Najzásadnejšie batmanovky posledných desaťročí, 2. časť

Návrat Temného rytíře

Vitajte pri čítaní druhej časti nášho 5-dielneho komiksového seriálu (tu si môžete prečítať predchádzajúcu časť). Dnes si preberieme štvoricu zásadných batmanoviek, za ktorými stojí trojica zásadných komiksových scenáristov Alan Moore, Grant Morrison a Frank Miller. Tentokrát Batmanov začiatok i koniec, medzi tým nenápadný kameňák a jedna statná budova s názvom Arkham.


Batman: Rok jedna (orig.: Batman: Year One)

Prečo to tu je? Lebo ukazuje začiatky Batmana v Gothame.

O čo ide? V polovici 80. rokov podnikol Frank Miller (Sin City, Daredevil: Rok jedna) odvážny krok, keď vyrozprával ťažké Batmanove začiatky. So všetkými chybami, omylmi a nedorozumeniami, ktoré k tomu nevyhnutne patrili. To sa stalo v r. 1987. Rok predtým pre zmenu vyrozprával Návrat Temného rytiera, pojednávajúci naopak o Batmanovom konci.

Rok jedna začína príchodom dvoch kľúčových postáv do zhnitého Gothamu: Wayne sa vracia z potuliek po svete a okamžite sa naňho vrhajú novinári. Naopak, prvý raz sa objavuje Jim Gordon, pôvodne z Chicaga.

Rok jedna by mal poznať každý – napriek tomu, že zostarol (Batman na rogale) a obsahuje skratky, ktoré sú v dnešnej dobe nedostatočné (Wayne premýšľa, ako bojovať so zločinom, do izby vletí netopier a – voilá, na svete je Batman). No v čase uvedenia na trh Rok jedna spôsobil revolúciu. Neortodoxný Miller ukázal fanúšikom odvrátenú stranu komiksu: špinavú, bezútešnú, neveselú, pochmúrnu, temnú, vážnu a v rámci možností realistickú. Taký prístup od amerického mainstreamového superhrdinu v tých časoch nikto nečakal.

Frank spojil sily s ilustrátorom Davidom Mazzucchellim (Daredevil: Zmrtvýchvstanie) a spoločne ukázali svetu nielen zrod Batmana, ale tiež jedného z jeho najvernejších spojencov. Gordon sa snaží nestratiť sa v oceáne špiny, dezilúzie, korupcie. Podarí sa mu to alebo sa napokon zašpiní aj on?

Batmanove začiatky sú autormi obľúbené, takže nečudo, že sme sa v minulosti stretli s viacerými. Rozprávali o tom istom, ale zároveň notoricky známe veci poňali trochu inak (v jednej verzii sa ukáže, že Alfred vražde Wayneovcov mohol zabrániť). Z batmanovských originov spomeňme Rok nula od Scotta Snydera alebo Zem jedna od Geoffa Johnsa. Ale Millerov kúsok je v rámci Netopierových počiatkov zrejme najznámejší.

Bolo to sfilmované? Bolo: ako animovaný film v roku 2011. Okrem toho sa komiksom inšpiroval Nolan vo svojej trilógii. Ukázal Batmanove neľahké začiatky, získavanie spojencov, boj s korupciou na najvyšších miestach a potieranie mafie. Komiks a Nolanov Batman začína disponujú rovnakým záverom: Gordon v noci čaká na streche, aby Batmana informoval o novom hráčovi na poli gothamských zločincov. Hovorí si Joker. O tom, čo nasledovalo potom, sme sa dočítali v Mužovi, který se směje (o ktorom si povieme neskôr).

Vydanie v ČR: Batmanove počiatky vydala CREW v roku 2007.


Návrat Temného rytiera (orig.: The Dark Knight Returns)

Prečo to tu je? Lebo to ukazuje koniec Batmana v Gothame. Napriek svojmu veku je to každopádne skvelý komiks a v čase svojho uvedenia na trh spôsobil značný otras. Určite je to zásadný míľnik v rámci Batmanovho kánonu. Publikum dovtedy bolo zvyknuté na nenáročné komiksy a toto bolo temné, ponuré a dospelé.

O čo ide? Frank Miller chrapľavému Netopierovi daroval nielen úvod kariéry, ale i koniec. To sa len tak nevidí.

