Recenzia – Batman 6: Nevěsta nebo lupič? (komiks)

Batman 6 - Nevěsta nebo lupič

Batman + Catwoman = VL.

Splní sa konečne Alfredovi sen a „jeho pán Bruce“ pôjde do chomúta? Veru tak, ide do tuhého. Bola to len otázka času. Znie to síce ako zlý vtip, ale je verejným tajomstvom, že Netopierov postoj ku Catwoman (a naopak) je vášnivý. Okolo nejednoznačného, zakaždým iskriaceho ale zároveň nepredvídateľného vzťahu sa točili nielen komiksy, ale aj filmy Batman sa vracia (kde pár temných snov stelesnil Michael Keaton s Michelle Pfeiffer) a Návrat Temného rytiera (Christian Bale a Anne Hathaway). Pre poriadok treba dodať, že hoci v predchádzajúcom zošite (s príznačným názvom Operace Zásnuby) došlo… hádate správne, k zásnubám, v tomto sa svadba ešte neuskutoční. No všetko k nej nezadržateľne smeruje. Alebo nie?

Pekelnej výzvy sa chopil Tom King. Americký scenárista je podpísaný pod množstvom komiksov, ale najznámejšie príspevky sa týkajú nočného vrátnika mesta Gotham. Napísal Já jsem Gotham a venoval sa jeho pokračovaniam, na ktorých bolo zreteľne vidieť, ako sa s každým dielom zlepšuje. To potvrdil sequelmi Já jsem sebevražda alebo Já jsem zhouba, pričom pisateľské prsty má tiež v Batman/Flash: Odznak (ktorý sa preslávil lentikulárnou obálkou). Zjavne máme dočinenia s evolúciou, keď sa z priemernej série stáva ťažký kaliber. Kingov pohľad na svet majiteľa najchrapľavejšieho hlasu spomedzi superhrdinov je svieži a vtipný („Stojí za vámi.“; „Paní… slečno Wonder Woman.“), pričom však nestráca nič z plnokrvnej vážnosti, rešpektu a temnoty, z ktorej asfalt neodkvapkáva po kvapkách, ale tečie v koryte rieky. Už prvé stránky sú silné. Pojednávajú o bolesti. Či raz zmizne. A ak nie, či sa s ňou dá žiť.

Hoci prvý príbeh je asi najvýstavnejší, ani zvyšné sa nemajú za čo hanbiť. Dočkáte sa Poison Ivy, ktorá vytiahne z rukáva poriadne silný plán (daný príbeh je presiaknutý výživnou zelenou farbou). Našťastie je k dispozícii Superman. Alebo nanešťastie? Jeho silueta sa mlčanlivo vznáša nad Batmanom a Catwoman. Nič nerobí, iba levituje a možno na niečo čaká. Možno nie.

Prekvapivo funkčná a dojemná je vojna s „hordami“. Spoznávame Gentle Mana, ktorý proti nim vytrvalo a urputne bojuje celé veky. Teraz však prijal pomoc od Batmana a Wonder Woman, ktorí ho na chvíľu zastúpia. V jeho svete ale čas plynie inak a hordy sú večné a nekonečné. No sú takí aj oni? Tu sa ukazuje, že Batman a Catwoman sú pre seba stvorení. Až to človeku v súvislosti s Batmanom pripadá nemiestne, ale… zvlhnú vám oči. Naozaj.

Zaujme šikovne riešená obálka s odrazom v zrkadle. Hneď nato sa zase raz pozrieme na Wayneovu traumu z detstva. Ibaže tentokrát inou optikou. Hoci ide o jednu z notoricky najznámejších súčastí psychologického pozadia postavy, zakaždým sa nájde scenárista, ktorý ju uchopí trochu inak a vďaka tomu vyplávajú na povrch veci, ktoré z nej doteraz nevyplývali.

Zošit pozostáva z viacerých navzájom súvisiacich príbehov, ktoré spája vzťah Batman a Catwoman. Najpozitívnejší je úvod, ktorý ukazuje Batmana vo forme. Temný, dedukčno-detektívny tvrďas. Počas útoku tichý ako tieň, ale väčšinou sa spolieha na pátranie, pričom k akcii vôbec nemusí dôjsť. Vždy aspoň o pár krokov vpredu nielen pred gothamským policajným zborom, ale i pred páchateľom (a čitateľom). Súčasť temnoty. Nehybná silueta, týčiaca sa nad nočným mestom. Pripomína starú sochu, ktorú tu postavili otcovia zakladatelia.

Pri niektorých batmanovských komiksoch kresba nepríde adekvátna k prepracovanému príbehu. V iných je zasa kresba geniálna, ale scenár kríva. Tu je oboje vyladené. Kingove scenáre dopĺňa masívna, inokedy však prekvapivo intímna (Alfredov úsmev, Catwoman na strome) kresba. Ujali sa jej Mikel Janín (Temné noci – Metal: Temný vesmír), Joëlle Jonesová, Travis Moore a Hugo Petrus (ktorí sa podieľali aj na predchádzajúcich batmanovkách, napr. na Batman 4: Válka vtipů a hádanek). Bonusy tvorí tradičná galéria alternatívnych obálok.

Pobavíte sa, ako King pracuje s Batmanom. Vyvíja sa a po hanblivých, neveľmi istých začiatkoch na to čoraz dôraznejšie dupe. Ak aj momentálne ešte nie je komiksový „king“, raz ním bude. Ak nie, klokana Jumpu naňho!

Vedeli ste, že Wonder Woman má klokana, nie?

„Jsi jenom nemocné děcko, ktorému zemřeli rodiče.“
„No ano. Ale co jiného je Bruce Wayne?“

Komiks: Batman 6: Nevěsta nebo lupič? si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman 6: Nevěsta nebo lupič? (orig.: Batman Vol. 6: Bride or Burglar?)
Autor: Tom King
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Mikel Janín, Joëlle Jonesová, Travis Moore, Hugo Petrus
Jazyk: český
Preklad: Štepán Kopřiva
Počet strán: 168
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7449–903–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. augusta 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií