Reportáž z Cubiconu: Najlepšie fantastické príbehy – Fantastická Hydra

Beseda - Najlepšie fantastické príbehy - FH priestory kníhkupectva
Beseda - Najlepšie fantastické príbehy - FH - Soyka a Lenona
Beseda - Najlepšie fantastické príbehy - FH - prudká debata
Beseda - Najlepšie fantastické príbehy - FH - diváctvo

Víťaz Martinus Cena Fantázie 2013 je už známy. Stal sa ním Marek Slabej s poviedkou Otázka porozumenia. Pár dní predtým, ako sme sa dozvedeli meno víťaza, teda 13. novembra, sa v kníhkupectve Martinus.sk v Galérii Cubicon uskutočnila v poradí už druhá beseda s názvom Najlepšie fantastické príbehy: Fantastická Hydra. Prvá beseda – Najlepšie fantastické príbehy: Ako vyhrať Cenu Fantázie sa konala pred mesiacom na tom istom mieste.

Obe tieto besedy zorganizoval generálny partner Martinus Cena Fantázie 2013 kníhkupectvo Martinus.sk v spolupráci s organizátorom súťaže Ivanom Aľakšom. Hosťami prvej besedy boli porotcovia súťaže Martinus Cena Fantázie 2013, hosťami druhej, ako už názov napovedá, sa stali spisovateľky a majiteľky vydavateľstva Hydra – Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková. Spolu s nimi mali zasadnúť k príjemnému rozhovoru i ilustrátorka Bea Tomash a spisovateľ Miloš Ferko.

V Galérii Cubicon som sa ocitol prvýkrát, takže som chvíľu blúdil a hľadal miesto konania. Ale podarilo sa mi ho nájsť a potom mi už zostávalo iba čakať na hlavných hostí. Dievčatá z Hydry prišli asi pätnásť minút pred začiatkom besedy, takže sme sa zvítali, objednali si kávu a pri rozhovore čakali na ostatných účastníkov a poslucháčov.

Miesta na sedenie sa postupne zapĺňali. Moderátorkou večera bola Lucia Lackovičová, ktorá bola i jedným z porotcov súťaže Martinus Cena Fantázie 2013. Privítala Katarínu Soyku a Lenonu Štiblaríkovú a hneď im položila prvé otázky: „Kupujú Slováci knihy? Ako je to zo žánrovými knihami? Kde sa zrodila myšlienka založiť si vlastné vydavateľstvo?“

Odpovedala hlavne Soyka, ktorá je „vedúcou osobnosťou“ vydavateľstva Hydra. „Slováci knihy kupujú, i keď menej ako Česi. Myšlienka založiť si vlastné vydavateľstvo vznikla počas štúdia na vysokej škole, kde mi vietor privial na izbu jednu čiernovlasú dievčinu z ďalekého východu – Lenonu.“

Ďalšie otázky boli smerované na Lenonu, ktorej román Šťastlivec vyhral súťaž O poklad moravského sklepa v roku 2011. Tento rok je nominovaná v Cene Karla Čapka s novelou Bratislavská bludička. Otázky sa týkali hlavne možnosti preraziť na českom trhu, toho, či Česi čítajú slovenské texty. S Lenoninou odpoveďou, že Česi slovenské texty nečítajú, poprípade málokto číta slovenské knihy, musím úplne súhlasiť. Je pravda, že nová generácia Čechov (hlavne tých mladších) väčšinou už slovenčine nerozumie.

