Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o FANTASTICKEJ 55

Fantasticka 55 - pozvanka na krst

Fantastická štvorka tu už bola, a tak nastal čas predstaviť vám Fantastickú 55-ku. V tomto prípade však nejde o superhrdinský tím typu Avengers, ale o projekt vydavateľstva Hydra, na ktorom sa podieľali spisovatelia a ilustrátori zo Slovenska, Čiech a Moravy. Myslím, že je najvyšší čas zodpovedať pár otázok ohľadom knihy, ktorú zostavili Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková a ja.

Kam zaradiť FANTASTICKÚ 55?

Občas sa zvyknú veci vymknúť spod kontroly, avšak nie vždy to musí dopadnúť zle. Fantastická 55 je toho dôkazom. To, čo začalo ako nevinný mikropoviedkový projekt, sa nám totiž rozrástlo do obrovitánskych rozmerov. FANTASTICKÁ 55 je kniha ktorú môžete nazývať antológiou, zbierkou, aj keď pre nás bude vždy symbolizovať akýsi „minizber“ scifi, fantasy a hororovej úrody.

Čo nájdete vo fantastickom minizbere?

Odpoveď je jednoduchá – nájdete v ňom predovšetkým mikropoviedky a nádherné ilustrácie od známych, ako aj od začínajúcich autorov.

Vďaka stránke Fandom SK sme si dovolili siahnuť aj po niekoľkých mikropoviedkach, ktoré sa zúčastnili súťaže Ohnivé pero. Neuprednostňovali sme pritom víťazné práce, ale stavili sme na náš vkus a len čo mikropoviedky trochu vychladli, vložili sme ich do nášho košíka. Niet preto divu, že v minizbere narazíte na poviedky Matúša Veselého, Romana Kulicha, Ľuboša Bebčáka, či strach šíriaceho Mareka E. Pochu. O obálku sa dokonca postarala tohtoročná víťazka Ohnivého pera – Bea Tomash. Minizber sa samozrejme nemohol zaobísť ani bez Michala Jedináka, ktorý – ako mnohí vedia – stál práve pri zrode Ohnivého pera.

FANTASTICKÁ 55 potvrdzuje pravidlo, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Keďže je ďalšie kolo Ohnivého pera v plnom prúde, nezostáva nič iné, než popriať stáliciam, rovnako ako aj nováčikom, veľa šťastia…

Vy, ktorým hore uvedené mená nič nehovoria, sa nemusíte strachovať – možno s nich budete prekvapení! Do minizberu prispeli svojou úrodou aj naši plne vyťažení autori, ako sú: Juraj Červenák, Alexandra Pavelková, Petra Neomillnerová, Františka Vrbenská, Ivan Pullman, Martin. D. Antonín a mnoho ďalších.

Nemám v úmysle prezrádzať vám všetko, no ubezpečujem vás, že ešte stále nie sme ani v polovici, a ak máte záujem dozvedieť sa o autoroch FANTASTICKEJ 55 viac, navštívte tohtoročný Istrocon alebo si rovno kliknite na stránku vydavateľstva Hydra, na ktorej postupne uverejňujeme medailóniky o každom z nich.

A čo spomínané ilustrácie?

Zastávam názor, že každá kniha by si zaslúžila aspoň jeden – dva obrázky na spestrenie čítania. Vo FANTASTICKEJ 55 nájdete až tridsať ilustrácií a to od vynikajúcich umelcov, akými sú Pavel Bratský, Jitka Šenkeříková, Martin Cuco Luciak, Eva Maria Ondová, Jakub Lenart, Gabriel Kurak, ale aj od jedného minuloročných víťazov výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz Briana „Senseja“ Terreru. Nesmieme zabudnúť ani na multitalenty (autorky/ilus­trátorky), akými sú aj Petra Slováková, Ingrid Rudavská, Bea Tomash a ďalší…

V čom je Fantastická 55 iná než ostatné zbierky?

