Recenzia – Isaac Asimov: Nadace (audiokniha)

Nadace audiokniha

Asimovova Nadácia predstavuje klasiku sci-fi literatúry a zároveň v mnohom nadčasové dielo. Čitateľovi ponúka zaujímavý zážitok aj sedemdesiat rokov po prvom vydaní. Tentoraz ozvláštnený audioknižným spracovaním českého prekladu.


Autor v tejto kultovej sérii zobrazuje mnohé koncepty ukotvené v dobe, v ktorej žil. Zároveň predkladá mnohé hlboké zamyslenia a apeluje na výhody pacifizmu. Vlastne akoby hovoril, že každý konflikt sa dá vyriešiť diskusiou či obdobným spôsobom. Napriek nespochybniteľnému významu jeho diela je možné naraziť aj na o čosi slabšie stránky. Príkladom je zobrazenie ženských charakterov, čo môže negatívne ovplyvniť čitateľský zážitok. V prípade audioknihy sú však prípadné nedostatky veľmi rýchlo zabudnuté.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Nadace

OneHotBook sa rozhodli povýšiť čítanie kníh na novú úroveň. Nielen výberom vhodného herca, ktorý text interpretuje. Martin Myšička má príjemný hlas a úlohy akéhosi sprievodcu svetom Nadace sa zhostil skutočne dobre. Vhodne prispôsobuje svoj hlas tomu, o čom číta, a volí melódiu reči k tomu vhodnú. Poslucháča si tak získa prakticky od úplného začiatku.

Navyše sa Myšičkovi s prehľadom darí odlíšiť jednotlivých aktérov. Dokonca aj v rozsiahlejších dialógoch je vždy jasné, ktorá postava práve hovorí. Raz vďaka zmene emócie alebo samotného tónu, inokedy sa o to postará imitácia stareckého hlasu. Za každých okolností sa mu však darí zapôsobiť a tiež sprostredkovať poslucháčovi ten správny zážitok.

Nahrávka poteší ucho aj inými zvukovými efektmi. Pred začiatkom ďalšej časti textu zaznie vždy istá melódia – pred novou kapitolou dlhšia, v rámci tej istej kratšia. Nepripraveného poslucháča to poľahky prekvapí, niektorých dokonca nemilo. To ale nemení nič na fakte, že ide o dobre zvolený predel. Ďalšiu zaujímavú vsuvku predstavuje aj imitácia počítačom vygenerovaného hlasu, ktorý číta citáty z Galaktickej encyklopédie.

Vo výsledku ponúka audiokniha Nadace celkom nový a svieži zážitok. Martin Myšička dokáže svojou interpretáciou textu nielen zaujať, ale si poslucháčovu pozornosť aj poľahky udržiava. Vďaka tomu je možné na chvíľu sa ocitnúť priamo v strede nadačného zápasenia. Tiež je potom jednoduché prehliadnuť prípadné nedostatky knihy.

Hodnotenie: 95 %

Audiokniha Nadace je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Nadace si môžete okamžite stiahnuť aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nadace (orig. Foundation) – audiokniha
Žáner: sci-fi
Autor: Isaac Asimov
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Viktor Janiš
Interpret: Martin Myšička
Dĺžka nahrávky: 9 hodín 10 minút
Formát: CD mp3, mp3 na stiahnutie (504 MB)
EAN: 8594169484174


Súvisiace linky

Predstavujeme – Kultová Nadácia od spisovateľa Isaaca Asimova v novom slovenskom preklade

Recenzia – Isaac Asimov: Nadácia

Recenzia – Isaac Asimov: Nadácia a impérium (Nadácia 2)


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


27. októbra 2021
Martina Urbanová
Zdroj informácií