Recenzia - Zelený had (film)

Streamovacia služba Netflix uviedla prednedávnom veľkovýpravný animovaný čínsky fantasy celovečerák s názvom Zelený had.

Na začiatok treba povedať, že ide o pokračovanie filmu s názvom Biely had. Malým prekvapením je, že Biely had sa v ponuke Netflixu nenachádza. Zelený had je tu dokonca uvedený bez akejkoľvek zmienky o tom, že mu má predchádzať iný film. Tento fakt asi napomohol dojmu, že pocit dezorientácie, na ktorý sa sťažujú niektorí diváci pri sledovaní Zeleného hada, majú na svedomí chýbajúce informácie z prvého dielu. Tento predpoklad je však mylný.

Oba filmy sú príbehmi dvoch sestier, hadích démonov. Sú staré, trúfame si povedať, že tisícky rokov. Prežitý čas venovali, okrem iného, aj rozvoju svojich magických schopností. Vedia na seba vziať ľudskú podobu, samozrejme, nesmierne oku lahodiacu. V prvom diele, ktorý je plnotučnou historickou fantasy, vládne vo svete chaos. Tvory z rodu démonov spoločne bojujú proti taoistom, ktorí chcú dosiahnuť nesmrteľnosť vysávaním duší. Jedna za sestier – Biely had – má na príkaz spáchať atentát na najvyššieho taoistu a tak odvrátiť hrozbu od svojich súkmeňovcov. Plnenie tejto úlohy sa ukáže nad jej sily a takmer príde o život. Zachráni ju ale ľudský mladík pochádzajúci horskej dediny, čo sa nezaobíde bez romantických a iných následkov. Zvyšok filmu sa nesie v tradičnom duchu boja dobra proti zlu, kde má dobro i zlo pomerne nejasné hranice, kde démon i človek musia dospieť k závažným rozhodnutiam a kde protagonisti niekoľkokrát zmenia strany, tvar, ba i skupenstvo. Jedni obetujú kohokoľvek pre vlastný prospech, iní v zasa ochotne položia svoj nesmrteľný život alebo dokonca dušu za spravodlivosť a záchranu tých, ktorých ľúbia.

Nič z toho nie je pre druhý diel s názvom Zelený had dôležité. To podstatné je ukázané hneď na začiatku filmu – že hadie démonky spája hlboká sesterská láska a jedna pre druhú urobia čokoľvek, hoci majú ohľadom niektorých vecí protichodné názory. Napríklad na ľudských mužov či mužov všeobecne.

Tu sa však treba trochu pristaviť. Film Zelený had je možné sledovať v pôvodnom čínskom znení s českými titulkami. Pri preklade si titulkovači vypomohli s menami hlavných hrdiniek použitými v anglickej verzii: Bianca a Verta. Aj menej vnímavým slovenským divákom je jasné, ktoré z mien znamená Biela a ktoré Zelená. Pri sledovaní filmu v čínštine však pôsobia mená Bianca a Verta akomak neprirodzene, pri zápise čínskych mien sa môžeme zasa spoliehať iba na fonetickú stránku, ktorá môže byť nesprávne interpretovaná. Preto si pre potreby tejto recenzie dovolím nazvať krásne hadice menami Biela a Zelená.

Už v úvode Zeleného hada Biela a Zelená čelia novému nebezpečenstvu – neuveriteľne mocnému mníchovi, ktorý chce zbaviť svet všetkých démonov. Biela, napriek svojim neuveriteľným schopnostiam, ťahá za kratší koniec a mních jej dušu odsúdi k večnému zatrateniu v zázračnej pagode. Ani Zelená nedopadne najlepšie – pri neúspešnom pokuse zachrániť sestru ju strhne vír a prenesie ju do strašidelného mesta, ktoré sa nachádza kdesi v budúcnosti alebo skôr mimo náš čas a priestor.

Oproti filmu Biely had, ktorý niesol všetky prvky fantasy čerpajúcej z bohatej čínskej histórie, prevažná časť Zeleného hada sa odohráva v akoby postapokalyptickom svete, ktorý niektorým pripomína Mad Maxa, snáď pre tie motorky a obrnené vozidlá, ktoré tu drvia rozvaliny domov a kostry… vlastne kostry nie. Kto zomrie v tomto meste, zmení sa na zlatý obláčik, ktorý signalizuje, že duša mŕtveho je navždy stratená. Toto mesto je v skutočnosti oveľa bohatšie a pestrejšie než prostredie, ktoré ponúka bežné postapo. Bude to dozaista tým, že do mesta sa prepadnú všetci, ktorí vo svojom svete museli umrieť skôr, ako sa im podarilo uzavrieť niečo dôležité. Je to v podstate basa, kde nedobrovoľne trčia tvory a netvory z rôznych končín univerza.

