Recenzia: Fantázia 2018

Fantázia 2018 - obálka

Rok sa s rokom stretol a 10. 11. 2018 sa na Bibliotéke sa opäť – už tradične vyhlasovali výsledky našej najprestížnejšej súťaže fantastických poviedok. Neuveriteľný 16. ročník bol tentokrát zakončený samostatným minifestivalom s názvom FantáziaFEST 2018, ktorý mal okrem vyhlásenia samotného bohatý sprievodný program. Nechýbal samozrejme ani krst zborníka Fantázia 2018, do ktorého si popri finálových poviedkach a víťazoch pridružených cien našli cestu aj iné súťažné kusy, ktoré sa zostavovateľom zdali zaujímavé a vhodné.

V antológii je tak opäť vybraná vyvážená vzorka textov celého spektra žánrov fantastiky. Čitateľ tak má možnosť nájsť si tam to svoje a zároveň okúsiť mnohorakosť tém a prístupov jednotlivých autorov. Ak sa rozhodne pre ten druhý prístup, okrem ochutnávky rôznorodosti súťaže získa ešte jeden bonus: pestrosť tém nedovoľuje zbierku zhltnúť na jeden záťah, človeku tak čítanie dlhšie vydrží.

Pridám aj jeden subjektívny postreh. Minulý rok mi z finálovej pätice vyslovene nesadol ani jeden z počinov a bol pre mňa trošku problém zvoliť si favorita. Až v zbierke som objavil viacero poviedok, ktoré sa mi veľmi páčili a nadchli ma. Tento rok sa dva zo štyroch (pre mňa) najlepších textov objavili už vo finále a mal som, naopak, problém vybrať z nich ten lepší.

Keďže nejeden zainteresovaný čitateľ si rád porovná svoje dojmy s dojmami iných a aj autori (z vlastnej skúsenosti) bývajú vďační za každý názor na svoj text, každej poviedke venujem samostatnú stať. Tým ostatným sa ospravedlňujem za pridlhý článok.


Ferdinand Žernovič: Sprievodca
Postapokalyptické scifi s mystickými prvkami, enviromentálnou tematikou a posolstvami Poviedka sa prostrediu a fungovaniu sveta venovala len veľmi povrchne, ako keby ich autor nemal príliš premyslené. Opisy i akcia boli niekedy neprehľadné a vyskytoval sa v nich prebytočný technický balast („Uzol E 1 4 516“ alebo „kvadrant 1–4“). Priebeh cesty a momenty, keď medzi sprievodcom a klientkou preskakovala iskra, boli príjemné. Avšak nie je jasné, čo tým všetkým chcel autor vlastne povedať. Možno mám obmedzený pohľad, možno sa menej vecí malo iba naznačiť, viac vysvetliť.

Martin Pitorák: Nekonečne veľakrát
Ďalšie postapo, ktoré ale pôsobí úplne inak, než prvý príbeh. Ťaživú atmosféru spoločnosti v hlbokom rozklade dopĺňa motív ľudskej slabosti a rezignácie. Inšpirácia McCarthyho Cestou je viac než do očí bijúca, poviedka napriek tomu svojím posolstvom zapôsobí dostatočne silno.

Lívia Lévyová: Z Gojáčova
Keď sa zložité technické zariadenie dostane do rúk jednoduchším a sociálne slabším ľuďom, zamenia si ho za zázrak a spôsobia tak katastrofu. Poviedka je napísaná vcelku zručne. Autorka miestami svojim štýlom pripomína Marka E. Pochu (v jeho pokojnejšej fáze). Pointa sa dá uhádnuť už na úplnom začiatku, následkom čoho je celý dej dosť predvídateľný (až na príjemné ozvláštnenie nadprirodzenom na samom konci). Dojem z tohto dielka je dokonale neutrálny.

Martin Pollák: Chuť Ríše
Dvorné intrigy a kulinárske praktiky na emzáckom cisárskom dvore veľmi nenadchnú. Poviedku vylepšila až nečakaná pointa na samom konci. Výsledok je niekde na úrovni priemeru. Som inak jediný, kto si cisára predstavoval ako Jabbu z Hviezdnych vojen?

