Učedník války

Bujold, Lois McMaster

Už dávno sa mi nestalo, aby som knihu neodložila do tej chvíle, kým nedočítam poslednú stránku. Zaujala ma už na prvý pohľad. Nie preto, že autorkou obálky je slovenská výtvarníčka Martina Pilcerová, ani preto, že ju napísala Lois Bujoldová. Jej „Cesta svobody“ ma svojho času nijako extra neočarila. Jednoducho mi čosi hovorilo – spaceopera! Hrabni po nej! Tak som hrabla a neľutujem. Bolo to veľmi príjemné a celkom napínavé čítaníčko.

No ale vo co go, všakáno? V centre deja stojí mladý, sedemnásťročný Miles Vorkosigan, potomok slávneho vojenského rodu, blízkeho trónu a vládnym kruhom. Vyzerá to sľubne, že? Akurát to má háčik. Miles je postihnutý, vpodstate ťažko chorý človek, ktorý k svojmu hendikepu prišiel práve vďaka otcovej vysokej politickej funkcii – ako plod v tele matky pri pokuse o atentát na otca. Po nepodarenom pokuse, samozrejme. V začiatku príbehu sa Miles pokúša napriek svojmu postihnutiu urobiť skúšky na vojenskú akadémiu, aby mohol kráčať v rodových stopách. Práve jeho fyzická slabosť je príčinou krachu tohto pokusu. Ale Miles nie je hlúpy, naopak, je to nadpriemerne nadaný mladík s bystrým mozgom a skvelým diplomatickým talentom. A práve toto, v spojení s dobrodružnou povahou a snahou dokázať otcovi, že nie je mrzák, ho privedie do situácie, keď musí naplno použiť všetko, čo v ňom je. A tak sa sedemnásťročný mladík, vďaka svojej chorobe vyzerajúci oveľa staršie, stáva samozvaným admirálom a rieši vojnový medziplanetárny konflikt. Ako – to vám samozrejme neprezradím.

Ani neviem, čo by som na tejto knihe skritizovala záporne. Obálka sa mi páči – hoci Milesova partnerka bola tmavovláska, nie ryšavá – a chýb som tam tiež bohviekoľko nenašla. Vlastne jednu. Prečo sa v jednej časti knihy (tuším na strane 247) spomína náramkový chronometer a ďalej sa už hovorí o hodinkách? Je to blbinka, no troška som sa začudovala. Ale teraz už naozaj vŕtam.

Takže môj celkový dojem? Miles mi bol celý čas veľmi sympatický. Možno tým, že sa dokázal zaťať a dotiahnuť do konca to, čo si zaumienil. Snáď by to chcelo dotiahnuť trocha do konca aj mocenské vzťahy a viac priblížiť celkové okolité dianie, planetárne zväzky a tak, ale to nič nemení na fakte, že Miles bol jednoducho super.


20. septembra 2000
Katarína Juričová