Celá beseda sa niesla v príjemnom duchu. Od literárnych začiatkov oboch dám sa rozhovor presmeroval k ich aktuálnej knižnej novinke Fantastická 55, ktorá sa krstila počas festivalu Istrocon a Comics Salón 2013 v bratis­lavskom Istropolise. Myšlienka vydať zbierku mikropoviedok vznikla taktiež na Istrocone a Comics Salóne presne pred rokom. S týmto nápadom prišiel za Soykou a Lenonou Peter Šufliarsky, ktorý sa stal i hlavným zberateľom mikropoviedok do tejto pozoruhodnej zbierky. Vo Fantastickej 55 nájdete nielen známe, ale i neznáme mená slovenských a českých autorov, ktorí dostali príležitosť prezentovať svoju tvorbu. Nechýbajú ani ilustrácie, hlavne od Bey Tomash, ktorá sa stala „dvornou“ ilustrátorkou vydavateľstva Hydra. Urobila obálku nielen na Fantastickú 55, ale i na ďalšie dva romány – Vlčieho brata a Astrálneho pútnika. Bohužial, Bea Tomash i ďalší hosť – Miloš Ferko na tejto besede chýbali, takže otázky, ktoré boli pre nich pripravené, zostali nezodpovedané. Všetci ilustrátori si mohli vybrať, ktorú mikropoviedku chcú ilustrovať.

Na besede sa zúčastnilo i zopár utorov, ktorí prispeli do Fantastickej 55, napríklad Ingrid Rudavská, Veronika Košičiarová či Jan A. Braun. Posledný menovaný je „objavom“ vydavateľstva Hydra. Keď Lenona so Soykou zistili, že jeho poviedky písané v českom jazyku sú perfektné, (Jan A. Braun je pôvodom Čech, ale už 30 rokov žije na Slovensku), prehovorili ho, aby niektorú z poviedok preložil do slovenčiny a poslal ju do Martinus Cena Fantázie 2013. Tam sa jeho poviedka umiestnila na peknom ôsmom mieste.

Samozrejme, nemohla sa obísť ani jedna z hlavných tém tejto jesene. Vyhlásenie výsledkov Martinus Cena Fantázie 2013, ktoré sa malo uskutočniť 16. novembra 2013 na knižnom veľtrhu Bibliotéka. Do tejto súťaže sa z prítomných nezapojil iba Jan A. Braun, ale i Katarína Soyka zo svojou poviedkou. Obe dámy sa vyhlásenia výsledkov nakoniec zúčastnili, aby odovzdali cenu v kategórii O najlepšiu fantasy.

Na záver besedy bola položená už tradičná otázka: „Aké sú vaše plány do budúcnosti?“ Ešte v tomto roku sa vydavateľstvo Hydra chystá zúčastniť Fénixconu-Parconu 2013 v Brne, kde budú krstiť pre český trh svoje knihy: Fantastickú 55, Vlčieho brata od Kataríny Soyky a Astrálneho pútnika od Lenony Štiblaríkovej. Plánov majú veľmi veľa, jedným z hlavných je, ak všetko pôjde tak ako má, vydať a pokrstiť taktiež na Fénixcone-Parcone 2013 román českej autorky Petry Slovákovej – Cvrček v krabičce, ktorý ako novela vyhral minuloročnú Cenu Karla Čapka. Tento román patrí do žánru cyberpunk, ktorý medzi našimi autormi nie je veľmi rozšírený. Ďalším plánom je vydanie dvojjazyčnej knihy (v slovenčine i češtine), aby si českí a aj slovenskí čitatelia mohli prečítať to isté dielo v jednej knihe, v dvoch príbuzných jazykoch. O ďalších plánoch nechceli veľa hovoriť, ale dúfam, že im všetky vyjdú.

Poďakovanie za príjemný večer plný smiechu, zábavy patrí nielen Kataríne Soyke, Lenone Štiblaríkovej, moderátorke Lucii Lackovičovej, ale i kníhkupectvu Martinus.sk, generálnemu partnerovi Martinus Cena Fantázie 2013, a organizátorovi tejto súťaže Ivanovi Aľakšovi. A hlavne tým, ktorí sa na tejto besede zúčastnili. Verím, že sa uvidíme na ďalšej takejto skvelej akcii.


Foto: Autor


20. novembra 2013
Serjoža Serjožovič