Recenzia - Ben H. Winters: Koniec sa blíži

Posledný policajt sa vracia

Koniec sa blizi

Predapokalyptická detektívka pokračuje a detektív Palace má nový prípad. Skutočne stojí za to hľadať jedného človeka vo chvíli, keď miznú tisíce?

Druhá časť trilógie je väčšinou utrpením pre všetkých zainteresovaných. Spisovateľ chce prekonať prvú časť, ale nechať si priestor na skvelé finále. Vydavateľ dúfa, že sa bude predávať aspoň tak dobre ako predchádzajúca, a čitatelia sú nervózni, pretože by chceli vedieť, ako to s ich hrdinami dopadne a druhú časť mnohokrát považujú iba za marketingový ťah. Veď ak má každá časť trilógie 200 strán, prečo nevydať dvakrát 300 strán alebo rovno jednu knihu so 600 stranami. Potichu preto hromžia na chamtivých vydavateľov a autorov, ktorí podľahli zlému mamonu, ale aj tak poslušne pochodujú do obchodov a nakupujú druhé diely ako teplé rožky. Veď ako by to vyzeralo, ak by medzi prvou a treťou časťou trilógie bola v poličke diera. Inak to asi nebude ani v prípade Posledného policajta.

Do zrážky s asteroidom zostalo už iba 77 dní. Chaos a celková depresia sa medzi ľuďmi stupňuje, z existujúcej infraštruktúry už nezostalo takmer nič, všade sa to hemží psychopatickými kultmi a konšpiračnými skupinkami a bývalý detektív Palace sa zaplietol do ďalšieho prípadu. „Stratenie sa bez stopy“ nie je ničím neobvyklým, hlavne ak si ľudia plnia svoje posledné priania, ale v tomto prípade sa zdá, že ide o čosi viac ako bežné „zmiznutie zo sveta“.

Palace zostáva detektívom aj napriek tomu, že polícia už neexistuje a s vyšetrovaním zločinov už nik nemieni strácať čas. Nie je náhodou iba jedným z mnohých, ktorí si plnia svoj zoznam posledných prianí? Napriek tomu, že sa autorovi podarilo posunúť a jeho hrdina nie je nepriestrelný a nezničiteľný, v niektorých prípadoch koná presne tak, ako to vyhovuje autorovi, a nie tak, ako by sa správal bežný človek. Autorovi však nemožno uprieť zmysel pre vykreslenie spoločnosti, ktorá je v troskách. Kniha vás aj vďaka tomu drží v napätí a charakteristika „existenciálna predapokalpytická detektívka“ nadobúda v tejto časti hlbší rozmer. Našťastie zostalo niekoľko dní čas na tretiu časť, a tak sa môžeme tešiť, čo nám prinesie.

Nedá mi, aby som nespomenul obálku slovenského vydania. Tá bola, podobne ako v predchádzajúcom prípade prepracovaná z prvého vydania originálu. Kým tá v prvej časti dýchala amaterizmom, v druhej časti je to o poznanie lepšie.

Knihu Koniec sa blíži si môžete pohodlne kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Koniec sa blíži (Orig.: Countdown City)
Autor: Ben H. Winters
Pôvodný názov: Countdown City
Počet strán: 304
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788055145273
Rok vydania: 2016


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


Súvisiace linky

Recenzia – Ben H. Winters: Posledný policajt

Recenzia – Ben H. Winters: Problémový svet


30. júna 2016
Igor Čonka