FantáziaFEST a víťazi súťaže Martinus Cena Fantázie 2018

Sobotňajší program na Bibliotéke v Sále číslo 1 patril fantastike s programom FantáziaFEST. Zahájil ho kvíz SlavCONu. Nasledoval krst očakávanej knižnej novinky Parstelvan od Silvie Zeumerovej (kniha sa počas Bibliotéky vypredala) a pokračovalo sa diskusiou Lucie Lackovičovej s vydavateľstvami Albatros (Erik Fazekaš), Hydra (Katarína Čavojová), Artis Omnis (Andrea Harmanová a Roland Oravský), Carcosa (Mark E. Pocha) o knižných novinkách.

Kvíz SlavConu na začiatku FantáziaFESTu Krst knihy Parstelvan Beseda o knižných novinkách

Na ňu nadviazal krst knihy Marka E. Pochu Dom 490 a vyhlásenie výsledkov súťaže Fantasy Award 2018, v ktorej zvíťazila poviedka The Candidate od Antona Stiffela.

Krst knihy Dom 490 Vyhlasovanie súťaže Fantasy Award 2018

Po dopoludňajšom programe nasledovalo veľké finále vyhlásenia víťazov súťaže Martinus Cena Fantázie 2018. Programom sprevádzal Samo Trnka, ktorý bol tento rok aj v úlohe porotcu súťaže. Po otázkach organizátorom Ivanovi Aľakšovi a Lucii Lackovičovej program nasledoval priamo vyhlásením Ceny poroty. Poviedkou, ktorá spomedzi stodvadsiatich prihlásených textov získala od porotcov Erika Fazekaša, Soni Borušovičovej, Pavla Rankova, Juraja Búryho a Sama Trnku najvyšší počet bodov, sa stal Statočný chlapík od Jána Babaríka.

V Cene ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku bola udelená špeciálna cena za ideu, ktorá je pre spoločnosť zaujímavá a s ktorou budú rátať aj v nasledujúcich ročníkoch súťaže. Túto cenu získal Rastislav Blažek za poviedku Kremíkové nebo. Cena ESET tento rok pripadla poviedke Sprievodca od Ferdinanda Žernoviča.

Pavol Rankov odovzdáva Cenu poroty Finalisti Ceny Eset pre najlepšiu sci-fi poviedku Peter Ohrajter odovzdáva Cenu spoločnosti Eset pre špeciálnu ideu

Cene Béla spomedzi piatich finalistov najviac zarezonovala poviedka od Jána Babaríka Statočný chlapík a autor si odniesol aj tohtoročnú Cenu Bibliotéky.

Cenu OZ Fantázia za najlepšiu fantasy poviedku získal Peter Bartoněk za Ligu za pokoj v rodine.

Porota MCF 2018 Cena Béla Víťaz Ceny za najlepšiu fantasy poviedku

V 16. ročníku súťaže Martinus Cena Fantázie mohli čitatelia hlasovaním vyberať spomedzi poviedok Statočný chlapík od Jána Babaríka, Peklo na tanieri od Tomáša Hrábeka, Perpetuum immobile od Martina Petra, Škára od Simony Sádeckej a V tuneli od Jany Tabačkovej. Na treťom mieste sa umiestnila poviedka Peklo na tanieri, druhé miesto získal Ján Babarík a celkovým víťazom Martinus Ceny Fantázie 2018 sa stal Martin Petro s poviedkou Perpetuum immobile.

Finalisti MCF 2018, zľava Cena poroty, vpravo celkový víťaz Celkový víťaz MCF 2018 Martin Petro - víťaz MCF 2018

Čitatelia mali možnosť hlasovať na blogu kníhkupectva Martinus.sk a o víťazovi rozhodlo presne 1492 hlasujúcich.

Zborník Fantázia 2018, ktorý obsahuje všetky finálové poviedky a niekoľko dodatkov, bol pokrstený porotcami v duchu víťaznej poviedky, chorvátskym vínom.

Nielen porotcovia, ale aj čitatelia si výber finalistov pochvaľovali a prirovnanie 16. ročníka k vínu je na mieste. Zníženie počtu súťažiacich sa odzrkadlilo v náraste kvality poviedok. Porotcovia sa zhodli, že tento rok boli najzaujímavejšie poviedky s prvkami humoru a s námetom gastronómie. Za veľmi kvalitné považovali práve príspevky v žánri horor.

Zborník Fantázia 2018 si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Fantázia 2018 si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 34 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Tento ročník bol zaujímavý aj tým, že dominovali poviedky žánru sci-fi a najmenej bolo fantasy textov. Z fantasy sa postupne vytráca slovanská tematika a súťažiaci v nich viac experimentujú.

Autorom obálky Fantázie 2018 sa po renomovaných umelcoch ako Fero Jablonovský, Danglár, Dodo Dobrík, či Michal Ivan stal mladý, začínajúci ilustrátor Martin Šugár.

Krst zborníka chorvátskym vínom Autor obálky zborníka Fantázia 2018 Martin Šugár

Program FantáziaFESTu zakončili Jozef Karika a Juraj Červenák so zástupcami produkčných spoločností, ktorí realizujú filmové spracovania ich knižných diel. Juraj Červenák v rozhovore s Markom E. Pochom porozprával o pripravovanej sérii o Kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi (Krv prvorodených) a diváci mali možnosť naživo vidieť aj premiéru „traileru“, ktorý je však zatiaľ len víziu vecí budúcich, keďže projekt je v začiatkoch. Jozef Karika hovoril konkrétne o filmovej podobe Trhliny, ktorá už je natočená a dátum kinopremiéry je určený na január.

Beseda s Jurajom Červenákom a Jozefom Karikom o filmových verziách ich bestsellerov

Zároveň bol otvorený ďalší ročník súťaže Martinus Cena Fantázie 2019. Súťažiaci môžu poviedky posielať do konca mája budúceho roka a mali by dbať nielen na dodržanie rozsahu a žánru, ale aj na zaradenie poviedky do správnej kategórie, na formálnu stránku a na skutočne kreatívny nápad, s ktorým bude príbeh pracovať a ktorý nebude len kulisou.


Foto: Ján Belák


Zdroj: Lucia Lackovičová, MCF


Súvisiace linky

Pozvánka: FantáziaFest 2018

Finalisti literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie 2018 sú už známi

Poviedky Martinus Cena Fantázie 2018 – Fatality!

Pozvánka: Krst knihy Marka E. Pochu – Dom 490

Poviedka Statočný chlapík od Jána Babaríka

Poviedka Peklo na tanieri od Tomáša Hrábeka

Poviedka Perpetuum immobile od Martina Petra

Poviedka Škára od Simony Sádeckej

Poviedka V tuneli od Jany Tabačkovej


11. novembra 2018
Fandom SK - PR