Zabíječ upírů

King William

V poradí šiesty príbeh o Gotrekovi a Felixovi nás zavedie do temného kraja Sylvánie, ktorý ovládajú upíri. Pre tých, ktorí nepoznajú oboch hrdinov, bleskovo rekapitulujem ich históriu. Gotrek je trpaslík, ktorý sa pre neznámy zločin stal členom kultu trolobijcov – trpaslíkov, ktorých životným osudom je hľadanie hrdinskej smrti. Na jeho ceste ho doprevádza človek Felix, ktorý kedysi prisahal, že o ňom po jeho smrti napíše veľkolepú báseň. Spoločne prešli cez najrôznejšie dobrodružstvá, rozsekali stovky skavenov, porazili mocného démona, skolili draka a zabránili invázii armády chaosu…

Ak knihu porovnám s predchádzajúcimi dielmi, môžem spokojne konštatovať, že po nie príliš dobrej piatej knihe kvalita znovu stúpla. Osobne považujem za najvydarenejšieho Zabíjača démonov, no tento diel zaujal hneď druhé miesto.

Čo nás v tomto príbehu čaká?

Po obliehaní kislevského mesta Praag hordou Chaosu vládne všade hladomor. Situácia sa ešte zhorší príchodom tajomného vraha, ktorý po sebe zanecháva mŕtvoly bez jedinej kvapky krvy. Našich hlavných hrdinov si najme bohatý zberateľ znepokojený správaním sa istého Adolpha Kriegera, ktorý chce za každú cenu získať jeden na oko bezcenný amulet z jeho zbierky. Ako to už chodí, ten amulet vôbec nie je len kus lacného šrotu, ale jeden z najmocnejších artefaktov zo zabudnutých čias, vytvorený samotným Nagašom. Udalosti sa začnú odohrávať rýchlejšie. Ulriku unesie spolu s talismanom Adolph Krieger ktorým je samozrejme náš hladný upír, Gotrek a Felix zažijú dlhé prenasledovanie po Sylvánii, zoznámia svoje zbrane s nemŕtvymi a ich púť vyvrcholí v Drakenhofe, kde prídu o spústu priateľov.

Epická skladba príbehu je presne taká, na akú sme si v sérii zabíjačov zvykli. Bojov sa zdá byť síce trochu pomenej, no na druhej strane sú kvalitnejšie. Samozrejme, najpodarenejší je finálny súboj s upírom.

Kniha má ale aj negatívne stránky. Neviem, či je to chyba autora alebo prekladateľa, no niektoré frázy sa neustále opakujú. Určite by sa dali formulovať inak, pretože takto skutočne bijú do očí. Taktiež sa niekedy bez zjavnej príčiny mení názor postáv na určitú situáciu a tak niekedy konajú nelogicky.

Pre odporcov skavenov mám jednu potešujúcu správu: žiadni v tejto časti nie sú. Nenájdete tu žiadne pasáže o šedom veštcovi Thanquolovi, dokonca sa v celej knihe spomenie jeho meno iba raz.

Snaď kvalita nasledujúcich dielov znovu neklesne. Hodnotenie 8/10 je hlavne za atmosféru, ktorá vás prinúti čítať knihu až do konca.

Zabíječ upírů, King William, Warhammer – Gotrek & Felix 6 (Polaris, orig. Vampireslayer, obálka Adrian Smith, preklad Leona Malčíková, 296 strán)


24. októbra 2002
Reader