Návrate Temného rytíře predstavil starého, vyhoreného, znechuteného Waynea, ktorý ako Batman dávno odišiel na dôchodok. Svet zločinu sa medzitým zmenil. Hoci sa to môže zdať neuveriteľné, do Gothamu zavítali ešte agresívnejšie vplyvy, než aké v ňom dominovali predtým. Je načase vrátiť sa. Ale nebude to zároveň derniéra?

Komiks po desaťročiach od svojho narodenia (1986) ako všetko na svete zostarol. Na to, aký dôležitý v zápletke je kladený dôraz na starého Batmana, to v praxi vyzerá tak, že si párkrát povzdychne, že je na to pristarý a možno dostáva o trochu väčšiu nakladačku, než kedysi. Poteší originálne poňatý „Robin“. Zaujímavé je, že ak v Roku jedna lepšou postavou než Batman bol Gordon, tak v Návrate Temného rytiera sa história zopakuje.

Bolo to sfilmované? Ako sa to vezme. Návrat Temného rytiera je komiks, ktorým sa mierne inšpiroval Nolan v závere svojej battrilógie v roku 2012. Priamo komiks bol sfilmovaný v podobe animovaného dvojdielu v rokoch 2012/2013, kde strážcu Gothamu daboval RoboCop Peter Weller.

Vydanie v ČR: Prvý raz v roku 2003, následne v 2012 a zatiaľ posledný raz v r. 2021.


Pochmúrny dom v pochmúrnom svete (orig.: Arkham Asylum – A Serious House on Serious Earth)

Prečo to tu je? Lebo sa to venuje jednej z najzásadnejších stavieb v Batmanovom svete.

O čo ide? Ťažko opísateľné. Batman vchádza do Arkhamu a nie je mu všetko jedno. A to už je čo povedať.

Arkham je najobávanejšia psychiatrická liečebňa vo svete DC. Sú do nej umiestňovaní najnebezpečnejší zločinci. Legenda hovorí, že vstupné dvere sú otáčavé. Ako inak si vysvetliť, že spoza temných múrov sústavne uniká jeden gauner za druhým?

Stierajú sa hranice medzi realitou a snami, medzi zvyškami zdravého rozumu a prepadom do zmätku. Scenár Granta Morrisona (Batman a syn, Batman R.I.P.) je možno vynikajúci, ale oproti geniálnej kresbe fenomenálneho Davea McKeana (Sandman Neila Gaimana) sa krčí v kúte. Obaja páni pochádzajú z Veľkej Británie. Zrejme i to je jeden z dôvodov, prečo komiks vyzerá tak neamericky a „inak“. Neopísateľne, halucinogénne. Kresba sa vzpiera akýmkoľvek, hoci čo i len symbolickým spojeniam s reálnym životom.

V zozname nesmel chýbať kľúčový komiks venovaný Arkhamu. Je to zásadné, kultové miesto. Odborník nielen na plány, ale tiež na plány v plánoch, síce do Arkhamu z pracovných dôvodov chodí často, ale toto je ojedinelý úkaz, keď sa v stavbe odohráva celý komiks.

Bolo to sfilmované? Ak nerátame španielsky fanúšikovský kraťas z r. 2007, tak nie. Pred časom kolovala zvesť, že tohtoročný filmový Batman (keď ho ešte chystal Ben Affleck) sa mal odohrávať v Arkhame. To by bol jednoduchý a pritom geniálny spôsob, ako sa stretnúť s najznámejšími Batmanovými protivníkmi. K sfilmovaniu každopádne nedošlo. Ale Arkham sa sem-tam vyskytne vo filmoch. Napr. v Batman začína od Nolana mu šéfoval Cillian Murphy alias Scarecrow a šlo o fakt odpudivé miesto.

Vydanie v ČR: Hoci Pochmurný dům v pochmurném světě v origináli vyšiel už koncom 80. rokov, v ČR až v roku 2007. Rýchlo sa stal beznádejne vypredaným a tak boli fanúšikovia nadšení, keď v roku 2019 vyšiel v DKK v jednej knihe spolu s príbehom Muž, který se směje. Spomenutá DKK kniha obsahuje aj retro bonus zo začiatku 80. rokov, v ktorom sa prvý raz naplno predviedol Arkham.


Kameňák (orig: The Killing Joke)

Prečo to tu je? Lebo to odpovedá na jednu z najmrazivejších záhad Batmanovho kánonu: Kto je Joker?