Rastislav Weber: Medená je smrť
Od Rasťa som už dlhší čas nečítal nič nové, preto som bol celkom zvedavý. Výsledok nesklamal. Forma je tu priam bezchybná a obsah nevšedne a umne spája rozprávky a postavy slovenského romantizmu s technológiou postapokalyptickej (v tomto ročníku tuším výnimočne obľúbené prostredie) budúcnosti. Obytný superdóm a hlavná postava s nevyberavým jedálničkom a regeneráciou nápadne pripomína Kulhánkovo Stroncium. Akurát dóm tu vypĺňa Zvolenskú kotlinu a hrdina je istý (trochu povedomý) Paľko, takže všetko je také… našské. Škoda len, že koniec príde prirýchlo, niektoré myšlienky a náznaky tak, žiaľ, ostali nerozvinuté.

Michal Kovačik Hyponóza
Celkom dobrý príbeh okolo zvláštneho dievčaťa v psychiatrickej liečebni trošku kazia neprehľadné prechody medzi spomienkami postáv a súčasným dejom či nekonzistentný rozprávač. Taktiež členenie poviedky, kde dej preskakuje medzi jednotlivými obdobiami príbehu a mätie čitateľa meniacimi sa dátumami, nie je najšťastnejšie, keďže všetko by fungovalo aj bez neho. Chronologickejší priebeh by jej podľa mňa pristl viac. Napriek tomu to bolo stále dobré čítanie.

Ivana Molnárová Dubcová: Zabudnutí
Príjemné dielko o boxerovi, ktorý má cestou z turnaja nehodu a ocitne sa v odľahlej dedine, kde akoby sa prelínala minulosť s prítomnosťou. To je však iba klam. Skutočnosť je oveľa nebezpečnejšia – a zaujímavejšia. Autorke sa podarilo vybudovať hutnú atmosféru, ktorá čitateľa celkom slušne ženie vpred, až k akčnému koncu, v ktorom vyruší iba jeden logický nedostatok (prečo by Briatka nestrieľal?). Spokojnosť.

Rastislav Blažek: Kremíkové nebo
Čitateľovi je predstavený svet blízkej budúcnosti, kde tí, ktorí si to môžu dovoliť, majú možnosť nahrať svoju myseľ do virtuálneho sveta a vyhnúť sa tak smrti. Idea rozhodne nie originálna, no predstavená zaujímavo a okorenená prítomnosťou viacerých svetových politikov či známych osobností. S nimi súvisiace narážky či repliky ma dobre pobavili a vtiahli do príbehu, ktorý… nakoniec neprišiel. Dej poviedky po začiatku akosi ochabne a záver je tiež zvláštny, nič nehovoriaci. Čo je škoda, pretože tu bol nábeh na vysokú kvalitu.

Martin Benkovič: Dokonalosť
Ľudstvo si z vesmíru prinesie látku, ktorá vylieči každú chorobu či závislosť, zabezpečí organizmu bezchybný stav, dokonca výrazne spomalí starnutie. Lenže objav našu spoločnosť vybičuje k až chorobnému vyžadovaniu dokonalosti, pričom každá odchýlka od nej je neakceptovateľná (niečo vám to snáď pripomína?). Do tohto sveta je zasadený pútavý detektívny príbeh so zaujímavým vyvrcholením. Čo negatíva? Hlavný hrdina možno nemusel na svoju minulosť spomínať až tak pateticky, kombinácia domácich a „amerických“ mien typu John či Jim pôsobí zvláštne. Nie je to úplná dokonalosť, no rozhodne jeden z top kúskov tohto zborníka.

Ján Babarík: Statočný chlapík
Veľmi dobré. Poviedka už má už od začiatku chytľavý štýl aj atmosféru. Sledujeme detektíva Karola rozbiehajúceho vyšetrovanie jednej zvláštnosti, ktorá je čoraz záhadnejšia. Chvíľu som sa obával, že sa z toho vyvinie banálna upírčina, ale rozuzlenie príbehu tkvie v niečom premyslenejšom a zaujímavejšom. Čo sa týka kompozície, príbeh Viery Slezákovej mohol byť včlenený do textu, či dokonca dialógu, takto oddelené to pôsobilo trošku rušivo. Ale inak niet čo vytknúť. Podarená poviedka, ktorá je právom ovenčená viacerými oceneniami súťaže a je veľká škoda, že na to najvyššie tesne nedosiahla.

