Recenzia – Juraj Červenák: Oceľové žezlo

Ocelove zezlo Artis Omnis - obalka

Historická fantasy Oceľové žezlo s prvou knihou Bohatier vlastní všetky predpoklady stať sa vo fantastike minimálne letným hitom. Na prvý pohľad hrubšia kniha má úplne ideálny rozsah, akčný dej, exotické umiestnenie udalostí a postavy s dostatočným počtom úškrnov a sarkastických poznámok. Juraj Červenák sa ako etablovaný spisovateľ tentokrát pustil do epického príbehu z čias pred vytvorením Ruska, kedy expanzívnosť Kyjevského kniežatstva dohnala rôzne kmene do lokálnych konfliktov, výsledkom ktorých bolo ich podrobenie dominantným vodcom. Hlavnou postavou románu Bohatier je Iľja Muromec, postava z tzv. ruských bylín – povestí o bohatieroch, z časti rozprávok, z časti reálnych udalostí. Čítanie o ňom je aj mimo románu pozoruhodné a základná znalosť jeho života celkom obohatí pochopenie príbehu.

Ten začína zázračným uzdravením Iľju, pôvodne čiastočne chromého mladého muža, tromi bojovníkmi kyjevského kniežaťa Svjatoslava. Jeden z bohatierov je totiž mág a zlomí moc zlého zaklínadla. Iľja sa neskôr proti svojej vôli pridá k ich vojnovej výprave a zažíva ohromné dobrodružstvá na ceste za pomstou a dobytím pevnosti, pod ktorou žije stáročia bájny drak. Iľju na cestách sprevádzajú prorocké sny, navádzajú ho na ďalšie kroky a predurčujú ďalší postup. Keď sa s nimi zdôverí svojim druhom, jedna z postáv v rozhovore výstižne charakterizuje základnú schému dobrodružných románov a zároveň autoreferenčne odkazuje na princíp Oceľového žezla: „Smrť, láska a korisť sú tri najväčšie nebezpečenstvá, ktoré striehnu na bohatiera. Všetky ho môžu zviesť z cesty. Kto z nás im nikdy nečelil?“ Nezvyčajný spôsob riadenia Iľjovho osudu prostredníctvom proroctiev privádza k záveru, že za scénou sa nachádza nadprirodzená sila pôsobiaca na hlavného hrdinu. Kto alebo čo ňou je?

V románe sú poctivo naplnené všetky žánrové prvky historickej fantasy. Značná časť deja neobsahuje výraznú fantastickú zápletku, tú Červenák zručne dávkuje postupne. Zatiaľ čo v iných fantasy žánroch je mágia prirodzenou súčasťou sveta, v Oceľovom žezle to tak úplne nie je. Postavy pochádzajú z rôznych kultúr (potomkovia Vikingov, Arabi, moslimovia, kresťania, kmeňové spoločenstvá, vidiek, mesto) a magické zásahy považujú viacerí vzhľadom k svojej monoteistickej viere z časti za niečo neprirodzené. V skutočnosti sú v románe len dve postavy disponujúce naozajstnou magickou mocou, hoci sa spomína aj tretia, v prvom diele ale neprítomná. Oproti tomu sú viac zastúpené mytologické prvky, tie už postavy vnímajú ako normálnu súčasť života. Viera vo víly, nadprirodzené bytosti tvorila v minulosti značnú časť predstáv o neznámom svete a v kombinácii s umiestnením do reálneho historického prostredia otvára dnešnému čitateľovi príťažlivý literárny žáner.

Aby nedošlo k omylu – bohatier nie je žiadna mytologická epopeja. V prvom rade ide o akciu, a to nie hocijakú. Krv strieka a tečie prúdom, nepriatelia sú divokí, ženy zvodné, zrada má tiež svoje miesto. Prehovory postáv sú sarkastické a úderné ako zásah obojručnou sekerou. Po knihe by mal siahnuť každý, kto si rád užíva dobrodružné čítanie a má rád históriu v kombinácii s mytológiou. Mimochodom, v závere knihy nájdeme päť (!) dodatkov venovaných dobovému zemepisu, menám, bežným predmetom, mytologickým bytostiam a iným slovám, čo len potvrdzuje podrobnú prípravu autora. Oceľové žezlo je séria predurčená na úspech.

Knihu Oceľové žezlo si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Oceľové žezlo
Séria Bohatier, kniha prvá
Žáner: historická fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2017
Jazyk: slovenský
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 400
ISBN: 9788089718900


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


6. júna 2017
Ján Blažovský