V prvom rade obsahuje veľké množstvom tých najrôznejších príbehov, ktoré sú napísané vo svojom pôvodnom jazyku. I pri našej knihe platí pravidlo, že čím viac autorov, tým viac štýlov. Vďaka mikropoviedkam zažijete príbehy z dávnych čias, keď po svete behali rôzne mýtické bytosti, presuniete sa do našej (ne)šťastnej prítomnosti plnej tých najrozličnejších ľudí, ale aj do priam apokalyptickej budúcnosti, v ktorej pobehujú iba krvilační zombíci. Nemajte však obavy, minizber sa nesie v pozitívnom duchu. Okrem toho – nikdy nie je neskoro spríjemniť si deň dobrou knihou!

Verím, že FANTASTICKÁ 55 poteší nielen čitateľov, ale aj začínajúcich a nádejných autorov. Vďaka rôznorodosti textu môžu budúci spisovatelia zistiť, na akej úrovni sa sami pohybujú a zároveň im snáď bude minizber dobrou pomôckou a inšpiráciou.

Textu sa nachádza v našej knižke požehnane, a keďže sme sa snažili vyberať do nej hlavne mikropoviedky, FANTASTICKÁ 55 je ideálna na cesty do práce, čakanie u lekára, dlhé pauzy a voľné chvíľky, ktoré si chcete spestriť niečím malým, ale milým. S „55“ sa už nemusíte báť, že príbeh, ktorý ste začali čítať v autobuse, nestihnete dočítať, pretože ste práve dorazili na zastávku. Naopak! Môžete sa obávať akurát toho, či vôbec dokážete vstrebať viac dobrodružstiev než ste obvykle zvyknutí.

A pointa toho všetkého?

Takže si to zhrnieme: 55 autorov, 57 mikropoviedok, 14 ilustrátorov, 30 ilustrácií, jedna báseň, jedno drabble a to všetko rovnako v papierovej ako aj v elektronickej podobe.

Najradšej by som napísal: „No neoplatí sa to?“ – avšak nie sme v teleshoppingu, a tak ostáva len na vás, aby ste si utvorili o FANTASTICKEJ 55-ke vlastný názor. Tu sa dostávame k hlavnému, záverečnému bodu – k takzvanej pointe. V prílohe tohto článku nájdete pozvánku na krst FANTASTICKEJ 55, ktorý sa uskutoční v sobotu 14. 9. 2013 na tohtoročnom ISTROCONE vo Fantasy Salóne o 17:00 hod.

Ak sa rozhodnete krst navštíviť, nezabudnite si dobrú náladu, nepriestrelnú vestu a defibrilátor, pretože krstiť bude sám Jiří Walker Procházka! Avšak nepustíme do sveta len jeden titul, ale rovno tri. Tento rok bola úrodná pôda, čomu nasvedčuje i fakt, že naše dve „hydry“ stihli okrem FANTASTICKEJ 55 vo svojom skleníku vypestovať aj dva romány. Katarína Soyka si pripravila pre svojich čitateľov fantasy Vlčí brat a Lenona Štilblaríková scifi/fantasy s názvom Astrálny pútnik.

Na našom krste uvítame každého a tým myslím naozaj všetkých, aj vás!

Nie je tajomstvom, že nenápadný projekt dal dokopy priateľov, nepriateľov, terajších kamarátov, ale aj bývalých známych, ktorí i napriek odlišným názorom a skúsenostiam majú spoločné to hlavné – milujú fantastiku!

PS: Na záver by sa patrilo aspoň v skratke vyjadriť vďaku všetkým, ktorí podporili FANTASTICKÚ 55, a to hlavne autorom, ilustrátorom, blogerom a v neposlednom rade československému fandomu, ako aj slovenskému e-magazínu Bubliny, časopisu Jupiter, fantastickému časopisu Pevnost a samozrejme i našim budúcim čitateľom…

Do videnia na Istrocone!

Peter Šufliarsky


10. septembra 2013
Fandom SK