Recenzia - Ilona Andrews: Magie spaluje

Napätie predpovedi počasia

Magie spaluje

Niekedy v možnoajbudúcnosti sa kyvadlo rovnováhy opäť začne vychyľovať na stranu mágie. V čase prechodu búrlivé vlny v nárazoch podobných tajfúnom (niet lepšieho ventilu pre tlak reality než fantastika) sa striedajú okamihy fungovania technológie s mágiou v rôznej intenzite. Trosky civilizácie sa preskupujú bizarným, takmer malebným spôsobom.

Aj v metropole amerického juhovýchodu, Atlante, meste Scarlett O´Harrovej a Bena Matlocka, kde žije Kate, dáma ani len autorskou dvojicou ešte nepreskúmaných možností a schopností. Jej otcom bol Rus, no z hmly pôvodu sa vynárajú útržky názvov mýtických bytostí, náznaky obrazov a nadávky. Dôležitejší je dnešok, v ktorom sa hrdinka živí pacifikovaním príšer prúdiacich z útrob turbulencií mágie často aj v ťažko identifikovateľných podobách, pretože počasie je veľmi neisté.

Kate balansuje medzi spoluprácou s Rádom a Cechom, aby sa zdala sama sebe nezávislá. Avšak chystá sa vo vzťahu ku Curranovi, pánovi šeliem a kožomencov (veľmi pekný a výstižný výraz pre dlakov všetkých druhov), združených do klanov vo Svorke, niečo možno aj predvídateľné. Niečo, čo sa samozrejme bude naťahovať – v súvislosti s viackrát spomenutým nepokojom Katiných hormónov, zrejme rovnako búrlivým ako návaly mágie. Ach Dostojevskij, ruská duša klope zvnútra na dvere… psychoanalýzy…

Prosím, radšej prirovnaní sa uchránim, avšak on môže pripomínať hypostázu Rhetta Buttlera a ona je bojovníčka cajchovaná. Tentoraz v druhom zväzku aj s príchuťou klíčiacej lásky k zrejme už sirote Júlii. Vcelku, aby som nezabudol, v dejovej línii ide o (okrem striedania sa hypotetických niecelkomleni­baak) pracovných partnerov v rozmanitých podobách a polohách – mladistvý Derek, spoľahlivý Jim, vábivo klzký Saiman, prekliate pudovo primitívny Bran a Curran, samozrejme, takmer všetci majú 180 cm, prípadne viac. A skvelé hrudníky.

A tiež ide o nepremyslené vzkriesenie keltských kultov, Morrigain a Morfran, nebojte sa, zmätok a pletenie sa v názvoch nie sú vlastné tentoraz iba vám. Vrany, kotlíky, hrdinovia s netrpezlivými rukami, veštkyne uprostred ozrutnej korytnačky ukrytej v parku, tanec na zasneženej rímse, rozbor poetologickoemočnej podstaty revu leva, ktorý je zároveň aj mužom, sexuálne návyky hyenodlakov, chápadlá morských príšer prenikajúce cez sklo, boje a prísľub erotiky, kožomenci kontra zhuba hlbín, závan dojímavej obety, jednoducho upírska fantasy so zmyslom pre dynamiku a vyváženosť proporcií, strihnutá medzi peklo, krv a budoár.


Magie spaluje (anglický originál: Magic Burns)

Autor: Ilona Andrews

Preklad: Hana Šimečková

Obálka: Adam Dragon

Vydavateľstvo: FANTOM Print, Ostrava

Väzba: pevná s prebalom

Rozmery: 145×205 mm

Počet strán: 256


Zo série o Kate Danielsovej zatiaľ vyšlo:
1. Magie mrtvých
2. Magie spaluje (recenzia)
3. Magie útočí (recenzia)
4. Magie krve (recenzia)
5. Magie zabíjí (recenzia)
6. Magie na vzestupu (recenzia)
7: Magie ničivá (recenzia)
8: Magie změny (recenzia)

Spin-off: Magie střelného prachu (recenzia)


13. apríla 2012
Miloš Ferko