Katarína Pivarčiová: Galanthus nivalis
Zem okrem ľudstva obývajú aj víly, ktorých kastový systém sa podobá na včelí. Víla Snežienka (latinský názov poviedky), hlavná postava príbehu, sa musí okrem rasizmu (alebo skôr druhizmu) zo strany ľudí popasovať aj so skutočnosťou, že medzi jej príbuznými nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Príde na to tým najhorším možným spôsobom. Originálny námet a zaujímavo sa rozvíjajúci príbeh kazí hlúpe jednanie postáv, z ktorého tak očividne trčí autorský zámer (Viktor „americky“ nedorazí omráčeného nepriateľa, namiesto toho beží ďalej; Najstarší len tak mimochodom prezradí informácie, ktoré očividne ohrozujú jeho postavenie…). Nakoniec teda iba lepší priemer zbierky.

Adam Valenčík: Boh studne
Človek sa znudene prehrýza nezaujímavým konfliktom chlapčiska s jeho sociálne slabšími rovesníkmi a dúfa, že poviedka sa skončí čo najskôr. Chlapčisko sa následne dostane do ich domu a vás zrazu ovalí hororový plot twist ako bič a atmosféra pretkaná hutným, nebojím sa povedať až lovecraftovským hnusom. Než sa z toho celého spamätáte a skočíte naspäť do sedla, zazvoní zvonec a príbehu je koniec. Rozhodne chcem viac – viac tej druhej polovice s pulzujúcim slnkom, močiacou starenou a vecou na dne studne!

Martina Vargová: 66 duší
Bál som sa, že dielko bude mať kvalitu internetových článkov, ktorých názvy sa tiež začínajú číslom („9 vecí, ktoré o ženách musíte vedieť“ a podobne…). Také zlé to našťastie nebolo. Text však predsa len trpí istými nedostatkami, ktoré sú väčšinou označované ako začiatočnícke. Najvýraznejšie z nich sú miestami umelo pôsobiace dialógy či pocit, že poviedka je len časťou väčšieho celku. Na druhej strane, veľmi oceňujem, že autorka napísala čistokrvnú fantasy, ktorá sa na nič nehrá a nepokúša sa za každú cenu o intelektuálne či spoločenské presahy.

Beáta Takáčová: Keď anjeli padajú na zem
Veľmi zvláštna poviedka. Nevšedný štýl písania a čudná atmosféra mesta, v ktorom je na prvý pohľad niečo veľmi zlé. Príbeh má pozvoľný rozbeh, pričom spoznávame trio ústredných postáv a sme nútení uvažovať, kedy na nás vykukne nejaký fantastický prvok. Ten nakoniec vykukne a je to dobré a zaujímavé, hodí sa sa k chorej atmosfére mesta. V rámci priemeru zbierky ide o priemerný text.

Martin Petro: Perpetuum Immobile
Autor už niekoľkokrát ukázal, že vie písať. Aj jeho ďalší kus je napísaný dobre. Dej poviedky sa odohráva v Chorvátsku, čo najprv pôsobí len ako kulisa, no napokon kolorit a „juhošská“ mentalita zohrajú istú rolu. Nad západným Balkánom sa rozprskne bolid a jeho úlomky dopadnú na povrch. Jeden z nich istému spustnutému učiteľovi so záľubou vo výrobe a konzumácii vína pristane v bazéne a správa sa… zvláštne. Rátalo sa mi, že traumy z minulosti hlavnej postavy sú iba naznačené a dej sa im podrobnejšie nevenuje. Finálna pointa je však pomerne fádna a zasyčí do prázdna bez výraznejšieho dojmu. Konečné víťazstvo poviedky v hlavnej súťaži pre mňa preto bolo prekvapením – v mojom subjektívnom rebríčku finálovej päťky bola na štvrtom mieste.

