Recenzia – Isaac Asimov: Nadácia a impérium (Nadácia 2)

Asimovovu slávnu sériu o páde galaktického Impéria sme si predstavili v recenzii na prvú knihu. Druhý diel nadväzuje na predošlý predovšetkým formou. Opäť ide o dve kapitoly z dejín Nadácie, samostatné novely odohrávajúce sa v značnom časovom odstupe.

Galaktická ríša zaniká. Centrálna planéta Trantor ovláda stále menšiu časť Mliečnej dráhy, ktorej okraje sa rozdrobili na stovky súperiacich panstiev. Nadácia (v origináli Foundation) je svet na periférii. Pre svoje ciele si ho zvolil psychohistorik Hari Seldon, aby skrátil dobu barbarstva, ktorá by – podľa jeho výpočtov – po zániku Impéria trvala desiatky tisíc rokov. Seldon je dávno mŕtvy, ale plán, ktorý uviedol do pohybu, stále funguje. Nadačania okolo seba pomaly formujú niečo, čo sa možno niekedy prerodí do nového systému pre celú galaxiu.


Ani druhá kniha zo série nie je postavená na príbehu či postavách. Dve novely od seba oddeľuje priepasť času a aj keď v oboch ide o rozsiahly vojnový konflikt, ako čitateľ sa naň dívate skôr ako na diorámu v múzeu. Novela o mutantovi Mulovi síce prináša aj výraznú ženskú postavu, ale Asimov vám nedá možnosť obľúbiť si ju. Na to je dej príliš skokový, hádže vás z planéty na planétu a čas sa tu nemeria v hodinách ale v mesiacoch.

Silnou stránkou série o Nadácii je však zhmotnený pocit úžasu, ktorý má zrnko piesku na brehu mora. Každá strana knihy nám ukazuje Dávida, ktorý stojí proti Goliášovi, a čitateľ je zvedavý, čo dokážu moderné myšlienky malej skupiny ľudí proti zotrvačnosti tradícií. Prípadne, ako v druhej novele, čo by dokázal jednotlivec, ak by bol obdarený správnymi schopnosťami.

Sága o Nadácii je ako ríša, ktorej zánik opisuje. Je stará, jej autor je dávno mŕtvy a napísal ju ako mladík. Je plná anachronizmov, nad ktorými sa dnešný čitateľ pousmeje. Nie je akčná ani strhujúca. Napriek tomu však funguje – ohromí svojou veľkosťou, rozmachom myšlienok a pocitom, že dnes sme síce len zrnkami, ale raz bude celý oceán náš.

Ak nás, pravda, nezastaví hlúposť, spiatočníctvo a byrokracia. Pretože vizionár Asimov poznal ľudstvo veľmi dobre a vedel, kto sú naši najväčší nepriatelia.

Knihu Nadácia a impérium si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nadácia a impérium si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Nadácia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nadácia si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nadácia a impérium (orig: Foundation and Empire)
2. kniha série o Nadácii
Žáner: science fiction
Autor: Isaac Asimov
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Patrick Frank
Počet strán: 296
Väzba: pevná
ISBN: 9788056617533


Súvisiaci link

Recenzia – Isaac Asimov: Nadácia


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


17. decembra 2020
Rastislav Weber