O čo ide? Zásadný klenot o Batmanovi vlastne nepojednáva o ňom, ale o jeho výbušnom vzťahu ku korunnému princovi zločinu. Burton vo svojom prvom filme o ušatcovi dokonca zašiel tak ďaleko, že (v rozpore s komiksmi) z Jokera urobil vraha Bruceových rodičov.

Joker sa prvý raz sa objavil v roku 1940 v Batman #1.

Kontroverzný scenárista Alan Moore (Bažináč, Z pekla, Watchmen) s pomocou ilustrátora Briana Bollanda (Sudca Dredd) vyrozprával utajenú kapitolu z Jokerovej minulosti. Kým bol predtým, než sa stal Jokerom? Mal ženu? Deti? Čo ho viedlo k tomu, aby sa stal Jokerom? Bol k tomu donútený? Kým? A prečo? Išllo o nevyhnutnú sériu udalostí logicky vedúcich k jedinému možnému záveru?

Mnohých akiste pobúri, že tvorcovia zničili fascinujúce tajomstvo. Moore však prostredníctvom Jokera jasne hovorí, že si to Joker môže skrátka len zle pamätať, resp. že sa s ním zahráva jeho pošramotená psychika. S týmto ostatne pracoval aj Nolan v Temnom rytierovi, kde sme sa tiež dočkali viacerých možných vysvetlení a mohli sme si vybrať, ktoré z nich (a či vôbec niektoré) je pravdivé.

Oveľa neskôr sa na Jokerov zrod ešte šokujúcejšie pozrel Scott Snyder v Konci hry, kde pracoval s neuveriteľným podozrením, že Joker v Gothame tajne úraduje už celé stáročia vďaka Lazarovej studni (!).

Niektorí čitatelia zabúdajú, že sa pôvod bledého muža objavil už v Detective Comics #168 v r. 1951. V ňom vystupoval ako Red Hood, na konci si sňal masku a prezradil, že pracoval v laboratóriu, rozhodol sa ukradnúť milión z továrne na výrobu hracích kariet, vytvoril identitu Red Hooda a počas úteku z miesta činu preplával nádrž s chemickým odpadom. Keď zistil, že má zelené vlasy a extrémne bielu pokožku, sám si dal prezývku Joker (keďže vykradol fabriku na karty). Ak teda chce niekto kritizovať Moorea, nech sa vráti v čase do 50. rokov.

S postavou tajomného Red Hooda s valcovou nepriehľadnou maskou červenej farby sa v rámci Batmanovho kánonu spája Joker. V roku 2005 (DKK Batman: Pod maskou) ale identitu prebral oživený Robin č. 2 alias Jason Todd, ktorého paradoxne Joker pred desaťročiami zabil (DKK Batman: Smrt v rodině). A kruh sa uzavrel. Komplikované? Vitajte vo svete komiksu.

O pár desaťročí neskôr sa s Jokerovým civilným životom pohral Geoff Johns v komikse Tři Jokeři. Síce sa do nášho rebríčka neprebojoval, lenže v poňatí Batmana/Jokera bol pozoruhodný: Ukáže sa, že jeden o druhom vedia všetko (vrátane identít), no zároveň sa ukazuje, že na tom nezáleží. Prečo by malo? Čo by to na veci zmenilo?

O Jokerovej popularite vypovedá i existencia grafického románu s prozaickým názvom Joker. Stojí za ním zručný scenárista Brian Azzarello (Lex Luthor: Muž z ocele) a brutálny kreslič Lee Bermejo (Pred strážcami). Jokera v ňom prepustia z Arkhamu a v spoločnosti šoféra sa v nočnom Gothame pokúša vrátiť na výslnie. Batman tu má iba cameo. Na finále komiksu plynulo nadviazal grafický román Batman: Zatracení v rámci edície Black Label.

Bolo to sfilmované? Ak dáme bokom jemnú inšpiráciu v Nolanovom Temnom rytierovi, tak áno, bolo: v roku 2016 ako animák.

Vydanie v ČR: V čierno-bielej podobe na pokračovanie v časopise CREW. Následne sa objavil v roku 2013 v knihe Kameňák a další příběhy. V nej legendárny príbeh vyšiel vo farbe.

Tak pre dnešok stačilo, pokračovanie bude o týždeň. Dobrú noc a Batman s vami.


Súvisiaci link

Pod týmto linkom nájdete všetky články súvisiace s komiksmi alebo filmami o Batmanovi na Fandom.sk


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. apríla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií