuje etnológov (kniha z roku 2018 Mýtus o Pérákovi od Petra Janečka), filmárov (kraťase Pérák a SS/1946 a Pérák/2013) a spisovateľov (Pérák od Petra Stančíka, 2008).

Prvý raz Péráka autorská dvojica v podaní ilustrátora Petra Kopla a scenáristu Petra Macka (všimli ste si, koľko mužov s týmto krstným menom sa okolo Péráka pohybuje?) vo svojej komiksovej tvorbe použila v sérii Dechberoucí Zázrak. V nej však iba hosťoval. Petrovia ho následne vrátili do hry už v plnohodnotnej titulnej úlohe v jeho samostatných dobrodružstvách. Tie uverejňoval na pokračovanie kultový časopis ABC. V roku 2019 Pérákovi v CREW vyšla komiksová kniha Pérák: Oko budoucnosti a tento rok sa na scéne objavil nový diel Jantarová komnata.

Kopl je na tuzemskej komiksovej scéne známe meno. Asi najslávnejší mladý komiksový scenárista a ilustrátor podpísaný pod sériou komiksov z previazaného sveta Victoria Regina (napr. Ztracený svět alebo Sherlock Holmes: Skandál v Čechách). S kolegom Macekom vytvoril spomínaný Dechberoucí Zázrak. V tunajších zemepisných končinách sa pôvodnej komiksovej tvorbe bohužiaľ posledné desaťročia príliš nedarí (ak to porovnáme so situáciou z konca 80. a počas prvej polovice 90. rokov), takže je obdivuhodné, že to pánom vydržalo až tri roky. Počas nich vzniklo úctyhodných 25 zošitov (plus špeciál obsahujúci komplet prvú sezónu).

Kto pozná prácu Kopla a Maceka, toho divoký štýl Péráka neprekvapí. Scenár je nepredvídateľný a môže sa v ňom stať prakticky všetko. Hrôzy vojny nie sú zľahčované, nacisti sú tu skutočné zlo, ale rozhodne to nie je temný komiks. Nie je však ani detský. Ono sa vlastne veková hranica, ktorej je primárne určený, ťažko určuje. Najpravdepodob­nejšie zaujme dospelákov, ktorí nezabudli na to, aké je to byť deťmi, keď hltali s vášňou komiksové panely. Popritom však už disponujú vedomosťami a myšlienkovými pochodmi dospelých.

Scenár je svojská ale funkčná kombinácia Hellboya, Indiana Jonesa, Captaina Americu a niečoho špecificky českého. Stačí sa pozrieť na atraktívny, farebný obal. Komiks sa nesie v jeho duchu. Dinosaurus, ktorý zdobí obálku, patrí ešte k tomu normálnejšiemu, čo v Pérákovi stretnete. Podotýkam, že dej je umiestnený do obdobia druhej svetovej vojny. Autori sa nevyhli popkultúrnym odkazom (Jurský park, Dva a pol chlapa), ktoré však na niekoho môžu pôsobiť rušivo a nepatrične vzhľadom na vojnovú tematiku. Ono je to ale taký veľký žánrový (a iný) guláš, že by to teoreticky nemalo prekážať.

To isté, čo o scenári a zápletke, sa dá povedať aj o kresbe. Nelimitujú ju hranice fantázie, hravosti, ani vynaliezavosti. Hýri farbami a pri otáčaní nebudete tušiť, na čo natrafíte na nasledujúcej strane. Akcia je v Koplovom poňatí dynamická, detailná, vcelku vášnivá.

Poteší cit pre dialógy a hlášky („Čichám náckovinu.“; „Už vím, proč tě nezlomím. Ty už zlomený jsi.“). Delenie strán na dobro a zlo je nenáročné, no tvorcovia to kompenzujú zbesilým príbehom. Slovenský čitateľ dostane bonus naviac – do deja zasiahne istý Slovák (nie, nebojte sa, nie je to obohratý Jánošík).

Veľký priestor dostal Hitler a jeho záľuba v okultnostiach všetkého druhu. S tým pracovala aj spomenutá filmová séria Indiana Jones. Vzhľadom na to, ako s nami jednal, si asi viete predstaviť, ako s ním jedná duo Kopl/Macek.

Tento komiks CREW vydala v tvrdých doskách s viacerými bonusmi (medailóniky autorov, niečo zo zákulisia projektu). Potešia väčšie rozmery 215×280.

Ako malý som si listoval v komiksoch, ktoré uverejňovalo ABC. Zabúdal som pri tom dýchať. Preniesli ma z reality do iného, snového sveta. Myslím si, že ak dnes vznikajú komiksy ako Pérák, možno to ešte s tuzemskou komiksovou tvorbou nie je úplne márne a láska ku komiksoch sa v deťoch môže zrodiť ešte i dnes.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Pérák: Jantarová komnata si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pérák: Jantarová komnata
Autor: Petr Macek
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Petr Kopl
Jazyk: český
Počet strán: 88
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–108–4


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. novembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií