Ukážka z knihy Jakuba Pokorného Chúťky upíra

Pokorný - Chúťky upíra - obálka

Prednedávnom sme tu predstavili knihu Chúťky upíra od Jakuba Pokorného, ktorá vyšla elektronicky koncom marca a momentálne sa už pohybuje na elektronických knižných pultoch. Dnes prinášame z tohto fantasy trileru dlhšiu ukážku na ochutnávku.


Anotácia

Z cely predbežného zadržania ušiel väzeň, ktorý kradol v transfúznej stanici v bratislavskom Ružinove. Pri úteku podľahnú zraneniam policajti. Ich ďalšie úmrtia postupne pribúdajú. Kto za tým stojí? Existujú upíri? Ak áno, prečo vraždia? Kriminálny triler s fantasy nádychom má napätie, zaujímavé postavy a pútavý príbeh.


Ukážka z knihy Chúťky upíra

Časť prvá: Červená Jar Do temnej vlhkej cely ho hodili veľmi prudko, snažil sa oponovať, že je nevinný, no márne. Pri ich prudkom zásahu to ani nebolo možné. Behom pár sekúnd ho ovalili obuškom a nechali ležať len tak na studenej a už zakrvavenej zemi. Zavreli za ním pancierové dvere. Odišli preč z miestnosti, kamerový systém nechali zapnutý. Jeden z nich o pár minút prehovoril:„To bol dnes zase deň, jedna havária, vylúpená banka, mŕtva líška na ceste a ešte k tomu si tento hajzel dovolí nadávať. Vraj, že je nevinný. Ha!“ Ten, s tým väčším bruchom a hnedými fúzmi, zapol mikrovlnnú rúru a začal mu pritakávať. Potom si začali rozprávať zážitky a neskončili ani pri politike. Holt, nočná zmena na policajnej stanici je už raz taká. Každú noc to isté a, že by sa niečo zmenilo? Ľudia sú stále tí istí, majú len iný výzor a mená, ale nič, čo by predstavovalo niečo zaujímavé a prekvapivé. Tí dvaja, čo dnes majú službu, sú síce strážnici, ale ako každú noc, tak aj dnes si poriadne pospia. Ráno sa prebudili, veď im končí zmena, musia ísť domov, k rodinám. Čo však čert nechcel, stalo sa. Väzeň, čo hovoril, že je nevinný, zmizol a nikde ani známka po únikovej ceste. Zámok zostal zamknutý. Dvaja strážnici v jednom čase namierili lúče svetla baterky na pravý dolný roh cely a uvideli tam akýsi tmavší fľak. V tom zapraskala žiarivka na strope a zhasla. „Do šľaka! Zase vypli prúd. Vždy, keď je to najdôležitejšie. Rudo, zavolaj na údržbu, nech zapnú záložný generátor!“ Napriek tme v miestnosti vykročil štíhly čiernovlasý policajt opatrným krokom do rohu miestnosti, kde sa leskol tmavý fľak. Nič zvláštne sa mu však nezdalo. Presne v momente, keď sa vrátil strážnik Rudolf s mobilom v ruke, sa svetlo opäť rozsvietilo. „Ako mohol uniknúť?“ niečo ťukal objemnejší strážnik do mobilného telefónu. „Všímajme si detaily,.“ poučne zvýšil hlas a nazeral na všetky strany. „Pozriem sa na nejaké rady na našom intranete, určite sa na niektorej policajnej stanici stalo niečo podobné,.“ vraviac si, sadal na plastový kýbeľ obrátený naopak a začal aktívnejšie ťukať do mobilu. „To si celý ty s tými tvojimi múdrymi telefónmi,.“ zakrútil hlavou a opäť aktívne prezeral miestnosť. Musí tu niečo byť, musí, pomyslel si. „Stratil som signál, je to v háji. Zas výpadok signálu,.“ sťažoval sa Rudolf. „Ticho, počul som nejaký zvuk,“ stíšil hlas ospalý Gabo. Druhý strážnik stíšiť hlas nestihol, náhle spadol na zem a nedýchal. O pár sekúnd neskôr nedýchal už ani Gabriel.

