Recenzia - Isaac Asimov: Nadácia

Nadacia obalka

Asimovova Nadácia (Foundation, knižne 1951) je jedným z kľúčových diel svetovej science fiction a spisovateľov svet galaktického Impéria dodnes fascinuje, baví aj inšpiruje. Veď aj tri zákony robotiky sa zrodili práve tu – v poviedke Runaround (1942, česky Hra na honěnou), ktorú Asimov publikoval ako čerstvý dvadsiatnik vo svojom najkreatívnejšom období – v rokoch 1941/42 mu vyšiel Príchod noci (Nightfall) aj poviedky o Nadácii.

Prvé české a slovenské preklady boli polosamizdatové, oba s nevhodným prekladom Foundation ako Základna (1989) a Základňa (1991). Popularitu si získal až český preklad z roku 1991, keď vo vydavateľstve AG Kult vyšli tri základné romány zo série: Nadace, Nadace a říše a Druhá Nadace.

Skutočne kvalitný preklad však Nadácia získala až v treťom tisícročí: po česky v roku 2001 (Viktor Janiš pre Mladú frontu) a po slovensky práve teraz. Pre vydavateľstvo Lindeni knihu preložil skúsený Patrick Frank (preložil napr. Stopárovho sprievodcu a Nikdekoľvek) a hneď na úvod treba skonštatovať, že slovenský preklad je veľmi vydarený.

Slovenské vydanie je kvalitné aj po redakčnej stránke a kniha je veľmi pekne spracovaná – keď vyjde kompletná séria, bude stáť na poličke dôstojne ako psychohistorik Hari Seldon pred imperiálnou komisiou na Trantore.

Prvá kniha o Nadácii je zbierkou poviedok, ktoré sa odohrávajú v rôznych časových obdobiach. Mapujú udalosti od momentu, keď Hari Seldon predpovedal zánik Galaktického impéria, cez rozklad Ríše, založenie Nadácie na ochranu vedomostí, odhalenie jej pravého poslania až po prvé kroky, ktoré spravili Nadačania na ceste k novej ríši. Udalosti skáču po desaťročiach, stretneme sa preto s rôznymi hrdinami a kým si niektorého obľúbime, už je z neho len poznámka v kronike či pamätník.

Charakter zbierky, vek knihy (80) a vek autora v čase jej napísania (20) veľmi zužujú potenciálne publikum, ktorému možno tieto príbehy odporúčať.

Na svoju dobu to bolo až neuveriteľne progresívne dielo, ale zub času vykonal svoje. Staré knihy, ktoré sú založené na príbehu a postavách, starnú pomaly, ale prvá Nadácia je skôr poučná než zábavná a ponaučenia popraskajú rýchlo. Osobne mám skreslený pohľad tým, že som s Nadáciou vyrástol a v čase, keď som ju čítal, som mal toľko rokov, ako autor, keď ju napísal. Ten pocit úžasu si stále pamätám, ale nie som si istý, či je prenosný aj na dnešných dvadsiatnikov. Doba veľmi pokročila a technologický rozdiel 1940 – 1990 (to som čítal knihu ja) bol oproti neuveriteľnému skoku 1990 – 2020 zanedbateľný.

Vek autora sa zasa podpísal na postavách. V podstate tu vôbec nevystupujú ženy, na neznalého čitateľa to môže pôsobiť až mizogýnsky. Ale tú knihu písal mladíček pred II. svetovou vojnou! Sám Asimov v autobiografii priznáva, že mu nedostatok ženských postáv vyčítajú právom, ale že proste v tom čase nemal dosť skúseností na to, aby písal o opačnom pohlaví. Samozrejme, keďže ide o geniálneho spisovateľa, ďalšie pokračovania Nadácie už ženské postavy majú – len ten prvý diel nie.

Je však dobre, že Nadácia po slovensky vyšla. Aj keď možno nebude trhákom v predajnosti, ak vydavateľstvo vydrží, budeme tu mať krásne spracovanú sériu, od ktorej sa môže odraziť vydávanie iných, už modernejších legiend science fiction. Napokon, príbehy Nadačanov a z prvého dielu osobitne Salvora Hardina, majú stále čo povedať – zapáleným superkomentátorom zo sociálnych sietí by sa možno otvorili oči. Ale možno ani nie. Psychohistorik Hari Seldon pracoval s psychológiou davu a kým jednotlivci môžu sem tam vybočiť, stádo sa dá jednoducho zahnať jedným smerom.

A po tisícročí barbarstva tu s pomocou Nadácie budeme mať (znova) Galaktické impérium. Také, ako predpovedal Seldon. Mocné, múdre a láskavé. Alebo nie?

Knihu Nadácia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

e-knihu Nadácia si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Nadácia si môžete kúpiť aj rovno v e-shope vydavateľstva momentálne tiež so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nadácia (orig.: Foundation)
1. diel série
Žáner: science fiction, space opera
Autor: Isaac Asimov
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Prekladateľ: Patrick Frank
Počet strán: 288
Väzba: pevná
ISBN: 9788056616284


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


Súvisiaci link

Predstavujeme – Kultová Nadácia od spisovateľa Isaaca Asimova v novom slovenskom preklade



3. júna 2020
Rastislav Weber