Recenzia – Leigh Bardugo: Povstanie ničoty

Povstanie ničoty - obálka

Chcete vedieť čo sa udialo skôr, než sa zjavil Zjazvený kráľ? Čo sa stalo so Svetlanou a Trhlinou? Čitatelia tejto série majú otázok viac než dosť a chcú dostať odpovede. Nuž a práve v Povstaní ničoty im autorka konečne vyhovela.


Pod zemou aj vo vzduchu

Svetlana je s bojovníkmi proti Temnanovi v podzemí, kde všetko riadi Aparát. Tento kňaz si uzurpuje všetku vládu nad Svetlaninými nasledovníkmi a rozhoduje o každom jej kroku. Mladá žena po poslednom strete s Temnanom stratila jedinečnú schopnosť, vďaka ktorej ovládala svetlo. Cíti sa, akoby prišla o časť seba samej. Prahne po svetle, potrebuje ho, aby sa uzdravila, zmocnela, no v hlbokom podzemí slnko ťažko nájde. Našťastie pri nej stoja jej priatelia – griše. Vymyslia úskok, vďaka ktorému Svetlana pritlačí kňaza k múru a znovu získa voľnosť.

Musí sa vydať hlbokým podzemím za Nikolaiom, jediným spojencom a budúcim cárom. Našťastie má stále aj svojho milovaného Mala, najlepšieho stopára v krajine. Iba on je schopný nájsť cestu z podzemných jaskýň a chodieb na povrch. Podarí sa im objaviť Nikolaiaov úkryt? Veria, že prežil, zhromaždil zvyšné vojsko a chystá Temnanovi odvetu.

Svetlana má plány. Už vie, kam treba ísť hľadať tretí amplifikátor, s pomocou ktorého sa stane nepremožiteľná. Iba ona tuší, akou mocou, akou silnou mágiou Temnan disponuje. Je si vedomá toho, že s ním má niečo spoločné. Môže aj Svetlanu ovládnuť temnota?

Cesta za amplifikátorom je dlhá. Ju a jej druhov zavedie do končín, kde s Malom vyrastali. Skončí sa táto cesta úspešne? V každom prípade povedie k zaujímavým odhaleniam.

Kým Svetlana hľadá amplifikátor, Nikolai pripravuje odvetu. Potrebuje získať späť ravkanský trón, toho času obsadený Temnanom. Človek plánuje, ale okolnosti sa menia. Kým hrdinovia dôjdu do Trhliny a stretnú sa s Temnanom, čakajú ich mnohé prekvapenia, podrazy, kruté rany aj boje. Dozvedia sa o svojich druhoch a sami o sebe viac, ako im je milé, a zistia, že bez priateľov sa nedá žiť a ani bojovať.


Konečné rozuzlenie

Povstanie ničoty je román o hľadaní a priamo nadväzuje na Zajatie búrky. Svetlana musí nájsť samu seba, silu odolať nesmiernej moci, ktorou oplýva, a rovnako hľadá odpovede, bez ktorých ďalej nebude môcť existovať. Po tom, ako prehrali bitku s Temnanom, sa celý jej svet zrútil, prišla o moc, no sna o treťom amplifikátore sa nevzdala. Len s jeho pomocou budú môcť ona a Nikolaiove vojská poraziť temnotu. Stále netuší, čo k Temnanovi cíti. Sú prepojení a toto puto je veľmi silné. Svetlana si je čoraz istejšia, že bude musieť bojovať aj sama so sebou a svojimi túžbami. Dokáže v tomto boji zvíťaziť?

Postupne si uvedomuje, že hoci znovu našla stratenú moc a so svetlom teraz dokáže priam zázraky, nie je svätou ani bohyňou. Je ženou, ktorá chce prežiť obyčajný život s mužom, ktorého miluje. No zároveň si je vedomá, že povinnosť k Nikolaiovi a ľudu Ravky stojí nad jej osobným šťastím. Stáva sa rešpektovanou a oslavovanou vodkyňou. Má zázemie a ľudí, ktorí sú pre ňu ochotní zomrieť. Blíži sa vojna, konflikt s Temnanom je čoraz bližšie. Kto zo Svetlaninej armády prežije a kto za svoju sväticu položí život?

Povstanie ničoty vysvetľuje mnohé veci, o ktorých sme v Zjazvenom kráľovi čítali a márne hľadali súvislosti. Takže nám do seba konečne všetko začne zapadať a dávať zmysel.


Svetlo a temnota

Leigh Bardugo vie svoje príbehy rozprávať pútavo a zaujímavo. To, že sú reálie románov inšpirované ruským prostredím, zvykmi, menami aj tradičným odievaním, je osviežujúce. S hrdinami precestujeme celú Ravku, dostaneme sa do podzemia aj na končiare najvyšších vrchov. Budeme sledovať postupný vývoj postáv, zmeny ich myslenia a pripravíme sa na rozhodujúcu bitku medzi temnotou a svetlom. Hoci sa romány radia do kategórie young adult, uspokoja chúťky každého, aj staršieho čitateľa fantastiky. Je v nich namiešaný ten správny pomer sladkosti, horkosti aj trpkosti. Autorka nazýva veci pravými menami a napriek tomu, že je román fantasy, hrdinovia sú svojimi vlastnosťami veľmi reálni.

Takže neváhajte a ponorte sa do životu nebezpečnej čiernej Trhliny a spoločne s hrdinami románov vybojujte boj o záchranu Ravky. Prineste jas do temných miest a smutných duší. Možno nájdete aj pre seba trošku nádeje a prežiarite rutinu všedného života.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Povstanie ničoty si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Povstanie ničoty si môžete okamžite stiahnuť Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Povstanie ničoty
Žáner: fantasy
Autor: Legh Bardugo
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2021
Preložila: Ivana Cingelová
Počet strán: 407
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–556–4568–1


Súvisiace linky

Predstavujeme: Fantasy séria Leigh Bardugo zo sveta Griša vrcholí knihou Povstanie ničoty

Recenzia – Leigh Bardugo: Zjazvený kráľ

Recenzia – Leigh Bardugo: Zajatie búrky


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


29. júna 2021
Ena
Zdroj informácií