Recenzia – Juraj Červenák: Dračia cárovná

Dračia cárovná - obálka

Predstavovať našim čitateľom Juraja Červenáka je zbytočné. Jeden z mála slovenských autorov, ktorý sa venuje akčnej historickej fantasy, je známy doma, aj v zahraničí. Jeho knihy žnú veľké úspechy a literárne postavy už pomaly zľudoveli.

Dračia cárovná je pokračovaním Červenákovho úspešného románu Oceľové žezlo, ktoré je inšpirované legendou o Iľjovi Muromcovi, no aj inými slovanskými bájami či mýtmi. Prvýkrát sme sa s týmito románmi stretli ešte v časoch, keď sa dali kúpiť iba v českom jazyku. Teraz si môžete prečítať Dračiu cárovnú aj v slovenčine, a to v upravenej verzii.

Príbeh pokračuje tam, kde v prvej časti skončil. Po dobytí Bulharského kráľovstva sa knieža Svjatoslav snaží upevniť svoju moc a pripravuje sa na vojenské ťaženie. Bohatiersku družinu však, ako sa ľudovo hovorí, žerú mrle. Najradšej by sa rozbehli na sever, kam na chrbte raneného draka unikol veľkňaz Tugarin Drakovič, a pomstili smrť svojho druha a veliteľa, Volcha Vseslajeviča. Okolnosti im nahrajú do karát, keď výbojní Čeremisi začnú ohrozovať pohraničie. Spolu s Varjagmi sa vydajú na trestnú výpravu a plánujú zájsť po Tugarinových stopách, nehľadiac na následky. Aj vďaka tomu zažijú nečakané prekvapenie, ktoré mnoho vecí zmení a do konca života poznamená každého jedného z nich. Majú pred sebou dlhú cestu do končín plných tmavých lesov a nekonečných močiarov obývaných kmeňmi Čudov. Zvedú boje s nepriateľmi z mäsa a kostí, no aj s tými zo sveta bohov. Postavia sa podivným bytostiam čakajúcim len na príležitosť ochutnať svalnaté končatiny a jemné vnútornosti našich goryničov. Nikto netuší či to, čo nájdu na konci putovania, bude víťazstvo alebo porážka. Došli totiž až k železnému mostu cez záhrobnú rieku Smorodinu, siahajúcemu na bájny ostrov Bujan.

Okrem poctivo naštudovanej ugrofínskej mytológie a starých slovanských povestí a bájí, Juraj Červenák ponúka aj pestrú paletu charakterov. Obyčajných ľudských postáv, ale aj čarovné alebo bájne bytosti a tvory. Každý dostal v príbehu svoje miesto a sú plnokrvnými hrdinami s celou škálou dobrých, zlých vlastností a nadprirodzených schopností. Mix historických reálií a tajomných príbehov je atraktívnou kulisou na rozohratie napínavého rozprávania o hodnotách, akými sú priateľstvo, čestnosť, láskavosť, ochota pomáhať a stáť pri svojich druhoch.

Kým Oceľové žezlo bolo viac historické, než fantasy, Dračia cárovná dokáže aj z diaľky pritiahnuť čitateľov svojou vôňou rozprávkového tajomna. Už len samotná Baba Jaga – Matka Hadov – očarí svojou divokou krásou, bezútešným životom a tiež tým, akým spôsobom zasiahne do osudov hlavných protagonistov. V tomto jej zdatne pomáha aj nádherná ilustrácia Michala Ivana na obálke. Priam našepkáva všetkým, ktorí sa na ňu pozrú, nech dovolia fantázii vzlietnuť do výšin. Obálka sama o sebe rozpráva príbeh voňajúci divokými diaľkami.

Jazyk Juraja Červenáka je bohatý a niektoré špecifiká vychádzajú zo štýlu, ktorému sa venuje. V príbehoch objavíte už zabudnuté výrazy priamo súvisiace so životom v dávnych historických dobách. Vyjadrovanie myšlienok je však veľmi jednoduché. Žiadne spletité vety plné cudzích slov a slovných spojení. Možno práve preto majú knihy tohto autora široký čitateľský záber. Môžu si ich bez problémov prečítať čitatelia uprednostňujúci prostejší slovník a rovnako aj tí, ktorí si zakladajú na svojom vzdelaní. Aj to je jeden z dôvodov, prečo po nich siahnuť, ak si chcete oddýchnuť a odreagovať sa. Hoci nie sú náročné na premýšľanie, sú napínavé, dokážu strhnúť a nadchnúť. A najmä, s hrdinami týchto príbehov sa ľahko spriatelíte.

Napriek tomu, že Dračia cárovná miestami pôsobí rozprávkovo, pretože je plná bytostí známych z ruských bylín, je tento román temný. Prostredím, v ktorom sa odohráva, aj dejom. Ten sa točí okolo nešťastného zrodu Koščeja, vedie nás nekonečnými lesmi a bezútešnými močiarmi, kde na každom kroku číha nebezpečenstvo. Možno zomrú aj hrdinovia, o ktorých sme si mysleli, že všetko prežijú. Nedá sa úplne tešiť z víťazstiev, ale ani plakať nad prehrami. Pretože v tejto knihe, a tak isto aj v živote, nie je nič úplne jednoznačné.

„… tento meč, vykovaný na Perúnovej nákove,“ zdvihol Iľja zázračnú čepeľ, „ti bez milosti vyreže srdce z tela. To ti tu pred všetkými prisahám, Koščej!“
Zohyzdený muž vážne prikývol. „Neberiem to ako výstrahu, Muromec, ale ako priateľský sľub. Ak nado mnou získa vládu temnota, ja sám ťa požiadam, aby si ma zahubil.“

Ak bol v prvej časti v centre diania hlavne Iľja Muromec, v druhom dieli splynie s ostatnými. Niet tu nikoho, kto by bol dôležitejší či menej zaujímavý. Máme možnosť spoznať osudy, túžby, dobré aj zlé stránky jednotlivých goryničov a dôvody, ktoré ich ženú konať veľké činy. Každý z obyčajných hrdinov, aj z tých, ktorí ovládajú mágiu, má v Dračej cárovnej svojich päť minút slávy. A tú si poriadne užije. Fascinujúci je súlad medzi jednotlivými postavami. Často pochádzajú z rozdielnych kmeňov a hoci kultúrne či náboženské rozdiely medzi nimi sú obrovské, dokážu nájsť spoločný jazyk. Tieto odlišnosti robia ich príbeh pestrým a často sú podkladom pre humorné situácie.

Rozprávanie sa na začiatku rozbieha trošku pomalšie, no neskôr naberie spád vďaka akčným scénam. Boje i šarvátky pôsobia realisticky, sú opísané nesmierne živo a zrozumiteľne. Čas strávený pri knihe čitateľovi ztečie prekvapivo rýchlo.

Ak ste si obľúbili romány Juraja Červenáka, nemáte čo váhať. Rozšírte svoju zbierku! Vedľa Rogana, Steina, Báthoryho… vlastne aj Conana nájde Iľja Muromec so svojimi druhmi teplé a dôstojné miestečko.

Knihu Dračia cárovná si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Dračia cárovná si môžete stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dračia cárovná
Bohatier, kniha druhá
Žáner: historická fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2017
Počet strán: 416
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788082010001


Súvisiace linky

Rozhovor – Juraj Červenák: Baba Jaga nebola škaredá starena na metle, ale zvodná bohyňa

Recenzia – Juraj Červenák: Oceľové žezlo


13. februára 2018
Ena