Veronika Sebechlebská: Mimozemšťanov na kamennom námestí nehľadajte
Už úvod mi naznačil, že s touto poviedkou kamaráti nebudeme a prvé strany mi to viac než potvrdzovali. Pravdupovediac, skôr ako poviedkou je tento text len akýmsi zvláštnym literárnym pokusom. Autorka raz vystupuje ako rozprávač, inokedy zasa ako postava v príbehu, ktorá búra štvrtú stenu častejšie ako Deadpool. Lenže potom som si na štýl aj žáner (?) zvykol a treba uznať, že ten absurdný humor a frky autorke celkom často vychádzali. Možno by textu prospelo, keby bol trochu kratší. Suma sumárum, prevratné dielo to určite nebude, ale ako hravý pokus o niečo nevšedné to obstojí.

Marek Vaňous: Repete
Karol Nikodým je starnúcim slovenským spevákom, ktorý sa už iba priživuje na svojej zašlej sláve. Kedysi, ešte za socializmu, dostal na výber: vybudovať si veľkú kariéru avšak tancovať pri tom, ako režim píska, alebo túto ponuku neprijať a natrvalo tak odpísať všetko, na čom pracoval. Vybral si prvú možnosť, ktorá v ňom ale postupne zabila lásku k hudbe i úctu k sebe samému. Na ceste z koncertu sa rozhodne urobiť aspoň raz niečo nečakané a pretrhnúť tak nekončiaci povraz výčitiek a sebapohŕdania. Zíde z hlavnej cesty na neznámu odbočku, na ktorej sa začína thriller ako remeň. Časti, v ktorých postupne bližšie spoznávame Karolovu minulosť i motívy jeho konania, sú do deja umne a vhodne zapracované. Koniec je síce z tých predvídateľnejších a menej uspokojivých, to však nič nemení na tom, že ide o vážne podarený kus, ktorý mne osobne veľmi sadol.

Richard R. Senček: Chronos a jeho deti
Vedecko-fantastická poviedka je postavená na takzvanej hraničnej fyzike zaoberajúcej sa časopriestorom a rozmermi našej reality. Celý text sa skladá buď z konverzácie hlavnej (a jedinej) postavy s jej mentálnymi konštruktmi, alebo z rozprávačských častí, kde sa vysvetľuje problém, ktorý sa hlavný hrdina snaží riešiť. Čo je koncept a forma, ktoré nesadnú zďaleka každému. Keďže mi však táto téma nie je cudzia, so záujmom som dočítal až do konca, ktorý mi ale prišiel značne pritiahnutý za vlasy.

Anna Olejárová: Pod tlakom
Minuloročná víťazka súťaže prispela aj tento rok ďalším čítavým kúskom. Čo sa začne ako odhalenie konšpirácie okolo výstavby ilegálnej jadrovej elektrárne, končí prerodom Bratislavy na plnokrvné steampunkové mesto. Cesta od jedného k druhému je akčná, rýchla a pokiaľ odfiltrujeme jej miestami až prílišnú divokosť (meteorit v reaktore?), tak aj pútavá a zábavná. Plnou parou vpred!

Simona Sádecká: Škára
Poviedka hneď od začiatku šliape v parádne temnej a strašidelnej atmosfére. Od prvých riadkov ma vcucla a už nepustila. Autorka výborne narába s opismi i emóciami hlavnej postavy. Priebeh mrazivého deja sa trošku predvídateľnými, vychodenými cestičkami blíži k vyvrcholeniu, ktoré mi naopak prišlo celkom originálne a nečakané. Škoda preto klišoidného konca, ktorý výborný dojem na konci trošku pokazí. Miesto neho by sa v závere určite viac hodilo nejaké to dovysvetlenie pozadia celej veci, pretože to dielku celý čas trošku chýba – nikde nebol ani náznak toho, prečo sa deje to, čo sa deje.

Peter Bartoněk: Liga za pokoj v rodine
Predstavte si situáciu, keď partia nemŕtvych a iných magických bytostí dostane výnimkou zo zákona povolenie prevádzkovať reštauráciu v centre Bratislavy. Zábavná predstava? To aj poviedka – hlavne v druhej časti. Prvá, kde sme zisťovali viac o jednotlivých protagonistoch a ich činnosti, ma príliš nebrala. Od momentu, keď sme sa dozvedeli aj o ich zaujímavom koníčku, to už bolo rozhodne lepšie. Dielku by prospel učesanejší a konzistentnejší dej. Napriek tomu funguje ako zábavná anekdota s priehrštím narážok a slovných hračiek.

