Ohnivé pero - jar 2023: Nerozluční priatelia

ohnive pero

„Prešla som celý okruh sveta, no nikde som ju nenašla." Nešťastne si vzdychla Akira. Utrápeným pohľadom sa pozrela na hviezdnu oblohu. Už je to rok, čo je oddelená od svojej pani. Pevne si zaumienila, že sa nikdy nevzdá až dokým ju nenájde. Vo svojej pamäti má pevne vyryté spoločné chvíle strávené s Olíviou jej najlepšou kamarátkou, ktorá ju zachránila pred istou smrťou. Keď sa nasýtila pohľadu na nočnú oblohu, vybrala sa opäť na cestu.

„Ubehol ďalší rok, no moje hľadanie bolo opäť neúspešné. Olívia je jediný človek, s ktorým sa môžem rozprávať a hľadanie v ríši zvierat je naozaj náročné. Prečo nikto nerozumie môjmu smútku?" Keď si uvedomila, že bola zase neúspešná, nešťastne zavyla smerom k oblakom.

Ako tak kráčala hustým lesom pokrytým padajúcim lístím, narazila na svorku vlkov. Vydesená sa snažila nájsť úkryt pre záchranu svojho života, no skôr ako to stihla urobiť, skočil jej do cesty obrovský nepriateľ. Nemilosrdne na ňu ceril zuby, akoby ju chcel zožrať zaživa.

„Prosím majte zľutovanie. Ja som tiež pes, prečo by ste ma zabíjali? Sme predsa rodina."

„Ako sa opovažuješ prirovnávať k vlkom. Si len bezcenný pes túlajúci sa lesom. Tvoj život tu určite dnes končí." Bezcitný nepriateľ ešte stále na ňu ceril zuby.

Akira sa otočila aby unikla svojej záhube. Rýchlim behom kľučkovala pomedzi stromy, keď jej tento krát do cesty skočil ďalší vlk. Naozaj tu zomriem? Pýtala sa sama seba pri pohľade na svorku, ktorá ju obkľúčila z každej strany. Nebojácne zatvorila oči a snažila sa rozmýšľať. Smrti sa nebojím ale stále som nenašla Olíviu, akoby som tu mohla zomrieť. Akira nestihla otvoriť oči, keď zrazu pocítila zuby, ktoré sa nemilosrdne zaryli do jej chrbta. Bolestne zastonala. Jej žalostné kňučanie sa nieslo celým lesom. Po chvíli sa začala zem otriasať, akoby sa ku nim valila rieka.

„Pozór!" Hlasným revom kričal mohutný jeleň, ktorý na svojej hlave niesol impozantnú korunu. Nebojácne sa rútil na svorku vlkov aby zachránil nevinnú obeť volajúcu o pomoc. Bez akéhokoľvek strachu rozmetal svojich nepriateľov, ktorý sa sotva pozviechali po prvej rane a už na nich mieril ďalší útok. Ich vodca dal príkaz na ústup.

„Veď počkaj! Ja ťa dostanem!" Zavrčal na neho pred tým ako odišiel.

Jeleň mu dal svojim majestátnym postojom najavo, že sa ho nebojí a počká si na neho.

„Ďakujem za záchranu." Tichým hlasom zastonala Akira, ktorá akoby zázrakom prežila útok vlkov.

Jeleň podišiel bližšie, aby sa ubezpečil či to rozchodí.

„Si v poriadku?" Naklonil ku nej svoju hlavu aby na ňu lepšie videl.

„Vlci sú naozaj nemilosrdní, keď ani teba nešetrili. A čo tu vlastne robíš takto uprostred lesa a navyše úplne sama?"

Mladá sučka sa snažila pozviechať a prekonať bolesť, ktorá sa niesla po celom jej tele. Skôr ako mu čosi odpovedala, hľadala bezpečné miesto. Bola si istá, že sa len tak ľahko nevzdajú.

„Musíš okamžite opustiť tento les. Poď za mnou, ukážem ti najbezpečnejšiu cestu aby si neprišla k ďalšiemu úrazu. Ten by si už určite neprežila."

„Ďakujem.“ Krívajúca Akira ticho nasledovala svojho záchrancu. Obdivovala jeho majestátnosť a odvahu. Postaviť sa svorke vlkov, to nedokáže len tak hocikto.

„Tak a sme tu." Oznámil jeleň keď sa konečne dostali na okraj temného lesa.

„Ešte stále si mi nepovedala, čo tu robíš. Psy by mali byť pri svojich pánoch. Ako je možné, že si tu sama?"

„Je to už veľmi dlho, čo hľadám svoju pani." Jej smútok prevyšoval bolesť, ktorú jej spôsobili nepriatelia.

„Prešla som snáď každý kút aby som ju našla, no stále som sama."

