Večne živé rekvizity

Dan Brown, Anjeli a démoni, Bratislava Slovart 2004, orig: Angels and Demons

Známy fyzik, pracujúci ako člen veľkého koncernu CERN hynie za záhadných okolností. Po smrti mu na hrudi pribúda vypálené tajomné znamenie /nápis illuminati/, zato kdesi mizne jedno oko. Nakoľko vedec pracoval na odhalení princípu antihmoty, energie nanajvýš ničivej a preto strategicky dôležitej, vyšetrovanie je potrebné viesť delikátnym spôsobom.

Preto je doprostred švajčiarskych Aĺp lietadlom pätnásťkrát rýchlejším ako zvuk a vážiacim 250 ton privezený odborník na lúštenie symbolov až spoza veľkej mláky. Rober Langdon veľmi rýchlo zistí, že nitky vedú k starobylému spoločenstvu iluminátov, sekty bojovných ateistov a odnože slobodomurárov, ľudí, ktorých moc siaha takmer všade /dokonca sa im podarilo prepašovať svoju symboliku na americký dolár/.

Známeho fyzika zavraždili preto, aby mu odcudzili niekoľko gramov antihmoty, tj. množstvo, ktorým by mohli zmiesť zo zemského povrchu menšie mesto – alebo tiež časť mesta väčšieho, napríklad jadro starobylého Ríma vrátane Vatikánu.

Rany stáročnej nenávisti sa hoja veľmi, veľmi pomaly. Po smrti pápeža sa práve schádzajúce konkláve sedí na maličkej krabičke s kvapkou smrtiacej hmoty. Najsvätejšie z miest a štátov onedlho nebude. Milióny veriacich na celom svete budú šokované – a spolu s nimi i všetci kultúrni ľudia, pretože takto sa v prach obráti aj množstvo pamiatok, nehovoriac už o ľudských životoch. Čas na záchranu sa meria desiatkami hodín. S napätím sledujeme Roberta Langdona s pôvabnou Vittoriou, dcérou zosnulého fyzika na ceste potuchnutými archívmi /pričom Brown nečakane naruší stereotyp archívu ako priestoru, ktorému sa akcia vyhýba/, v ktorých treba rozlúštiť tajomnú sieť odkazov, odhaliť organizáciu a zachrániť čo sa ešte zachrániť dá.

Autor populárneho bestseleru Da Vinciho kód skúsenou rukou opäť namiešal svieže čítanie rýchlo pred zrakom plynúcich riadkov. Strhujúci dej nás cez labyrint postupne odhaľovaného tajomstva vedie k prekvapivej viacpointe.

Efektne podaný príbeh o tajných spoločnostiach, katakombách, hrobkách a prepadliskách bezpochyby ohúri nasadením venovaným toľkokrát omletej téme. Možno až natoľko, že sa začnete zamýšľať nad tým, v rukách koho sa vlastne sústreďuje slovenský kapitál.


22. februára 2005
Miloš Ferko