Recenzia – Hugh Howey: Silo 3 – Prach

silo 3 - prach obalka

Na záver minulého roka sme sa aj v našich končinách dočkali poslednej knihy z trilógie Hugha Howeyho. Tí, ktorých predchádzajúce knihy zaujali, sa určite tešili na ukončenie príbehu, osudov hrdinov a vysvetlenie niektorých stále nejasných udalostí.

V prvých dvoch knihách sme sa ocitli vo zvláštnom Sile. Medzi stenami z betónu a v úkryte pred vonkajším svetom žilo svoj uzavretý život množstvo ľudí. Von zo Sila sa dostali len odsúdenci na smrť, takzvaní čističi, ktorí po dočistení kamier a systému okien na streche sila na znečistenom vzduchu zomierali. Život obyvateľov Sila mal presne stanovené pravidlá a nemenné zákony. Každý, kto ich porušil, bol dosúdený na smrť. Spoznali sme hlavných hrdinov nosného príbehu: Juliette, Petra, Lukasa, Sóla a deti z jeho Sila. Vedúce osobnosti sila 1 – kongresmana Thurmana a kongresmana Keena, aj jeho sestru. Prežili sme čistenie s Juliette, ktorej sa podarilo s pomocou priateľov prežiť a dostať sa do iného Sila. V ňom spolu s priateľmi zisťovala pravdu o ich svete a začala si klásť otázky – ako, prečo a hlavne… kto? Postupne nachádzali správne odpovede a my, čitatelia, s nimi. Prežili sme dramatickú vzburu v Sile 18 a šťastne sa dostali s Juliette späť zo Sila 17.

Do deja vstúpili aj obyvatelia Sila s číslom 1. Sú zbavení spomienok, no vedie ich úzky okruh ľudí, ktorí si pamätajú. Pretože oni stoja za všetkým. Všetko vymysleli, naplánovali, vybudovali a riadia. Oni rozhodujú o prežití a smrti, stanovujú pravidlá, schvaľujú zákony. To sú tí, ktorí seba postavili na miesto určené Bohu, pretože sa mu cítili roveň.

Silo 3 – Prach sa snaží dokončiť a uzavrieť rozbehnutý príbeh. Tak, ako v predchádzajúcich, ani v poslednej časti sa Howey nevyhýba nečakanej smrti svojich postáv. Pri niektorých hrdinoch tento koniec predpokladáme, pri iných je nečakaný a možno aj zbytočný.

V poslednej knihe je tiež rozbehnutých viacero dejových línii. Opäť tu máme Juliette a jej Silo 18, nechýba ani Sólo a obyvatelia 17-tky, či opis udalostí, odohrávajúcich sa vo vedúcom Sile č. 1. Táto línia môže byť pre čitateľa najmenej atraktívna. Pravda je, že práve v nej sa dozvedáme, čo sa vlastne so svetom stalo, no dej je zo začiatku beztvarý a nezaujímavý. Súvisí to aj s postavou senátora Keena, ktorý pomaly chradne a tomu zodpovedá aj jeho myslenie a konanie. Niektoré veci sú však podané zbytočne komplikovane a jediní, ktorí sa v nich vedia orientovať, sú prinajmenšom spočiatku len Howeyho postavy. Zaujímavou osobou v Sile 1 je Keenova sestra Charlotte (pilotka dronov). Čaká ukrytá v tajných priestoroch a je to práve ona, kto sa postupne stane nositeľom deja. Keď si odmyslíme chvíľky, keď sa dej nezáživne vlečie, aj toto Silo ponúkne pár napínavých chvíľ, ktoré poriadne zamiešajú osudmi ostatných aktérov.

Udalosti okolo Juliette sú oproti tomu, čo sa odohráva v Sile 1, oveľa emotívnejšie. Niekedy až tak, že si čitateľ bude od scén plných hlbokého zadumania, žiaľu a ženského plaču chcieť oddýchnuť. Napriek všetkému sa ale Juliette podarí dodržať sľub, ktorý dala Sólovi. Táto činnosť však vzbudí nevôľu mnohých obyvateľov a ostro proti Juliette vystúpia. Ak by udalosti pokračovali nezmeneným tempom, vyvrcholili by zrejme vzburou. Nikto z nich však netuší, že práve Juliettino konanie môže byť raz ich spásou, pretože hrozba je oveľa väčšia, ako si mysleli.

