Recenzia – Haruki Murakami: Slepá vŕba a spiaca žena

Slepá vŕba a spiaca žena

Japonská literatúra nemusí sadnúť každému. Spôsob života, myslenia, tradície, viera, povery… Skrátka ich životný štýl je dosť odlišný od nášho, stredoeurópskeho. Rovnako je to aj s knihami. Buď odhalíte ich krásu, alebo vám zostane ukrytá. Pochopíte ich alebo nie. Tak je to ale v živote so všetkým. Niečo dokážeme prijať a chápať, iné nie. Príbehy, ktoré zbierka Slepá vŕba a spiaca žena obsahuje, vás snáď nadchnú. Poďme teda spoločne objaviť krásy poviedkovej tvorby známeho japonského autora.


Dvadsaťštyri

Presne toľko je poviedok v tejto knihe. Je to prierez autorovej tvorby z rokov1979 až 2006. Poviedky patria skôr ku krátkym až stredne dlhým. Murakami je stručný, nepotrebuje množstvo slov k tomu, aby sa dostal k jadru príbehu. Nemyslite si však, že všetko dostanete úhľadne naservírované. Nie, nič nebude zadarmo. Jeho príbehy sú plné nevyrieknutých slov, myšlienok a významov. Občas sa s čitateľmi hrá ako mačka s myšou. Hľadíte, čítate a objavujete. Každý príbeh sa dotkne inej struny vášho srdca a mysle, odhalíte ďalšiu bolesť, zvláštnosť či túžbu. Každý si z nich odnesie to svoje.

Čo sa týka námetov, sú veľmi rôznorodé. Všetky sú istým spôsobom spojené jednou tenkou nitkou podobnosti. Postavy sú samotári, ľudia, ktorých ostatní zavrhli a oni sa dobrovoľne utiahli do ústrania. Hľadajú si vlastné miesto v živote, vo svete a v spoločnosti, do ktorej sa nehodia.

Texty sa stroho držia reálií, ako ich poznáme. No do života aktérov náhle vkĺznu akési zvláštne zhody náhod, ktoré ich posúvajú niekedy nečakaným smerom. Nuž a tu zasahuje do príbehov magický prvok, ktorý ich pozdvihne na úplne inú úroveň. Hovoriaca opica, ktorá kradne mená, ľadový muž, chudobná teta (postava z japonskej mytológie), duchovia, slávne špicaté koláčiky, ktorých pravosť strážia špicaté havrany, zvyk rozprávať sa sám so sebou, starec, ktorý splní akékoľvek prianie, a ďalšie nečakane ovplyvnia smerovanie postáv a tým aj rozprávania.


Myslím, cítim, chcem

My ľudia sme často zvláštni. Robíme rôzne veci a ani netušíme prečo. Proste to tak cítime, je to podľa nás správne, prípadne nemáme inú možnosť či nepoznáme iné riešenie. Práve pri čítaní Murakamiho poviedok si položíte otázky, nad ktorými ste sa možno nikdy nezamysleli. Budú stroho reálne, no postupne v nich objavíte aj kus mágie autorovho vnímania sveta a rytmu. Pretože rytmus a najmä jazzová hudba hrajú dôležitú rolu takmer v každej poviedke. Obklopení melódiami starých jazzových skladieb sa budete pýtať: Prečo s niekým máme vzťah, keď ho nemilujeme? Prečo túžime po samote? Prečo sa nedokážeme začleniť do spoločnosti? Čo prežíva matka, ktorej zomrel jediný syn? Musia sa jesť špagety v samote domova? Prečo slepá vŕba uspala ženu? Naozaj starý muž dokáže splniť tajné želania? Dá sa len tak prejsť do iného sveta či dimenzie?

