Recenzia – Mark E. Pocha: Dom č. 490

DOM490_obalka

Domy na samote sú samy o sebe strašidelné. Strašidelná je totižto už podstata samoty, osamelosti, opustenosti. Dom 490 stojí kus za dedinou a tie neomietnuté pusté steny skrývajú temné tajomstvá.


Manželský pár s problémami. Deti, práca, domácnosť, nedostatok spánku sa na oboch zreteľne podpísali. Ona si presadzuje, čo chce, bez ohľadu na to, čo si myslí on. On sa už dávnejšie vzdal akýchkoľvek pokusov presadiť si občas aj to svoje. Manželstvo, akých sú okolo nás tisíce a aké výdatne živia štatistiku rozvodovosti. Keď sa Zuza rozhodne, že sa rodina presťahuje z Nitry na dedinu, Martin iba rezignovane zalezie do kúta.

Martinova nechuť sa zmení po príchode do dediny Kriváň, kde sa dozvie, že vo vyhliadnutom dome sa stala viacnásobná tragédia. Je spisovateľ, fascinuje ho smrť a ľudské tragédie. Preto sa okamžite rozhodne, že chalupa s popisným číslom 490, je tá pravá na oživenie jeho umeleckej dušičky aj tvorby. Po upokojení bojových nálad, ktoré ovládajú mladý pár, prichádza pri zariaďovaní nového hniezda istá eufória z blízkosti, novoobjavenej lásky a príťažlivosti. Dcérky sa môžu blázniť na veľkom dvore. Martin má pracovňu, v ktorej dopisuje nový príbeh, Zuzana má svoje vysnívané kráľovstvo a rodinu, po akej vždy túžila.

No po čase prichádzajú oveľa horšie problémy. Nejde len o manželskú krízu, ale o ťaživú atmosféru, ktorá všetkých ovládla. Dom ako keby žil svoj vlastný život, mal plány s mladou rodinou a postupne pracoval na tom, aby rozložil vzťah, rozum aj psychiku dospelých obyvateľov. On aj Ona sa zrazu správajú tak ako nikdy predtým. Ich vzájomné osočovanie sa a slovník sa dostávajú na úroveň štamgastov štvrtej cenovej skupiny. Aktéri nespoznávajú svojho partnera a niekde v hĺbke si uvedomujú, že nespoznávajú ani seba samých. Začínajú sa desiť svojich najskrytejších myšlienok.

Séria drobných nehôd, tajomné zvuky, tiene, postavy a najmä hlasy, ktoré Zuzana s Martinom nemôžu dostať z hlavy. To všetko je predohra. Rovnaké udalosti sa už raz stali a zrejme sa im ani tentoraz nedá vyhnúť. Môžeme veriť vo víťazstvo dobra, alebo temnota obostrela všetko a všetkých, ktorí k nešťastnému baráku patria? Dá sa ešte veriť v aspoň trošku šťastné konce?

Mark E. Pocha ponúka výlet do hlbín jedného vzťahu. Láska a manželstvo sa totiž často vinou jedného alebo oboch partnerov stávajú hororom či pozemským peklom. Veľmi citlivo mapuje prechod od lásky a pochopenia k frustrácii, neochote počúvať toho druhého či pristúpiť ku kompromisom, až k sebeckému vzťahovačnému pohľadu na svet a partnera. Žiaľ, tieto veci sú dnes také bežné, že sa stávajú námetom pre horory. Dom 490 je totiž už druhá hororová kniha z tých, ktoré som nedávno čítala, kde na pozadí manželskej krízy dochádza k činom vedúcim k zatemneniu myslí a skutkom, aké sa nedajú vrátiť späť. Autor k takmer psychologickému pohľadu pripája hrôzy, ktoré mladú rodinu začnú obklopovať po nasťahovaní sa do domu. Tie spustia postupnú deštrukciu dlhodobo problematického vzťahu. A nie len toho.

Pocit hrôzy a bezmocnosti E. Pocha dávkuje postupne. Nenáhlivo prisypáva šialenstvo a nešetrí ani na panike. V ostrom kontraste so zatemnenou mysľou rodičov stojí čistota a nevinnosť dcér hlavných protagonistov. Nemôžu veci ovplyvniť, môžu sa iba prizerať rozpadu osobností tých, ktorí mali byť najbližšími.

Je veľkou škodou, že autor opakovane využíva charakteristické prvky z iných hororov, podľa ktorých konkrétne kopírované dielo ľahko identifikujete. Samotný príbeh románu je vážny, no keď sa už po niekoľkýkrát objaví na scéne časový údaj 3:15 či bledé dievča s dlhými čiernymi vlasmi, začnete sa na týchto miestach namiesto strachu usmievať, pretože také tu už bolo. Kritici E. Pochovi často vyčítajú, že jeho knihy obsahujú scény, ktoré sú prepisom niektorého z filmových hororov v slovenských reáliách. Ja sa k nim pridávam. Škoda, že Mark E. Pocha nedotvoril príbeh podľa seba – niečím svojráznym, originálnym. Určite by to knihe pridalo na cene. Nejde o jeho prvotinu, je už skúsený autor, ktorý sa občas vyhlasuje za kráľa slovenského hororu. Potenciál na to má. No aby sa ním naozaj stal, mal by sa začať vyhýbať „barličkám“ v podobe motívov z iných diel a začať si budovať svoju vlastnú osobitú značku. Má síce svoju fanúšikovskú základňu, ktorá práve tieto popkultúrne hororové odkazy od neho čaká, no niekedy je dobré zamyslieť sa aj nad hlasmi kritikov a posunúť sa niekam ďalej.

P. S. pre autora alebo hlavne pre neho:

1. Sklenené črepy a kovové piliny sa nelejú, ale sypú…

2. Netopiere sú cicavce, nie operence.

Knihu Dom 490 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dom 490
Zlo má novú adresu
Žáner: horor
Autor: Mark E. Pocha
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788082010230


Súvisiaci link

Pozvánka: Krst knihy Marka E. Pochu – Dom 490


27. decembra 2018
Ena