Tipy na týždeň 9. - 15. augusta 2021

Aj tento týždeň sa po celom Slovensku koná kopa podujatí, kde môžete stráviť príjemný čas sami, s deťmi alebo partnermi. Aj keď pre väčšinu podujatí platia preventívne protipandemické opatrena, stále je kam ísť a zabaviť sa, prípadne poučiť. Na tento týždeň sme si pre vás vybrali patent na rozum, zbrane a zbroj bronzovej doby a stretnutie s Valibukom.

Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


Geniálny Penkala a patent na rozum

Anotácia

Zoznámte sa s mikulášskym rodákom Eduardom S. Penkalom. Tento celosvetovo uznávaný vynálezca priniesol svetu mechanickú ceruzku a vylepšený patent na atramentové pero, ktoré môžeme dodnes vidieť v obchodoch. Navyše si domov môžete odniesť originálny patent na rozum. pred Múzeom Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Čaká na vás interaktívna prehliadka za účasti samotného génia, ktorá vyvrcholí geniálnym kvízom. Stanete sa tak nositeľmi pravého patentu na rozum.

Miesto konania podujatia: Danubiana, Bratislava

Termín podujatia: každý piatok od 9.júla do 27. augusta 2021 o 18:00

Vstupné: neuvedené.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Výstava Zbrane a zbroj bronzovej doby

Anotácia

Výstava Zbrane a zbroj bronzovej doby vás zavedie do sveta militárií, pochádzajúcich z jednej najúchvatnejších období nášho dávnoveku. Priblíži najvýznamnejšie nálezy zbraní z územia východného Slovenska od konca 3. tisícročia až po prvé storočia 1. tisícročia pred Kr. – najstaršie ešte vyrábané z tradičných surovín kameňa a kostí, neskôr z medzi a nakoniec z bronzu, z ktorého sa odlievali dýky, meče, hroty kopijí, bojové sekery, sekeromlaty i symbolické vojenské čakany. Mnohé z nich sú skvelými majstrovskými a nezriedka i umeleckými výrobkami, najmä tie, ktorými sa honosili elitní bojovníci a náčelníci vojenských družín z radov rodovej aristokracie. Pre túto spoločenskú elitu sa vyrábali i dovážali prilby a panciere, ba dokonca aj bojové vozy. Zbrane boli neodmysliteľnou súčasťou života človeka, nástrojmi lovu, nevyhnutnej obrany i vojenských útokov. Niektoré sprevádzali človeka v hrobe, iné zámerne ukryl zo strachu pred ich stratou, alebo obetoval prírodným božstvám. Nezriedka ich stratil, možno aj zahodil alebo prišiel o ne pri bojových stretoch s nepriateľom. Dlhé stáročia ležali v zemi, osamotene i vedno s inými pamiatkami materiálnej kultúry, ako výrečné a jedinečné svedectvá dávnych vekov. Časť z nich človek po dlhšom čase objavil. Mnohé našiel iba úplne náhodne, iné už pri cielenom vyhľadávaní a výskume, aby ich mohol ďalej skúmať, spoznávať a obdivovať.

Miesto konania podujatia: Historická účelová budova Východoslovenského múzea Košice

Termín podujatia: aktuálne do 30. 9. 2021

Vstupné: 2 € / 1 €

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Buď ako Valibuk

Anotácia

Výstava je inšpirovaná príbehom známeho hrdinu ľudovej slovesnosti Valibukom, ktorý dostal do daru veľkú silu. Asi najpútavejšie jeho príbeh opísal vo svojej básni Samo Chalupka a najdesivejšie v rozprávke Pavol Dobšinský. Aktívna prehliadka výstavy zábavnou formou vnesie návštevníka do rozprávky a prevedie nástrahami sprevádzajúcimi Valibukovo putovanie svetom, kde po oslobodení princezien od zlých drakov získa jednu za ženu. Vďaka dreveným interaktívnym prvkom výstava ponúka veľa zábavy pri prekonávaní zlých drakov, hľadaní jaskyne, ťahaní zapadnutého voza plného železa, mlátení obilia a pri meraní vlastnej sily. Návštevníci si tak pri prehliadke výstavy precvičia svaly, šikovnosť, obratnosť a rozvahu. Rozprávkový motív osloví hlavne mladších návštevníkov, ktorým je výstava venovaná. Vychutnať si ju však môžu aj tí skôr narodení, pretože jednotlivé zastavenia v príbehu pripomínajú silové maratóny napodobňujúce súčasné výkonnostné aktivity dospelých. Drevené moduly navrhnuté a vyrobené autorom výstavy sú inštalované v záhrade múzea, ktorá v letných mesiacoch pripomína malú oázu na vydláždenom zvolenskom námestí.

Miesto konania podujatia: Lesnícke a drevárske múzeum Zvolen

Termín podujatia: 8. 7. – 30. 9. 2021

Vstupné: uvedené na stránke organizátora

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si aj tipy z predchádzajúcich týždňov.


9. augusta 2021
Fandom SK