Víťazi poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2021 sú už známi

Socha - CEFA (Warhol)

Jesenný čas patrí už tradične nielen nádielke nových knižných titulov, ale aj finále najprestížnejšej žánrovej poviedkovej súťaže na Slovensku – Martinus Cena Fantázie. O priazeň poroty i fanúšikov literárnej súťaže zameranej na fantastiku sa opäť uchádzalo množstvo prihlásených poviedok – aby dostali šancu umiestniť sa v niektorej zo súťažných kategórií, museli tento rok premiérovo obstáť aj v editorskom predkole. Ktorá poviedka napokon zvíťazila?


Vyhlásenie výsledkov Martinus Ceny Fantázie 2021 už po druhý raz prebehlo na frekvenciách mediálneho partnera Rádia Devín. Pozvanie moderátorky Zuzany Belkovej do vysielania relácie Ars litera 11. novembra prijali zástupcovia z radov poroty aj organizátorov, a to vedúca organizačného tímu Jozefa Pevčíková, blogujúci porotca Zdeno Mikláš a Peter Ohrajter zo spoločnosti ESET.

Ako sa všetci zhodli, najväčšou novinkou 19. ročníka bolo trojkolové hodnotenie textov, pritom to prvé zabezpečili dve profesionálne editorky z knižnej branže. K samotnej porote sa tak tento rok dostali len tie poviedky, ktoré prešli „sitom“, kde editorky vyradili texty nespĺňajúce vopred stanovené požiadavky.

„Teší nás, že napriek prísnejším podmienkam a novozavedenému editorskému predkolu sa autori slovenskej fantastiky nedali odradiť. Z celkovo prihlásených 258 súťažných textov postúpilo ďalej 153 nádejných kandidátov na víťaza,“ uviedol Ivan Aľakša, zakladateľ súťaže.

Porota v zložení prekladateľka Oľga Kralovičová, spisovateľka Dominika Madro, akademik Daniel Szoó, blogujúci porotca Zdeno Mikláš a herec Lukáš Frlajs tak mala oproti minulému roku v čítačkách o niečo menej strán súťažných textov. Aj napriek tomu mali porotcovia stále náročnú úlohu prečítať a obodovať všetky postupujúce poviedky žánrov sci-fi, fantasy a horor. Okrem toho, z ich bodového hodnotenia vzišiel aj víťaz Ceny poroty. „Najvyššie hodnotenou poviedkou Martinus Ceny Fantázie je tento rok výborné sci-fi, umne splietajúce klbko časových línií: Hitlerova cena mieru od Tomáša Hrábka,“ uviedol porotca Zdeno Mikláš. Presné bodovanie všetkých súťažiacich poviedok bude opäť publikované v tabuľke v aktuálnom zborníku Fantázia.

Finálová pätica, ktorá postúpila do tretieho kola, následne zabojovala o priazeň čitateľov na blogu generálneho partnera súťaže, internetového kníhkupectva Martinus. Aj tu zaznamenali organizátori rastúci záujem o súťaž i samotné hlasovanie. „Tento rok sa zapojilo 1 572 hlasujúcich a zaujímavosťou je, že medzi prvým a druhým miestom je veľmi tesný rozdiel šesť hlasov,“ prezradila Jozefa Pevčíková za organizačný tím. Kto teda napokon uspel a presvedčil o svojich spisovateľských kvalitách najviac hlasujúcich?

Absolútnou víťazkou devätnásteho ročníka súťaže sa stala Beáta Takáčová s fantasy poviedkou O čom sa nehovorí (374 hlasov). Druhé miesto obsadil Tomáš Hrábek so sci-fi poviedkou Hitlerova cena mieru (368 hlasov), tretie získal vďaka hlasom čitateľov Richard Zamec a jeho fantasy poviedka Hic sunt leones (315 hlasov), štvrtá skončila Iveta Ragulová s hororovou poviedkou Zberateľ (300 hlasov) a piate miesto získala J. F. Stankovianska a jej sci-fi poviedka Jedna salámová (215 hlasov).

Tak ako každý rok, zasadli aj poroty ďalších súťažných kategórií. Cenu spoločnosti ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku roku 2021 prisúdili porotcovia súťažnému textu s názvom Terra a jaskyňa čierneho netopiera, ktorého autorkou je Jara Radošovská z Banskej Bystrice. Víťazná poviedka zaujala premysleným príbehom a zručnosťou, akou sa autor prihovára čitateľovi. „Najvyššie hodnotenie získala tak od stálych hodnotiteľov, ako aj našich kolegov, ktorí sa tento rok ocitli v pozícii tretieho člena hodnotiacej komisie,“ dodal Peter Ohrajter zo spoločnosti ESET.

Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku, ktorú už tradične udeľuje vydavateľstvo Artis Omnis, získala Iveta Ragulová z Bratislavy za súťažný text s názvom Zberateľ. Ako uviedol porotca Ivan Harman, poviedka si ich získala najmä netradičnou zberateľskou vášňou, prekvapivým zvratom v závere a v neposlednom rade autorkiným citom pre detail a vtip.

Občianske združenie Fantázia udelilo Cenu za najlepšiu fantasy poviedku Nadi Langovej z Prahy za jej Kolomanovo starožitníctvo. „Tá poviedka zasiahla moje srdce a platí to pri každom ďalšom čítaní. Aj keď je to iba poviedka o obchodíku s podivnými vecami, na pozadí príbehu sú ťaživé témy, ktoré autorka zvládla podať prirodzene, bez tlaku na pílu,“ uviedol vo svojom zdôvodnení rozhodnutia Ivan Aľakša z O. z. Fantázia.

Rovnaká poviedka získava aj Cenu Bibliotéky, ktorá je hodnotená samostatne porotcom vybraným manažmentom najväčšieho knižného veľtrhu na Slovensku.

Minulý rok sa prvý raz udeľovala Cena Multiverza za najlepšiu žánrovú poviedku autora či autorky do 15 rokov. V aktuálnom 19. ročníku ju porota, do ktorej zasadol spisovateľ Marián Kubicsko a redakcia občianskeho združenia Multiverzum, spoluorganizátora súťaže, udelila pätnásťročnému Tomášovi Sálusovi z Vysokých Tatier za súťažný text s názvom … krvavé a ako voda smutné… Tento rok boli pritom sily v tejto kategórii nesmierne vyrovnané a takmer celý rebríček vznikol na základe jednobodového rozdielu medzi jednotlivými poviedkami. „Pri samotnom čítaní sa však ukázali rozdiely – mnoho textov, ktoré mali zaujímavú tému, nestačilo s jazykom, a naopak: štylisticky dobre zvládnuté texty boli nenápadité alebo mimo žánru. O vyššej kvalite tejto kombinácie (primeraný jazyk plus podnetný obsah) však môžeme hovoriť dokonca v top 10 poviedkach, teda celej tretine z celkového počtu súťažných textov,“ uzavrela porota.


Súvisiace linky

Martinus Cena Fantázie v uplynulých ročníkoch


12. novembra 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií