Ohnivé pero - jar 2024: Bojovná princezná

ohnive pero

Bojovná princezná práve získala všetko, na čom jej záležalo. Je pasovaná za elitného rytiera i za najvyššiu veliteľku spojených armád súčasne. Má v rukách ten najlepší meč, aký kedy vyrobili elfskí spojenci a hovorí sa o ňom, že ho môže používať len niekto čestný a spravodlivý, pretože iným by priniesol záhubu. Z najčistejšieho mithrilu, zlata a neznámych rúd má vytvorené nádherné brnenie, ktoré je nielen pevné, ale i ohybné. V nádherných vlasoch má čelenku vyrobenú zo striebra a všetkých nebeských hviezd.

Môže si vybrať muža, ak bude chcieť. Môže si každý deň vybrať čokoľvek len bude chcieť robiť. Jej zásluhou je všade mier a jej posledný protivník, ktorého porazila pred všetkými v čestnom súboji, má na sebe okovy. Čaká ju hostina s tými najlepšími pokrmami a do všetkého hrá nádherná hudba. Deň, aký nemá chybu.

Dvorania, mešťania, roľníci i poslovia z ďalekých krajín ju milujú a privolávajú na jej slávu a básnici o nej skladajú oslavné básne. Všade je množstvo kvetov.

Kráľ práve prižmuruje na jeden z jej návrhov. Odteraz každý a každá, kto bude mať záujem, sa môže naučiť bojovať. Západným i východným štýlom, so všetkými zbraňami a získa tak veľkú silu, ako i nesmiernu obratnosť, akú ani dvorní akrobati nemajú.

Najlepšie, neriedené víno, je jednoducho všade. Červenšie ako krv a sladšie ako horský med. Prináša ho ten najkrajší muž z kraja, o akom zatiaľ nikto nikdy nepočul.

„Kto si?“ pýta sa ho princezná po tom, čo vypila celý pohár.

„Som ten, kto pozná to najlepšie víno.“ odpovedá jej mladý muž.

„To súhlasím,“ hovorí princezná a vyprázdňuje i druhý pohár. „Ale aj tak, kto si?“

„Som posledný. Možno prvý. Kto vie?“

„Posledný alebo prvý… čo?“

„Nepriateľ.“


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

26. februára
Mária Nováková