Recenzia – Mark E. Pocha: Dom 490 - zlo má novú adresu

DOM490_obalka

Mark E. Pocha sa pomerne rýchlo etabloval v slovenskom hororovom žánri, vytvoril si komunitu verných čitateľov a vynikajúco zvláda aj komunikáciu. V budovaní značky je dosť silný a to tak vo virtuálnom ako aj v offline svete. Posledným príspevkom v jeho tvorbe je román Dom 490. Aj na tomto texte vidieť, že autor dokáže vytvoriť silné scény a zlepšuje sa, drží sa však osvedčených šablón a kniha často pripomína skôr prepis filmu z dielne Jamesa Wana než pôvodné dielo. Treba oceniť umiestnenie reálií, prekliaty dom na vidieku je vždy dobrá voľba. Postavy sú primerane plné vnútorných konfliktov smerujúcich ku konfliktom s vonkajším prostredím. Ak hľadáte čítanie plné tajomstiev a príležitostného zabíjania, Dom 490 vás určite nesklame.

Svet, v ktorom žijeme, je plný rozporov a problémov pre jednotlivcov, mladé aj staršie rodiny. Práve mladá rodinka hlavného hrdinu, spisovateľa s tvorivou krízou a rezignovaného vo vzťahu k frustrovanej manželke, sa rozhodne zmeniť miesto bydliska z Nitry na obec Kriváň. Za vynikajúcu cenu tam kúpia dom s krvavou minulosťou. To im však neprekáža, vidina idylického života na vidieku je lákavejšia ako desivé historky. Čoskoro sa však začnú diať rôzne nevysvetliteľné udalosti, predstavy o budúcnosti dostávajú vážne trhliny a bytosti z nie tohto sveta oboznamujú nových obyvateľov so svojimi zámermi. Dej sa dá zhrnúť stručne, ale obsahuje aj viacero odbočiek do minulosti plnej temných tajomstiev.

Kniha má pomerne svižnú dynamiku deja, gradácia napätia a strašidelné scény sú napísané zručne. „Nehrá“ tu ani príliš veľa postáv a keďže nemajú žiadnu osobitnú psychológiu, nie je vám až tak ľúto, keď sa s nimi začnú diať hrozné veci. Ak sa od knihy očakáva len zábavná úloha, tak všetko funguje celkom spoľahlivo. Ale tí, ktorí čítajú a pozerajú horor častejšie, si čoskoro všimnú viaceré nedostatky, ktoré by autor mohol odstrániť. V prvom rade je to určitá prvoplánovosť a repetitívnosť. Čitateľ rýchlo pochopí, že spisovateľ s labilnou psychikou žijúci na samote pripomína Žiarenie, a preto irituje, že v knihe sú na to pravidelne doslovné odkazy. Rovnako ako na čas, ktorý je uvedený akoby len tak. Nezmyselne a zbytočne pôsobia aj sexuálne pasáže a ak ste videli pár filmov od vyššie spomínaného režiséra Jamesa Wana, viaceré scény budú dokonale predvídateľné. Čudná je tiež pasivita postáv. Ani veľmi nebojujú, ani sa nezaujímajú o príčiny diania. Sú naozaj poriadne vyhorené.

Je ale potrebné zdôrazniť, že dojem z jednotlivostí nepokazí celkový obraz a ten je zreteľný: Dom 490 sa dobre číta, je umiestnený v hodnovernom prostredí a postavy si prežijú slušnú porciu hrôzy. Za najsilnejšiu stránku knihy však považujem opis rozvratu vzťahu Martina a Zuzany. Peklo má rôzne podoby a potenciál rozpadu medziľudských vzťahov nie je ani zďaleka vyčerpaný. Ak by Mark E. Pocha zapracoval viac na vlastnom rukopise ako na kopírovaní scén z iných príbehov, prispel by k rozvoju slovenského hororu a posunul by vlastnú tvorbu na vyššiu kvalitatívnu úroveň.

Knihu Dom 490 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dom 490
Zlo má novú adresu
Žáner: horor
Autor: Mark E. Pocha
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788082010230


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


Súvisiaci link

Recenzia – Mark E. Pocha: Dom č. 490

Pozvánka: Krst knihy Marka E. Pochu – Dom 490


21. februára 2019
Ján Blažovský