Jana Tabačková: V tuneli
Za fóbiou hlavnej hrdinky z cestovania tunelmi sa skrýva viac, než by ktokoľvek z jej známych hádal. Keď sa však nakoniec rozhodne svojmu strachu čeliť, dopadne to ešte horšie, ako sa vôbec mohla nazdávať. Zručne napísaná poviedka, ktorej však k tomu, aby bola výborná, niečo chýba. Páčil sa mi opis fungovania sveta „za oknom“, absentoval však aspoň nejaký náznak vysvetlenia existencie úkazu a dvojníčky. Príbeh ako celok aj s jeho záverom v konečnom dôsledku, žiaľ, ničím výnimočným nezapôsobil.

Tomáš Hrábek Peklo na tanieri
Zaujímavý námet trpí chybami v logike. Vedecká pracovníčka pozve svojho nápadníka na netradičné rande na svoje pracovisko, kde prototyp dokonalého replikátora vyrobí presnú kópiu organizmu mimozemského druhu, objaveného v moriach mesiaca Enceladus. Naozaj by vedkyňu v prvom rade zaujímalo, ako emzák chutí? A rovno to skúsi bez toho, aby sa najprv presvedčila, či náhodou nebude nepožívateľný, prípadne jedovatý? Originálne, ale čudné. Reakcie spoločnosti na celú aféru vám prídu dvojnásobne zvláštne, ba priam nelogické. Sedelo by to, iba pokiaľ by sa dej odohrával v blízkej budúcnosti, v ktorej naša civilizácia kompletne prešla na militantné vegánstvo. Lenže tomu zasa odporuje úplný záver. Poslednou zvláštnosťou poviedky je jej prítomnosť vo finálovej päťke.

Knihu Fantázia 2018 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Fantázia 2018 si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 34 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Fantázia 2018
Zborník poviedok literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie 2018
Žáner: scifi, fantasy, horor
Editori: Ivan Aľakša Lucia Lackovičová
Vydavateľstvo: Fantázia
Rok vydania: 2018
Jazyk: slovenský
Počet strán: 464
Väzba: pevná
ISBN: 9788089823109

Obsah:

  • Ivan Aľakša: Fantastika je budúcnosť slovenskej literatúry (a budúcnosť je temná) (úvodník)
  • Ferdinand Žernovič: Sprievodca (sci-fi)
  • Martin Pitorák: Nekonečne veľakrát (sci-fi)
  • Lívia Lévyová: Z Gojáčova (sci-fi / horor)
  • Martin Pollák: Chuť Ríše (fantasy / sci-fi)
  • Rastislav Weber: Medená je smrť (sci-fi / horor)
  • Michal Kovačik: Hypnóza (horor)
  • Ivana Molnárová Dubcová: Zabudnutí (fantasy / horor)
  • Rastislav Blažek: Kremíkové nebo (sci-fi)
  • Martin Benkovič: Dokonalosť (sci-fi)
  • Ján Babarík: Statočný chlapík (horor)
  • Katarína Pivarčiová: Galanthus nivalis (sci-fi)
  • Adam Valenčík: Boh studne (horor)
  • Martina Vargová: 66 duší (fantasy)
  • Beáta Takáčová: Keď anjeli padajú na zem (sci-fi)
  • Martin Petro: Perpetuum immobile (sci-fi)
  • Veronika Sebechlebská: Mimozemšťanov na Kamennom námestí si nevšímajte (sci-fi / fantasy)
  • Marek Vaňous: Repete (horor)
  • Richard R. Senček: Chronos a jeho deti (sci-fi)
  • Anna Olejárová: Pod tlakom (sci-fi)
  • Simona Sádecká: Škára (horor)
  • Peter Bartoněk: Liga za pokoj v rodine (fantasy)
  • Jana Tabačková: V tuneli (horor)
  • Tomáš Hrábek: Peklo na tanieri (sci-fi)

Súvisiace linky

FantáziaFEST a víťazi súťaže Martinus Cena Fantázie 2018

Reportáž: FantáziaFEST


11. decembra 2018
Richard „Regis“ Zamec