Prvým trpkým poznaním, ku ktorému tu Zelená dôjde, je to, že prišla o svoje magické schopnosti. Druhým je nedostatok zdrojov v meste, čo vedie k rozdeleniu jeho obyvateľstva do rôznych zoskupení. Tí slabší sa zgrupujú proti tým silnejším a naopak, pričom všetkých terorizuje dobre ozbrojený pouličný gang. Vo výsledku tu máme klasický žalárenský rámec, kde každý bojuje o prežitie spôsobom, aký mu je najbližší, a väčšina obyvateľov mesta nejakými škrupulami netrpí. V prvej ťažkej situácii našťastie Zelenej pomôže záhadný maskovaný muž. Čoskoro na to sa hadia démonka (v ľudskej podobe a bez schopností) pripojí k skupine lídra Simona, ktorého v boji proti Býkohlavcom podporuje gang neohrozených rákšov. Jediným cieľom Zelenej je čím skôr sa z tohto šialeného mesta dostať a zachrániť svoju sestru. Lenže démonka mieni a život mení. Nič nie je jednoduché a Zelená veľmi rýchlo pochopí, že mesto, v ktorom uviazla, nepostihla apokalypsa.

Toto mesto tá skutočná apokalypsa ešte len čaká.

Na filme Zelený had je sympatických niekoľko vecí. Už na prvý pohľad je to predovšetkým neskutočne pôsobivá animácia, z ktorej divákovi doslova prechádza zrak. Pritom nejde iba o kvalitu 3D stvárnenia, ale aj o prácu s „kamerou“, teda uhlami pohľadu a obrazmi. Divák si ju užije viac než nadostač v dychberúcich dynamických akčných scénach, ale aj v kontraste s nádhernou kompozíciou poetických a emocionálnych scén. Musí obdivovať rôznorodosť použitých motívov a prvkov a prepracovanosť ohromného množstva postáv, pričom nehovoríme iba o ich vizuálnej stránke. Pritom čerpá z mnohých zdrojov a odkazuje aj na iné diela. Fanúšikov Harryho Pottera napríklad poteší pochabý autobus s ešte pojašenejšou šoférkou, ktorý tu však nie je len zábavnou kulisou, ale má kľúčovú metafyzickú úlohu. A práve to je možno pre niektorých pôvodom zmätku. Nie neznalosť predchádzajúceho filmu, ale skôr nepochopenie nesmiernej bohatosti ázijskej mytológie a najmä toho, aký nepredvídateľný môže byť princíp reinkarnácie. Toto kombo môže uviesť neskúseného diváka do stavu dezorientácie, ktorá mu bráni vychutnať si film plnými dúškami.

Druhou sympatickou rovinou je hudba. Vypĺňa drobné zakolísania deja a neúnavne vedie diváka za ručičku, aby sa v komplikovanom toku nestratil. Tretím pozitívom je príbeh, respektíve hlavná myšlienka filmu. Láska, sebaobetovanie a najmä poznanie, že sila človeka či démona nemusí byť založená na jeho svaloch alebo magických schopnostiach. Že aj ten najslabší dokáže poraziť zlo a oslobodiť svoju dušu, ak ho k cieľu vedie pevné odhodlanie. Zelená tak (za pomoci niekoľkých dejových twistov) stúpa hore nielen jednotlivými levelmi na ceste za prežitím a vymanením sa z tohto prekliateho miesta, ale aj svojím vlastným osobnostným vývojom. Za tento prerod, za to, čo bola schopná na ceste k cieľu obetovať, za pochopenie a odpúšťanie, ju snáď v závere čaká odmena. Ak tieto princípy prijmete, odmena je aj vaša: Môžete držať Zelenej palce a so zatajeným dychom dúfať, že sa jej podarí prekonať poslednú prekážku.

Z vedľajších postáv treba spomenúť okrem tajomného muža s maskou najmä líšku, ktorú niektorí diváci už poznajú z prvého filmu. Záhadná, rozmarná a večne tak trochu pod vplyvom omamných látok rozohráva líštička vlastnú hru uprostred hier iných. Podľa vzoru svojich mytologických predchodkýň oplýva krásou i hravosťou a ľahko si získava vašu pozornosť, ale dá sa jej úsmevu veriť? Nuž, ak drží zdroje pevne vo svojich malých rúčkach a navyše má možno naporúdzi aj netradičné riešenia vašich problémov, nič iné vám ani nezostáva. Len veriť – v to, že jej hádam nikdy nebudete musieť skrížiť cestu.

Zelený had je netradičný film, trochu náročnejší na pozornosť, ako by sa dalo čakať od „obyčajného“ animáku. Ak sa podvolíte jeho čaru, ak sa necháte unášať na vlnách jazierka oprostenia, užijete si skvelú a napínavú jazdu, ktorá bude vo vás ešte nejaký čas rezonovať. Je celkom možné, že si film budete chcieť pozrieť opakovane, aby ste si vychutnali filigránske drobnosti, ktoré sa vám na prvý raz nepodarilo celkom postihnúť.

Hodnotenie: 90 %


Zelený had
Žáner: fantasy, scifi, postapo, animovaný
Výroba: Čína
Produkcia: Netflix
Rok výroby: 2021
Réžia: Amp Wong


Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


20. januára 2022
Alexandra Pavelková
Zdroj informácií