„Naozaj? Musí byť pre teba veľmi dôležitá. Povedz mi o nej niečo viac." Jeleň je bezstarostné zviera, ktoré je odkázané samé na seba. Ľuďom sa oblúkom vyhýba, no na druhej strane obdivuje zvieratá, ktoré s nimi žijú. Rád by o tom počul aspoň pár viet.

Akira sa teda pustila takmer z posledných síl do rozprávania aby mu situáciu upresnila.

„Olívia je najlepší človek na tomto svete. Keď som bola na pokraji svojho života, zachránila ma. Majitelia, u ktorých som sa narodila, ma po pár týždňoch vyhodili uprostred lesa. Túlala som sa niekoľko dní, keď mi dochádzala sila a chuť do života. V tom sa objavila moja záchrankyňa. Nežne ma zobrala do náruče a sľúbila, že mi už nikto nikdy neublíži. Od tej chvíle sme životom kráčali ruka v ruke. Spoločne sme pozorovali hviezdnu oblohu a bezstarostne behali po svete. Vždy keď jej bolo ťažko prišla za mnou aby sa mi zdôverila. Olívia je jediný človek, s ktorým sa môžem rozprávať, totiž neviem, ako je to možné, ale rozumie mi každé slovo. Jedného dňa sa všetko zmenilo keď bez slova zmizla. Rozhodla som sa, že ju pôjdem hľadať nech by ma to stálo čokoľvek." Nastalo ticho.

„Musím uznať, že puto medzi psom a človekom je naozaj jedinečné. Je to niečo čomu nikdy dostatočne neporozumiem." Konštatoval jeleň.

„Máš pravdu, môj život sa viaže na ten jej. Preto sa nikdy nevzdám."

„Myslím, že tvoj život je takmer na konci." Kráľ lesa bol otvorený pri pohľade na Akiru, ktorá bola tento krát naozaj vo veľmi vážnom stave.

„Preto som sa rozhodla, že sa vrátim domov. Možno na mňa čaká, aby sa so mnou posledný krát rozlúčila. Ešte raz ti ďakujem. Môj život si možno nezachránil ale získal si pre mňa aspoň čas. Moja nádej umrie posledná."

Jeleň sa pozeral ako mizne v diaľke. Chcel sa ubezpečiť, že toto miesto opustí v bezpečí pred vlkmi aby sa splnil jej posledný sen. Bol si istý, že on tento pocit nikdy nezažije.

Akira sa blížila k svojmu domu, ktorý sa rozprestieral na veľkých hektároch pôdy. Život na tomto mieste po boku Olívie bol naozaj nádherný. V hlave sa jej vynárali všetky spoločné chvíle. Túžba stretnúť jej najlepšiu kamarátku bola tak silná, že ju ešte stále držala pri živote.

Krívajúc sa približovala ku starému gaštanu, pod ktorým trávili bezstarostné chvíle aby sledovali západ slnka. Z diaľky videla útlu postavu sediacu na vozíku. To nemôže byť Olívia. Jej postava je väčšia. Pomyslela si. No ako sa tak približovala do jej nosa sa dostala vôňa, ktorá bola na tomto svete jedinečná. Bola si celkom istá, že patrila jej najlepšej kamarátke. Okamžite začala kňučať v nádeji, že jej pobeží v ústrety. Bolestným behom bežala ku gaštanu, no skôr ako dobehla uvidela svoju milovanú Olíviu. Keby nepoznala jej pach určite by ju nepoznala. Bola vo veľmi zlom stave. Takmer na pokraji života.

„Akira, Akira. Tu si. Konečne som ťa našla." Horko plakala Olívia, ktorá si myslela, že zomrie skôr ako ju opäť uvidí.

Zranená sučka jej okamžite skočila do náruče.

„Dokázala som to. Konečne som ťa našla. Teraz môžem spokojne odísť." Tichým hlasom oznámila Akira. Mladá žena si až teraz uvedomila, že jej spoločníčka je celá od krvi a na pokraji svojich síl.

„Musela si veľmi trpieť. Odpusť mi, že som sa vytratila. Smrť si nevyberá medzi ľudmi ani medzi zvieratami. Môj beh života tiež končí. Náš spoločný život je to najkrajšie čo ma mohlo stretnúť. Som za teba veľmi vďačná Akira. Naše puto ani smrť nezlomí. Neboj sa, po tomto nás čaká celá večnosť. Verím, že v nej budeme spoločne." Olívia len ťažko zo seba vypustila tieto slová aby sa posledný krát rozlúčila so svojou nenahraditeľnou kamarátkou a vyprevadila ju do večnosti.

„Ďakujem, počkám na teba." Posledná veta Akiri pred tým čo posledný krát vydýchla. Olívia horko plakala, no vedela, že o pár dní sa opäť stretnú.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

10. apríla 2023
Dominika Filčíková