Murakami nekladie dôraz na opisy. Hlavné sú postavy, ich myšlienky, zmierenie sa s osudom, prípadne naopak, súkromná vzbura proti nemu. Je to majstrovsky zvládnutá sonda do hĺbok ľudskej duše či skôr osamelosti, ktorú si aktéri často sami zvolili. Nechávajú sa pasívne postrkovať inými ľuďmi a okolnosťami, inokedy sa im dokážu vzoprieť a vyšliapať si vlastnú cestu. Uvedomujú si duševnú prázdnotu, ktorú im prináša svet zdôrazňujúci oddanosť práci a získavanie materiálnych hodnôt. Búria sa voči zvykom. Pracujú, kedy sa im zachce, alebo nepracujú vôbec a netúžia získavať majetok. V každom z týchto ľudských osudov dokážete nájsť aj kúsok seba a časť svojej existencie. Je neuveriteľné, s akou ľahkosťou Murakami píše o najvnútornejších poryvoch myšlienok, hurikáne pocitov, záplave neistoty. Hľadá riešenie a nakoniec ho nachádza. Celkom prirodzene a nenútene necháva svoje postavy kráčať k cieľu, ktorým je niekedy tiché šťastie, inokedy zmierenie.


Čarovne reálne

Haruki Murakami je majster magického realizmu. Hoci sa každá z poviedok odohráva v súčasnosti, autor vo svojich príbehoch plynulo prechádza zo strohej sivej reality do sveta fantázie a plní ho svojským surrealizmom a záhadami. Postavy prežívajú priam snové zážitky, mýtické sa stáva skutočným a nadprirodzené celkom samozrejmým. Pocity, myšlienky a slová rozprávača či postáv otvárajú čitateľovi akoby odlišnú dimenziu, v ktorej je nemožné úplne prirodzené a vysvetlenia sú nepodstatné.

Aktéri sú obyčajní aj zvláštni. Prežívajú nevšedné zážitky ale aj obyčajné dni a noci. Zakaždým však zisťujeme, že nech sú akíkoľvek, sú to stále len krehké ľudské bytosti. Prekonávajú rovnaké starosti, kolobeh dní a týždňov, roky im letia, rutina ich ubíja. Majú zlomené srdcia, prázdne duše, trpia či naopak prekypujú citmi a niečo ich ženie vpred. Milovať, bojovať, biť sa za právo na vlastný názor, šťastie a miesto tu, na Zemi.

Jednotlivci v týchto rozprávaniach sú niečím iní, vybočujú z toho, čo je bežné, tradičné a neustále sa stretávajú s nepochopením okolia aj rodiny. Otec sa vyhýba synovi a syn otcovi. Kráska miluje výšky a objatie vetra, preto nestojí o vážnu známosť. Muž varí špagety a užíva si samoty pri ich jedení. Iného zavrhla rodina, no on zrazu zatúži stretnúť sa so sestrou. Či dievčina, ktorá kvôli láske k ľadovému mužovi zostane akoby zmrazená v osamelosti uprostred južného pólu. Láska, osamelosť, vzťah, manželstvo a znovu osamelosť, pocity prázdnoty, vnútorného chladu aj vyprahnutosti. Murakamiho postavy žijú medzi ľuďmi a predsa sú samy. Izolujú sa od okolia a napriek tomu sa cítia spokojné. Paradoxy.

Japonská literatúra je svojská, osobitá a pre mnohých Európanov vzdialená a cudzia. Skúste sa do nej začítať a objaviť podobnosť s nami samými. Pokúste sa ochutnávať, prevaľovať napísané slová na jazyku a nechať všetky chute splynúť do zmysluplného celku. Možno práve Haruki Murakami bude autorom, ktorý vám otvorí pomyselnú bránu a vy nájdete nový, nevídaný svet.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Slepá vŕba a spiaca žena si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Slepá vŕba a spiaca žena si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Slepá vŕba a spiaca žena (orig.: Mekura janagi to nemuru onna)
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autor: Haruki Murakami
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2023
Preklad: Dana Hashimoto
Počet strán: 375
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–556–4684–8


Súvisiaci link

Predstavujeme – Haruki Murakami: Slepá vŕba a spiaca žena


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. septembra 2023
Ena
Zdroj informácií