Ohnivé pero Q2 2018: Hlad

ohnive pero

Na úpätí kopca stál malý dom, o ktorý sa už dlhé roky nikto nestaral. Dokonca nechali pootvorené dvere. Nad strechou sa skláňala mohutná vŕba, ktorá svojimi konármi škrabala strechu, akoby to boli mocné pazúry. Bola temná noc, ani len mesiac nesvietil. Vonku silne pršalo a dážď bubnoval do rozbitých okenných tabúľ. Premočený Rick stál pred domom a chvíľu sa díval na ošarpanú omietku a rozbité okenice. Po chvíli sa rozhodol, že vbehne dnu a poobzerá sa tam po nejakom jedle. Už dlho nemal nič v ústach. Nastali ťažké časy, lebo potravy bolo čoraz menej a mnohí umierali od hladu. Tí, ktorí prežili boli vystavení neustálym útokom a vraždeniu. Takto prišiel aj o celú svoju rodinu. Zostal sám, vydaný napospas chaosu a ničeniu.

Vyšiel na verandu. Poobzeral sa okolo seba či ho niekto nesleduje a cez pootvorené dvere vošiel do chladnej predsiene, kde zacítil nejaké jedlo. Otočil sa vpravo a zľakol sa vlastného odrazu vo vysokom zrkadle, ktoré stálo na zemi. V odraze naňho hľadela úzka tvár s vodnatými, čiernymi očami a veľkými zubami. Vychudnuté telo, samá kosť a koža, len hlavu mal akúsi veľkú.

Nezdalo sa, žeby bol niekto vo vnútri. Prešmykol sa do špinavej a smradľavej kuchyne, Na stole zahliadol syrové keksy. V bruchu začul škvŕkanie a ústach sa mu vytvorili sliny. Už sa na ne tešil.

Zrazu zavŕzgala podlaha v chodbe. Ktosi prichádzal. Počul pomalé šuchotavé kroky. V predsieni sa rozsvietilo slabé svetlo. Videl tieň, ktorý sa naťahoval a približoval. Začul rýchle dychčanie. Vo dverách sa objavil vráskavý muž v špinavých rifliach a károvanej košeli. Na hlave mal zopár sivých vlasov, ktoré mal prilepené k hlave. V ruke držal kovovú tyč.

„Zase si tu, ty hnusný bastard?“ Zareval. „Prišiel si zase kradnúť jedlo? Počkaj ja ti ukážem.“ Zdvihol svoju oceľovú zbraň a zahnal sa. Rick sa našťastie uhol a schoval sa pod stôl. Chlap však v zlosti stôl prevrhol a rozmlátil ho. Rickovi sa podarilo prešmyknúť dverami na chodbu, ktorou bežal do tmavej, neosvetlenej obývačky a schoval sa za zničený gauč. Namáhavo dychčal. Cez tmu v obývačke skoro nič nevidel. Hnusný chlap bežal za nim.

„Kde si, ty beštia? Predo mnou sa neschováš.“ Prskal.

Rick sa snažil zadržať dych. Ticho čakal za gaučom a rozmýšľal čo urobí. Vonku sa k dažďu pridal aj silný vietor. Konáre stromov bili do okenných skiel. Ležal schúlený za gaučom a v hlave si rýchlo premietal najrýchlejšiu cestu von. Starec vošiel do stredu miestnosti a obzeral sa okolo seba. Snažil sa zasvietiť svetlo, ale nešlo to, žiarovka vyhorela. Jeho silueta pôsobila desivo, akoby to bola veľká príšera. Zrazu vonku niečo s hrmotom zaburácalo. Vietor prevrhol starý nábytok a ten urobil rámus. Muž vyzrel von oknom, aby zistil čo sa stalo, vtedy Rick vybehol spoza gauča a upaľoval na chodbu. Už bol pred vchodovými dvermi, keď na chrbte zacítil tupú bolesť. Začul puknutie. Niekoľko kostí sa mu zlomilo. Nohy sa mu podlomili a spadol na zem. Muž ho dobehol, začal mlátiť hlava nehlava a vyrevoval pritom nezmysly.

Snažil sa plaziť, ale nešlo to. Zdalo sa, že ma všetko zlomené. Telom mu prechádzala hrozná bolesť.

Útočník sa zrazu rozohnal a udrel svoju obeť po hlave. Rickovi prebehol celý život pred očami. Videl ako prvý krát vyšiel zo stoky, kde sa narodil a uvidel svet. Ako ho prvýkrát lovili ľudia a on im utiekol. Ešte niekoľko ráz zachrčal a prevalil sa na bok. Fúziky aj celú srsť mal špinavú od krvi. Posledný krát zatrepal labkami a bol mŕtvy. Odobral sa do potkanieho neba k svojim blízkym.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

22. októbra 2018
Zuzana Engelová