Prichádza Čas hrdinov II - nová slovenská fantasy

Čas hrdinov 2 - obálka

Po úspešnej antológii pôvodnej slovenskej fantasy Čas hrdinov, ktorá vyšla v roku 2012, prichádza vydavateľstvo Artis Omnis s novou antológiou Čas hrdinov II. Zostavovatelia Martin Králik a Alexandra Pavelková do nej vybrali trinásť úplne nových poviedok súčasných slovenských autorov fantasy.


Anotácia

Trinásť autorov, trinásť úplne nových príbehov. Výber z toho najlepšieho, čo domáca scéna v súčasnosti ponúka. Tradičné aj neobvyklé témy od drakov po cirkus, temné aj humorné, od klasickej cez urban až po historickú fantasy. Majstrov a majsterky žánru, ako sú Juraj Červenák, Alexandra Pavelková, Lenona Štiblaríková, Katarína Soyka, Jozef Girovský, Marja Holecyová či Lívia Hlavačková, dopĺňajú novší autori, ktorí si už u čitateľov získali priazeň ako poviedkari a v kvalite textu ničím nezaostávajú − Anna Olejárová, Ivana Molnárová Dubcová, Monika Kandriková, Róbert Hric, Zdeno Jašek a Ján Gálik. Presvedčte sa o tom sami a vydajte sa na fantastické stretnutia so svojimi hrdinami.


Krátka ukážka z knihy Čas hrdinov II

Ukážka je z poviedky Juraja Červenáka: Krvavá panna a veľký zlý vlk

Kdesi za domami sa rozbrechal pes. Vlk zavetril.

– Čudné.

„Čo?“

– Teplou stravou nás tu asi nepohostia.

Čiernovlasý zdvihol hlavu. „Máš pravdu. Necítim dym z ohnísk.“

Zastali pri prvej chatrči. Bola napoly zanorená v zemi a okraje slamenej strechy zrástli s dvorom. Dvere v trojuholníkovom priečelí zostali otvorené dokorán, vnútri ticho a tma. Jazdec a vlk prešli pohľadom po ďalších príbytkoch lemujúcich cestu. Všade mŕtvo, dymníky studené.

Muž zosadol z koňa a z pošvy na ľavom boku pomaly vytiahol meč. Uprostred záštity z čierneho kovu sa škľabila démonická tvár s drobnými drahokamami namiesto očí. Keď čiernovlasý zovrel rukoväť v oboch dlaniach, kamene zažiarili červeným svitom a popri čepeli preletel krvavý plameň. Čarodejník naširoko rozprestrel svoje vedomie a vnikol ním do najbližších domov.

„Všade prázdno,“ povedal po chvíli.

– Aj v košiaroch a chlievoch, – potvrdil vlk. – Zostali len myši, zopár mačiek a to psisko, čo breše za humnami. Čo sa tu stalo? Nebadám žiadne stopy boja.

„To ešte neznamená, že Dobrania neležia jeden cez druhého kdesi v jame. Mohla ich skosiť nejaká nákaza.“

– Necítim smrad krvi a mŕtvych tiel. Ani náznakom. Vyzerá to, akoby sa celý rod zrazu zobral a odišiel. Aj s dobytkom a všetkým potrebným.

Pohli sa.

Vlčie laby takmer nečujne cupotali po ceste, ktorá rezala Dobrogu napoly. Došli k ohybu rieky, do ktorého ústil potok pritekajúci zo severu. Nad sútokom stál dlhý podmurovaný zrub s bohato vyrezávaným priečelím. Dve temné postavy prešli po moste a dokorán otvorenými dverami nazreli do paloty. Všetko po starom – nikde ani živej duše a žiadne stopy po boji a zabíjaní, ba ani po inom umieraní.

„Sú preč,“ zašomral čiernovlasý. „Všetci niekam odišli. Ale prečo, Morenine kosti? Nevyzerá to, že by ich postihla neúroda.“

– Možno sa niečoho báli.


Ukážka z knihy Čas hrdinov II – nahliadnutie do knihy



Kniha Čas hrdinov II vychádza 20. 9. 2019 a bude predstavená na Comics salóne v DK Ružinov 21. septembra 2019, kde sa návštevníci budú môcť stretnúť s autormi aj zostavovateľmi a získať od nich autogramy.

Knihu Čas hrdinov II si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, momentálne so zľavou 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Údaje o knihe

Čas hrdinov II
Nová slovenská fantasy
Žáner: fantasy
Editori: Alexandra Pavelková a Martin Králik
Vydavateľstvo: Artis Omnis, edícia Margo
Rok vydania: 2019
Väzba: tvrdá
Obálka: Michal Ivan
Počet strán: 352
ISBN: 9788082010490


Súvisiace linky

Pozvánka: Príďte na Comics salón. Príde aj herečka Natalia Tena

Pozvánka na prednášku a krst knihy Čas hrdinov

V sobotu sa krstí fantasy dvojmo: Čas hrdinov a Zlato Arkony

Čas hrdinov a Zlato Arkony v STV

Recenzia: Čas hrdinov

Recenzia: Čas hrdinov ako bohaté fantasy menu


3. septembra 2019
Fandom SK - PR