Recenzia - Murena: První cyklus – Cyklus matky (komiks)

Murena - První cyklus – Cyklus matky

„Bez nenávisti síla nic neznamená.“

Staroveký Rím, prvé storočia nášho letopočtu. Boj o moc sa práve začína.

V roku 2019 vydal Josef Vybíral niekoľko skvelých komiksov, no to najveľkolepejšie si nechal na koniec. Vtedy v rámci edície ERB (venovanej súčasnému francúzskemu komiksu) vyšiel jednak vikingský epos Sága Valty, a jednak bomba Murena, ktorej sa týka táto recenzia. Oba komiksy mimochodom pochádzajú zo scenáristickej dielne Jeana Dufauxa. Jeho tvorba má viacero spoločných bodov. Medzi inými nebojácnosť ohľadom likvidácie dôležitých postáv, o ktorých ste si mysleli, že sa dožijú konca.

Kým Sága Valty mala „iba“ 180 strán, Murena ich má o dvadsaťosem viac. Je to skutočne záležitosť, ktorá už na prvý pohľad budí rešpekt rešpekt. Masívny rozsah, tvrdý obal, kvalitný kriedový papier, fantastická, podmanivá kresba. Kniha je taká ťažká, že za istých okolností by mohla nahradiť činku, ak by ste mali práve chuť posilňovať.

Hoci si Sága Valty a Murena už vari ani nemohli byť vzdialenejšie, okrem vynikajúcej kresby, zabíjania nečakaných postáv a technického vyhotovenia majú spoločné minimálne ešte dve veci.

Vec č. 1. Neboja sa nahej ľudskej kože a pre násilie nejdú ďaleko. Murena je ešte krvavejšia a erotickejšia ako Sága Valty.

Vec č. 2. V oboch príbehoch je dôležité to, čo sa deje v zákulisí.

V Murene sa nachádza veľa postáv, z nich každá má odlišnú motiváciu. Avšak kým v Ságe Valty bolo veľa záporných ale i kladných postáv, v Murene by ste vyložene pozitívne hľadali dlho. Pár by ste ich síce našli, ale skutočne len ako šafránu. A paradoxne, alebo možno aj neparadoxne, práve tieto postavy disponujú najmenšou mocou. Tie, ktoré disponujú silou, mocou, možnosťami a schopnosťami ovplyvňovať veci, sú morálne krivé. Slovo etika poznajú, ale smejú sa mu priamo do očí. Oproti Ságe Valty je toto dielo predsa len o dosť náročnejšie na pozornosť; zákulisné rošády sú miestami skutočne dosť komplikované a menej prehľadné.

Výčitky svedomia sú na programe dňa naozaj iba veľmi, veľmi sporadicky. Vyloženým mäsom určeným na porážku sú pre túto perverznú smotánku gladiátori, otrokyne a slúžky, ktorých snáď ani nepokladajú za ľudské bytosti. Ich zabíjanie však pre elitu neznamená veľa; je to iba relax, zábava. Oveľa viac ju trápi každodenné ovplyvňovanie a menenie reality, ľudských názorov. Ich zhýralosť oproti plebsu je hmatateľná a očividná. Nákladný a megaluxusný život je vysoko na nadštandarde. Všetkého majú dostatok, skromnosť je pre tento výkvet cudzie slovo, ich samozrejmosťou sú stoly prehýbajúce sa pod jedlom, víno tečúce prúdom a pečené kurčatá hádzané znudeným psom.

Priznám sa, že pred čítaním som mal z Mureny troška obavy. No už po prvých pár stranách som ich vyhodnotil ako značne predčasné a zbytočné. Na prvé prečítanie som všetky detaily (a postavy) nepostrehol, ale už vtedy som mal z komiksu skvelý pocit naplnenia. Tak som si ho rýchlo dal ešte raz. A bolo to ešte hutnejšie, ešte lepšie.

Masívny celok obsahuje okrem bonusového skicára spolu štyri príbehy. Na začiatku každého sa nachádzajú vysvetľujúce lexikóny s citátmi, poznámkami a dej prehlbujúcimi zaujímavosťami. Toto celé tvorí tzv. „První cyklus – Cyklus matky“. Nasledovať by mali ešte dva zvyšné cykly, resp. knihy.

Murena je dekadentná úchyláčtina. Ale tak to vtedy proste chodilo. Netreba sa báť, je to impozantná a znepokojivá ozdoba každej komiksovej zbierky.

Komiks Murena: První cyklus si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 45 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Murena: První cyklus – Cyklus matky (orig.: Murena: Intégrale premier cycle)
Autor: Jean Dufaux
Vydavateľstvo: Josef Vybíral
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Philippe Delaby
Jazyk: český
Preklad: Jitka Musilová
Počet strán: 208
Väzba: pevná, viazaná
ISBN: 978–80–88098–44–7

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. januára 2020
Ivan Kučera