Jednanie hrdinov v Prachu zo začiatku pôsobí trošku rozporuplne. Ich reakcie sú vyhranené. Buď bez výhrad veria, alebo všetko spochybňujú; buď spolupracujú alebo spolupracovať zo zásady odmietajú. Nič medzi tým. Neskôr však Howey postavy spraví viac prístupné, váhajúce, pochybujúce a premýšľajúce. Pretože život nie je čiernobiely.

Veľmi zaujímavé je Howeyho vykreslenie sociálnej štruktúry a myslenia ľudí v uzavretých Silách a vytvorenie spoločnosti s danými a nemennými zákonmi. Už v predchádzajúcich knihách utor narábal s psychologickou stránkou veľmi zručne. Preto neprekvapuje, že aj teraz v sebe nezaprel dobrého pozorovateľa. Silá sú vo svojej podstate obrazom totalitnej spoločnosti. Majú prísne pravidlá, o ktorých sa nepochybuje. Vidíme to aj na situácii, keď Juliette začne s kopaním tunela do druhého Sila. Mnohí vo vybočení zo známeho stereotypu, v porušení tabu, vidia blížiacu sa katastrofu. Dostanú strach z náhle nadobudnutej slobody. Očakávajú za ňu trest, a preto sa búria proti obyčajnej ľudskej zvedavosti, proti snahe zisťovať, bádať, objavovať príčiny a súvislosti. Tieto objavy rúcajú ich svet. Nútia ich prijať úplne nové fakty o živote, ich existencii a dôvode, prečo žijú hlboko pod zemou. Čo môže byť horšie, ako keď sa nám rozpadnú naše istoty a o svojom osude môžeme rozhodovať sami? Veď omnoho pohodlnejšie je zotrvať v zabehnutých koľajach a vyskúšaných svetonázoroch. Mať hlavu v bubline z tradícií a hesla: „Takto žili aj naši rodičia a starí rodičia,“ je predsa omnoho bezpečnejšie.

Druhou stránkou ľudskej podstaty, ktorej sa autor venuje, je túžba po moci. Kto má právo vládnuť? Kto smie diktovať, čo je a čo nie je správne? Dostal niekto poverenie rozhodnúť o tom, kto bude a kto nebude môcť prežiť? Howey znovu kladie otázky, ktoré v spoločnosti rezonujú už dlhšie. Do akej miery môžu mocní tohto sveta manipulovať s ľuďmi v mene tzv. „vyššieho dobra“? Čo pre nich znamená ľudská dôstojnosť, svedomie a právo na život?

Trilógia Silo je dobré a napínavé čítanie. Núti nás zamyslieť sa nad nami a nad tými, ktorým sme dali plnú moc, aby za nás rozhodovali. Dokáže chytiť a vtiahnuť do deja, aj keď téma globálnej katastrofy nie je nová. V tomto prípade je však zaujímavo spracovaná. Prelínanie niekoľkých dejových liniek v príbehu umožňuje nahliadať na udalosti z viacerých uhlov. Dodáva tiež týmto knihám príslovečnú šťavu. Psychologický rozmer je ponúknutý zrozumiteľne a nenútene. To, čo kazí celkový dojem, je záver. Aj menej pozorný čitateľ sa musí pýtať, ako je možné, že sa niečo také vôbec stalo. Ako to, že sa nikto nebránil? Vo svete plnom sledovacej techniky, monitorovania, odpočúvania, tajných služieb, intríg… by sa takáto udalosť utajila veľmi ťažko. Otázok, ktoré si po prečítaní knihy kladieme, je viacero a zrejme si každý bude musieť na ne nájsť odpovede sám.

Knihu Silo 3 – Prach môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Silo 3 – Prach (Orig.: Dust)
Žáner: science fiction, postapo
Autor: Hugh Howey
Vydavateľstvo: Knižní klub
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Preklad: Jiří Engliš
Počet strán: 368
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788 02 42 55 736


Súvisiace linky

Recenzia – Hugh Howey: Silo 2: Turnus

Recenzia: Hugh Howey – Silo

V júni vychádza postkatastrofický román Silo

Ukážka z románu Silo


18. apríla 2017
Ena