Rozhovor: Spisovateľ Miloš Jesenský hovorí o knihe Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 2

Miloš Jesenský - Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 2

Miloš Jesenský je známy ako publicista a spisovateľ, ktorý sa dlhoročne venuje výskumu a popularizácii paranormálnych javov a hraničných oblastí vedy. Knižne debutoval v roku 1997 a odvtedy vydal viac ako štyridsať kníh v slovenskom, poľskom a českom jazyku. Jeho najnovší počin sa spája so spoluautorstvom knihy Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 2, ktorú sme nedávno prezentovali a o ktorej viac povie v nasledujúcom rozhovore.

Knihu Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Na čo sa môžu tešiť čitatelia novej knihy?

Predovšetkým na množstvo tajomných príbehov a záhad, ktoré sú neodmysliteľne spojené so Slovenskom, jeho prírodou a dejinami. Celkom v dvadsiatich ôsmich kapitolách spoznávame našu krajinu ako mysteriózne, dobrodružné a priam magické miesto, pričom poznatky, ktoré spoločne s Jánom Lacikom a Miroslavom Karlíkom prinášame, mnohokrát dostávajú modernú vedu do úzkych. Či už ide zlovestné prípady samovznietenia, prípady pre exorcistov, strašidelné zjavenia alebo údajné pozorovania mimozemšťanov, platí, že vysvetlenia sa tak skoro nedočkáme. Napriek tomu kniha prináša dobre dokumentované svedectvá o týchto a podobných zvláštnych udalostiach, ktoré stoja za to, aby sme nad nimi premýšľali. Mnohokrát aj s mrazivým pocitom strašidelnosti a neistoty.


Mohli by sme spomenúť aspoň niektoré témy z tohto portfólia slovenských zvláštností?

Ťažko takto narýchlo vyberať, ale dobre, sústredím sa na otázky, ktorým som sa vo svojich textoch venoval: Ako sa do košického dómu svätej Alžbety dostali kvapky Kristovej krvi? Naozaj bolo v stredovekej Trnave dočasne ukryté turínske plátno? Čo je pravdy na chýroch o údajných kliatbach, ktorých nositeľmi sú staroegyptské múmie v niektorých slovenských múmiách? Ako si možno vysvetliť znepokojivé nálezy piraní či krokodílov vo Váhu? Či povedačky o snežnom mužovi, nafilmovanom v Tatrách? Tak by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho, čo však myslím netreba, keďže čitatelia budú mať to potešenie pátrať na stránkach knihy spoločne s nami.


Čo na vás pri písaní knihy najviac zapôsobilo?

Bolo toho viac, ale osobitne by som chcel vyzdvihnúť konzultácie s lovcami duchov z tímu Slovak Ghost Hunters, rozhovor s hasičmi, s ktorými som konzultoval zatiaľ jediný dokumentovaný prípad spontánneho samovznietenia v Bratislave, čo zahŕňalo aj zaiste poučnú debatu s pracovníkom krematória, ako aj náhľad do zákulisia súčasnej lóže slobodomurárov. Ale najviac ma asi poznamenal rozhovor s človekom, ktorý sa krátko pred dokončením našej knihy vrátil do života z klinickej smrti. To ma naozaj vzalo.


Keďže ide o druhý diel a v predchádzajúcej knihe bolo tých záhad takisto nemálo, ostali na Slovensku ešte vôbec nejaké?

[Smiech]. Toho by som sa ja osobne neobával. Podobne ako moji spoluautori mám ešte zaujímavé témy v archíve. Ak nám teda čitatelia naďalej ostanú verní, skutočne si netreba robiť starosti o to, či bude v treťom diele čo písať.

Ďakujeme za rozhovor.


Video: Prednáška Miloša Jesenského vysvetľuje niekoľko záhad, ktorým sa autor venuje vo svojej knihe


Súvisiaci link

Predstavujeme: Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 2


8. januára 2020
Fandom SK - PR