Recenzia – Juraj Červenák: Horiaca ríša

Horiaca ríša - obálka

Nebolo treba dlho čakať a tretie pokračovanie Bohatiera sa stalo realitou. Kniha, ktorá vyšla v češtine pod názvom Bílá věž, k nám prichádza rozdelená na dve časti a so zmeneným názvom. Prvá časť dostala priliehavé meno, Horiaca ríša. Juraj Červenák je našou vysoko produktívnou stálicou. Má svojich verných čitateľov a vydanie Horiacej ríše s novou, originálnou obálkou každého poteší.

Kyjevských goryničov sme v predchádzajúcej knihe opustili počas zimy v severských krajinách, po víťazstve nad zradným Tugarinom. Koščej spojil všetky tri Zirnytrine šupiny v jeden celok a to, čo sa z neho potom stalo, spôsobilo vrásky na čelách aj samotným bohatierom. Koščejova túžba po pomste zakončená vyvraždením Kokšagy a jeho čudné správanie sú im čoraz nepríjemnejšie. Teraz kráčajú späť k Svjatoslavovi a vojsku prichystanému dobýjať Chazarskú ríšu. Cestou stretávajú Einara Sigmarssona a hoci to vyzerá neuveriteľne, spoločne sa vydávajú na cestu po Ityle do Bolgaru a potom ešte ďalej, do vzdialených južných krajín, voňajúcich vzácnymi koreniami, hrajúcich sýtymi farbami, prinášajúcich vojnovú slávu a nevídané bohatstvo.

Jozef ben Áron dohaduje manželskú zmluvu s veľkokniežaťom Jochananom. Tým spečatia spojenectvo proti rozpínavému Kyjevu. Musia urýchlene vyraziť naproti silnému protivníkovi, akým Svjatoslav nepochybne je. Kým armáda chazarského panovníka pod vedením najstaršieho syna Heroda tiahne protivníkovi v ústrety, kyjevské knieža získava jedno územie za druhým. Vojsko mocnie a plány úmerne k tomu narastajú. Všetko speje k rozhodujúcej bitke. Kto zvíťazí? Stihnú si zabojovať aj bohatieri s Einarom? Koščej je nevyspytateľný a nebezpečný čarodejník. Vystačí si s miestom medzi goryničmi alebo zatúži veliť, rozhodovať a panovať? Moc je totiž opojná a sladká, hlavu zamotá ľahšie a tuhšie ako to najsilnejšie kúzlo.

Juraj Červenák teraz ponúka iný pohľad na príbeh, než sme boli zvyknutí. Horiaca ríša je zložená z troch dejových línií, vďaka čomu čitateľ vidí tie isté výjavy z viacerých uhlov.

Svjatoslav prekračuje chazarské hranice s armádou vzbudzujúcou rešpekt. Taktizuje, premýšľa, diplomaticky vyjednáva a neomylne dobýja. Ibaže to má jeden háčik. Napriek všetkej vynaloženej snahe sa mu vojaci vymykajú z rúk. Plienia, vraždia, znásilňujú a dokonca neváhajú kvôli koristi bojovať aj medzi sebou. Je možné, aby ním tieto veci otriasli? Prečo sa vypaľovanie, ničenie a vyvražďovanie stali súčasťou tohto ťaženia? Môže s tým niečo spraviť? A chce vôbec niečo spraviť? Pre neho je výprava do Chazaru spravodlivou odplatou za poníženia a zrady, ktorých sa dostalo jeho predkom.

Semira je alánska kňažná. Musela sa vydať za muža, ktorého nikdy nevidela. Upevňovať vládu, rozširovať územia, potvrdzovať dohody… Ako inak, než prostredníctvom sobáša? Napriek manželovej nevraživosti a svojej osamelosti si nájde spriaznenú dušu. Udalosti sa ale nečakane zvrtnú. Semire prinesú okrem straty milovaných bytostí, úteku a boja o holý život aj nečakanú lásku. Jej pohľad na udalosti je iný. Spolu s chazarským princom Dávidom sleduje pád mocnej ríše, vypálenie nádherných miest aj utrpenie obyčajných ľudí. V Kyjevčanoch vidí nespravodlivých votrelcov, ktorí si berú to, čo im nepatrí.

Bohatieri sa po dlhej zime opäť preberajú k životu. Putujú za Svjatoslavom a zvádzajú aj svoje malé, súkromné vojny. Kým družiníci sú verní Kyjevu, Einara s chlapmi ženie hlavne túžba po koristi. No Koščej sleduje svoje vlastné ciele. Ale kto vie, aké? Tajomné nočné potulky z ktorých sa vracia celý od krvi, snaha rozoštvať bohatierov či obrovská čarodejná moc, ktorú zhromaždil vo svojich rukách. Čo sa len preháňa v tej pološialenej mysli? Je im jasné, že už v blízkej budúcnosti budú stáť s Koščejom na opačných stranách.

Záhaľka a časté pitky si vybrali svoju daň hlavne u Iľju. Vrátil sa k starým zvykom a znovu ho prenasledujú starí démoni. Stal sa ožranom, ktorý slope medovinu od skorého rána. Trasú sa mu ruky, má bolesti žalúdka, vracia krv. Cesta za Svjatoslavom je však dlhá a všeličo sa na nej môže prihodiť.

Uzavrie sa osud Dinary, jediného Iľjovho spojenia s minulosťou. Spoznávame však nové postavy, ktoré sú rovnako šťavnaté a plné chuti sťa vinič, ktorý dozrieva na slnkom zaliatych svahoch chazarských kopcov.

Táto časť je oproti predošlým iná. Dej sa točí najmä okolo bitiek, ktoré musia Kyjevčania a ich spojenci vybojovať. Autor nám približuje vojnu v jej živelnosti a surovosti. No ponúka aj ľudské osudy plné skutočného života. Vášeň, láska aj nenávisť majú mnoho odtieňov. A práve v tomto príbehu sa s nimi stretávame vo viacerých podobách. Je to prvá kniha z tejto série, pri ktorej bude čitateľ premýšľať nad zmyslom vojny, krásou lásky aj silou beznádeje. Spozná neuhasiteľnú silu, ktorou dokáže nenávisť zatemniť myseľ.

Prostredníctvom Svjatoslava sa pozrieme na hrôzy spôsobené dobyvateľskou armádou a spolu s ním si uvedomíme, že nie je problém vypáliť, zavraždiť a zneuctiť. Problém je zostať človekom aj vtedy, ak toto všetko môžeme robiť beztrestne. V myslení ľudí sa ani po stáročiach veľa nezmenilo. Možno aj preto tento diel pôsobí reálne a dokáže silno zapôsobiť na čitateľa. Dúfam, že záverečné pokračovanie na seba nenechá dlho čakať. Bude zaujímavé sledovať, ako sa osudy hrdinov rozuzlia a kam ich horúci južný vietor zaveje na ceste dobývať, brániť sa, milovať aj nenávidieť.

Knihu Horiaca ríša si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Horiaca ríša si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 50 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Horiaca ríša
Séria: Bohatier 3
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Počet strán: 352
Väzba: pevná
ISBN: 9788082010100


Súvisiace linky

Recenzia – Juraj Červenák: Dračia cárovná

Rozhovor – Juraj Červenák: Baba Jaga nebola škaredá starena na metle, ale zvodná bohyňa

Recenzia – Juraj Červenák: Oceľové žezlo


28. augusta 2018
Ena