Recenzia - Ben H. Winters: Posledný policajt

Čo s načatým koncom sveta

posledny policajt obalka

Ben H. Winters nie je pre čitateľa sci-fi a fantasy úplne neznámym autorom. Podarilo sa mu priviesť na svetlo sveta knihy Rozum, cit a morské príšery a Android Karenina. Neskôr opustil vody klasickej literatúry, a tak sa už asi nedočkáme „Hájnikovej ženy na panstve grófa Drakulu“ ani „Bedárov a Yog-Sothoth“.

Jeho najnovšie knihy smerujú inam a nedávno v slovenskom preklade vyšla prvá z trilógie predapokalyptických detektívok s názvom Posledný policajt.

V roku 2011 sa k Zemi blíži asteroid 2011GV, ktorý dostane meno Maia. Podľa výpočtov zničí väčšinu života. Asteroid nenavŕtajú, nezničia atómovou zbraňou, vlády sveta nemajú ani tajný únikový plán do inej dimenzie. Svet čaká koniec. Spoločenské štruktúry sa rozpadajú. Kostoly a bary sú plné. Obrovské korporácie skrachovali a vláda vynakladá množstvo úsilia na udržanie aspoň základného fungovania zostatkov civilizácie. Samovraždy sú na dennom poriadku, a tak je prekvapením, keď sa detektív Palace pustí do vyšetrovania jednej z nich.

„V Strednej Európe starí ľudia kupovali DVD s návodmi Ako si môžete zaťažiť vrecká kameňmi, Ako si môžete namiešať koktail z barbiturátov. Na americkom stredozápade v Kansas City, St. Louis, Des Moines – sa stali trendom strelné zbrane, pričom drvivá väčšina sa rozhodla vpáliť si guľku do hlavy. Moje pôsobisko Concord v New Hampshire sa z nejakého dôvodu stalo mestom obesencov. Mŕtve telá viseli v skriniach, v prístreškoch aj nedokončených pivniciach. Pred týždňom sa majiteľ obchodu s nábytkom vo východnej časti mesta pokúsil o samovraždu v hollywoodskom štýle: obesil sa na opasku svojho kúpacieho plášťa, ktorý priviazal k vyčnievajúcej odkvapovej rúre. Rúra sa však zlomila a ten chudák dopadol na terasu. Prežil, ale zlomil si obe ruky aj nohy.“

Nápad je výnimočný. Namiesto post-apokalyptickej predstavy tu máme čosi ešte horšie. Až na pár jednotlivcov, ktorí z rôznych nepochopiteľných dôvodov robia svoju prácu zodpovedne, je svet nešťastné miesto, ktoré sa podobá pacientovi v poslednom štádiu rakoviny. Čaká na smrť alebo chce vidieť zázrak. Postaviť do tohto prostredia detektívny príbeh je to najlepšie, čo by si čitateľ mohol želať. Je to ideálne miesto pre sekty, vládne sprisahania a neexistujúcich nepriateľov. Hank Palace preto bojuje nielen so zločinom, ale zapletá sa do udalostí, ktoré prekračujú bežné policajné vyšetrovanie.

Kniha má skvelé predpoklady, ale pri čítaní vo vás hlodá myšlienka, že vám niečo chýba. Čitateľ detektívok je sklamaný, pretože čakal niečo v duchu americkej tvrdej školy a dostal zrýchlený príbeh, pri ktorom sa nevie zbaviť pocitu, že už čosi podobné niekde čítal. A nie raz. Ak čakáte plnohodnotné soft sci-fi, čoskoro pochopíte, že dobre napísaný „koniec sveta“ je iba kulisou, ktorá má slúžiť detektívnemu príbehu. Keď otočíte poslednú stránku, viete, že je niečoho málo – chcelo by to lepší dej, alebo lepšie kulisy? Možno, ak by sa autor vydal jednou z dvoch ciest, výsledok by bol geniálny. V tomto prípade si poviete: „Dá sa.“ A budete uvažovať, či sa vôbec pustíte do ďalšej časti.

Knihu Posledný policajt si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Posledný policajt (Orig.: The Last Policeman)
Autor: Ben H. Winters
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 320
Väzba: pevná s prebalom
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788055144252


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


Súvisiace linky

Recenzia – Ben H. Winters: Koniec sa blíži

Recenzia – Ben H. Winters: Problémový svet


1. marca 2016
Igor Čonka