Recenzia – Ben H. Winters: Problémový svet

A je koniec…

Problemovy svet - obalka

Do zničenia Zeme asteroidom zostáva niekoľko dní. Nie je tu superhrdina, ktorý by v poslednej sekunde odvrátil katastrofu, ani technologická hračka, ktorá hrozbu roztrhá na márne kúsky tesne pred nárazom. Koniec je definitívny a spolu s detektívom Palaceom sa vrháme do posledného prípadu.

Vo svete, ktorý nám dôkladne predstavili predchádzajúce časti, sa veci nezlepšili. Civilizácia v podstate skolabovala a nik sa ju ani nesnaží zachraňovať. Komunita zložená hlavne z bývalých policajtov sa uchýlila na posledné dni do bezpečia, ale Henry sa vracia späť k vyšetrovani­u. Prečo?

Tipovali ste správne. Lebo je to osobné. Ako inak. Policajti, ktorí sa z „osobných” dôvodov vracajú do akcie, sa asi rozmnožujú rýchlejšie ako králiky, pretože v poslednom období sa nimi literatúra, film aj televízna tvorba len tak hemžia. V kútiku duše zatúžite po tom, aby to bolo osobné aj vtedy, keď vám niekto vybieli pivnicu alebo „premiestni“ vaše auto nevedno kam…

Prípad, ktorý sa pomaly rozvíja, je pre tento typ atmosféry takmer ideálny – konšpirácia, kult a manipulatívny vodca sú skvelým základom. Ak pridáte tajné služby, izolované komunity a celkový rozvrat spoločnosti, napätie by nemalo chýbať. Ale akosi ho niet. Všetko je presne na svojom mieste, postavy hrajú svoje úlohy, ale pre čitateľa sú to stále len knižné postavy. Napriek vnútorným monológom, pseudohĺbke a filozofickým otázkam sú to iba figúrky, ktoré odohrajú svoj part. Dej občas prekvapí, ale iba preto, aby sa vrátil späť do vyjazdených koľají. Márne dúfate, že sa autor trochu viac bude venovať aj globálnej situácii, alebo vyťaží z témy niečo viac. A tak čítate čosi, čo kedysi Peter Pišťanek nazval „dobrým remeslom“. Knihou, za ktorú sa nemusí hanbiť ani autor, ani vydavateľ, ktorá zarobí a splní presne to, čo čakáte.

Knihu Problémový svet si môžete pohodlne kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Problémový svet (orig.: World of Trouble)
Autor: Ben H. Winters
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Jazyk: slovenský
Preklad: Jana Seichertová
Počet strán: 304
Väzba: pevná
ISBN: 9788055148885


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


Súvisiace linky

Recenzia – Ben H. Winters: Posledný policajt

Recenzia – Ben H. Winters: Koniec sa blíži


3. marca 2017
Igor Čonka