Krv sprevádza živého cestou života

„Mohol si len ujsť a nie ich zavraždiť. Vieš, že to neprospieva maškare.“ Vysoká osoba v čiernom kabáte a čiernom klobúku točila v ruke vychádzkovú palicu. „To som nebol ja, pravda, chytiť som sa nemusel nechať, kto mal tušiť, že tam bude polícia?“ utečenec vravel sediac na koženej pohovke a ohrýzal si nechty. „Kto teda, ak nie ty? Opakujem, vyhlásili celoštátne pátranie. Po tebe brat môj.“ „Nikdy som nikoho nezavraždil,“ zúfalo vykríkol ani nie dvadsaťročný mládenec. „Skôr či neskôr ťa nájdu, odhalia nás! Ako si mohol byť taký nevšímavý…“ zhodnotil človek v klobúku. „Narafičili to na mňa,.“ jednoducho povedal. „Kto to na teba tak mohol narafičiť?“ napil sa z čaše vysoký. „To musíme zistiť.“ Napriek únave z celej noci vyzeral čulo. „Ty to musíš zistiť,“ pozrel s úkosom a položil čašu na drevený stolík v štýle zo šesťdesiatych rokov. Byt mám zariadený podľa môjho gusta, pomyslel si zároveň. „Už ani len ty mi neveríš.“ Postavil sa a chcel odísť z miestnosti. „Kam si myslíš, že ideš? Nemôžeš ísť nikam, je po tebe vyhlásené pátranie!“ „Majú len moju približnú podobu, nič viac, opakujem, nič viac.“ Napriek tomu si však sadol naspäť na obrovskú pohovku a taktiež sa nezabudol napiť z pohára. Pocítil hlad.


Črtal sa neskorý večer, keď sa mladý zaľúbený pár viezol malým Fordom na kopec v rakúskom meste Hainburg. Asfaltová cesta, ktorá viedla na vrchol, bola zatarasená rampou, ktorá značila, že je tam zákaz vjazdu. „Do pekla! Ešte je zimná sezóna,“ zhodnotil blonďavý mladý muž. Otočil nahnevane auto a rozhodol sa bez slov zísť naspäť k námestiu. Mesto Hainburg sa mu vždy páčilo. Krásne a mohutné hradby, taký stredoveký štýl, pomyslel si. Jeho priateľka bola tiež ticho, prehovorila, až keď sa blížili k Dunaju, ktorý sa tiahol popod železnicu. „Je už neskoro, nemali by sme sem ísť, čo keď sa nám tu niečo stane? Adam!“ jeho meno až zakričala. „Neboj, nevyšiel nám náš kopec na naše výročie, tak si aspoň môžeme spraviť romantiku pri vode,.“ oznámil a zaparkoval neďaleko kruhového objazdu, ktorý ležal asi päťdesiat metrov od brehu Dunaja. Obaja vystúpili z vozu, Júlia sa ho hneď chytila okolo pásu dúfajúc, že ju v prípade nebezpečenstva ochráni. Vždy bola bojazlivejšia než on. Večerná obloha bola veľmi krásna. Luna ležala priklincovaná na oceáne hviezd. Keď prechádzali o chvíľku popri kamenistom brehu rieky. Užívali si romantiku. Bolo nádherne. Náhle Adam v diaľke začul plačúce dieťa. Plač neustával. Všimol si, že prichádza z brehu na druhej strane. Potom plač utíchol a počul iba čľupnutie vody. V rýchlosti chytil Júliu za ľavú ruku. „Bež rýchlo do auta, ja prídem hneď za tebou.“ Sedela na mieste spolujazdca. Roztrasená. Keď prišiel Adam, musela si presadnúť za volant. Onemel.

Koniec ukážky.


Podrobnosti o knihe

Názov: Chúťky upíra
Žáner: fantasy, krimi
Autor: Jakub Pokorný
Vydavateľstvo: Dibuk
Rok vydania: 2018
Počet strán: 120
Formát: e-kniha
ISBN: 9788097296148

E-knihu Chúťky upíra si môžete ihneď stiahnuť v Martinuse momentálne za 3 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi
Jakub Pokorný (1989) pochádza z Bratislavy. Už v detstve mal sen stať sa spisovateľom a teraz si ten sen plní. Po básnickej zbierke Stačí vedieť málo, s ktorou debutoval v roku 2013, prišiel s elektronickou knihou Čas: Otázka osudu (naša recenzia). Na konci roka 2016 mu vyšla druhá básnická zbierka s názvom Záblesk. Autor je aktívnym recenzentom kníh v Knižnej revue a recenzuje videohry na portáli Sector.sk.


Súvisiaci link

Aké sú Chúťky upíra podľa Jakuba Pokorného?


3. mája 2018
Fandom SK - PR