Recenzia: Morčata v akci (komiks)

Morčata v akci

Zoznámte sa s pytónicou Čandrou, drsným ježom Rudom a najmä s morčatami Drukom a Šasí. A možno príde aj korytnačka Ema a mačka Laura. Prečo rodičia odmietajú deťom kúpiť opice, tigre a najmä veľryby?


Morčatá Šasí a Druk práve utiekli z chovproduktu. Síce im tam bolo dobre, ale v tamojšej existencii nevideli budúcnosť. Okrem nich vzal nohy na plecia (dobre, to nie je správny výraz) i zelený pytón ženského pohlavia menom Čandra. Na slobode je všetko úplne inak, než si inkriminované zvery predstavovali. Akonáhle sa však prispôsobia novému životnému štýlu, uvedomia si, že rozhodnutie osamostatniť sa bolo múdre. Áno, sloboda prináša úskalia, skúšky, problémy a povinnosti, ale i plnohodnotné pocity zo života a nových priateľov, akých by v obchode nemali šancu stretnúť.

Morčata v akci debutovali v roku 2019 v českom časopise pre deti a mládež Tečka, v ktorom vychádzali na pokračovanie do novembra 2021. Dnes recenzovaná komiksová kniha je súhrnným vydaním týchto epizód, doplnených o viacero nových momentov, vďaka ktorým sú časopisecké príbehy rozšírené na dvojnásobný rozsah. Kniha okrem samotného komiksu obsahuje niekoľko dvojstrán, ktoré nenásilnou, chytľavou formou deťom pomáhajú spracovať aspekty reálneho života. Jedna z dvojstrán je poňatá ako pohľad do interiéru obchodu s chovateľskými potrebami. Pri zábere na to či ono konkrétne zviera je uvedená zaujímavosť. Napríklad pri osmákovi degu sa píše, že „nadšeně šmejdí po bytě a kouše kabely, které najde“. Chytľavých slovných hračiek je komiks plný („Až budem v kondici, vezmem paroha. Teda roha. Jakože utečeme.“). Ostatne, už samotný názov je hravý, môžeme si ho vyložiť rôznymi smermi („v akci“ je myslené ako že sa hrdinovia pohybujú vo víre akcie a zvratov alebo že ich v obchode ponúkajú za akciovú cenu?).

Čitateľa zarazí hŕstka polodivností (napríklad zamrazí pri predstave, že idete do záhrady a tam meter a pol dlhý pytón). Zvláštne je i dať dokopy morčatá s plazom. Deťom to síce ukazuje, že skutoční priatelia sa spolu kamarátia napriek rozdielom, ale ak rodičia nebudú doma a dieťa disponuje staršími súrodencami, pričom brat chová škrtiča a sestra morča, viete si asi predstaviť, ako to dopadne. Otázne je i to, či je dobrý nápad do príbehu zakomponovať príbeh o Noemovi. Takto budete na ďalšej strane možno čakať rovno príbeh o Ježišovi. Patrí to do detského príbehu o zvieratkách? Otázka, na ktorú zrejme nie je ľahké odpovedať.

Dielo je určené pre deti od šesť rokov. Tvorba pre najmenších je špecifická, autor na to musí mať bunky. Zase ale keď ich mal Stephen King (viď. jeho temná rozprávka Dračie oči), prečo by ich nemohla mať scenáristka Klára Smolíková a ilustrátorka Ester Kuchynková? A veruže majú. Nevtĺkajú detskému čitateľovi do hlavy svoje myšlienky a názory za každú cenu, ale skôr ho, v rámci možností, berú ako rovnocenného parťáka, ktorému rozprávajú vzrušujúci príbeh. Klára a Ester sú zohratá dvojka, spolupracujú dlho. Ester ilustruje Klárine knihy a kreslí komiksy podľa jej scenárov (okrem toho jej výtvarnú prácu môžete nájsť vo Foglarovej klasike Hoši od Bobří řeky, konkrétne v reedícii z r. 2018).

Komiksu chýba ucelený príbeh. Proste dve morčatá a had utečú zo zajatia a prispôsobujú sa novej realite na slobode. Možno by to chcelo plnohodnotnejšiu zápletku, ťahajúcu sa naprieč celou knihou. Lebo takto je to v podstate „len“ epizódne rozprávanie poviedkového charakteru. Žijeme rýchlo, človek nemá na nič čas a všetko musí byť zhustené do pár sekúnd, inak o to stráca záujem. Týka sa to aj tohto komiksu. Takže všetko je rýchle, bleskovo sa uzavrie a okamžite sa prejde na niečo nové. Ono to možno ani nie je chyba samotného komiksu, ale skôr reflexia našej doby. Samozrejme to ale naozaj nie je žiadne gigantické negatívum. Od detského komiksu so zvieratkami nikto nečaká Davea McKeana (Klece), ani Alana Moorea (Z pekla), však?

Morčata v akci sú „ľahko“ napísané a rozkošne nakreslené. Sú poučné, ale vedia byť i bezstarostne vtipné. Je to dielko nepodceňujúce detského čitateľa. Je mu nápomocné a kryje mu chrbát. Ak dostane strach a obzrie sa, uvidí, že Morčata v akci stoja za ním a posmeľujú ho v ceste dopredu. Spracované sú ako po scenáristickej, tak výtvarnej stránke nevtieravým, sympatickým spôsobom. CREW komiks vydáva v pevnej väzbe s medailónikmi autoriek a s atypickými rozmermi 210×250 mm. Aj keď je dielko primárne určené malým deťom, pozitívne pocity z neho akiste budú mať aj rodičia, ktorí to risknú a svojim veľacteným potomkom a pokračovateľom rodu nekúpia pod stromček americký superhrdinský komiks (nič proti, Iron Man), ale pôvodný český hravý komiks. Ostatne, komiksová tvorba pre deti a mládež má v Čechách obrovskú tradíciu.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Morčata v akci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Morčata v akci
Autor: Klára Smolíková
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Ester Kuchynková
Jazyk: český
Počet strán: 60
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–253–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


24. novembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií